tisdag 30 september 2008

Avslöjande siffror i Äldreguiden

Du som vill se hur äldreomsorgen i Enskede-Årsta-Vantör står sig kvalitetsmässigt kan gå in på "Äldreguiden" på nätet. Det är ganska dyster läsning. Personalen gör ett fantastiskt arbete, men är alldeles för få. Det har vi i oppositionen kritiserat upprepade gånger. På en skala mellan 1 och 5 ligger personaltätheten i vårt område på 1,5, jämfört med 1,7 i staden, 2,7 i länet och 3,0 i landet i stort!

Att personaltätheten var låg visste jag, men jag blir förvånad över att stödet till närstående bara fick värdet 1,0 jämfört med 2,5 i staden, 2,7 i länet och 3,0 i landet. Helt oacceptabelt! Det man har mätt är antal närstående som får avlösning i förhållande till antal äldre personer i kommunen och antal dygn som avlösning ges i förhållande till antal äldre personer i kommunen.

Är då inget bra i Enskede-Årsta-Vantörs äldreomsorg enligt Äldreguiden? Jo, maten får mycket bra omdöme, 4,7 jämfört med 4,6 i staden, 4,2 i länet och 3,4 i landet. Måltiderna är kanske de viktigaste stunderna på dagen för många äldre. Men det goda matbetyget uppväger inte bristerna, som i mångt och mycket handlar om pengar. Jag och många med mig betalar gärna mer skatt för att vi ska få en bra äldreomsorg. På köpet får fler jobb! Visst satsas det en del pengar, men långt ifrån tillräckligt.

Skattesänkning - nej tack! Återställ skatten till 2006 års nivå - ja tack!

måndag 29 september 2008

Ikväll kom hon ut

Hörde på kommunfullmäktigedebatten om äldrefrågor ikväll. För första gången hörde jag äldreborgarrådet (kd) säga, även om det var lite i förbigående, att kommunala äldreboenden också kunde få finnas till i den äldreomsorg som hon vill ha. Annars står det bara om företagens lyckobringande välsignelser i alla äldreärenden som skrivs fram av kristdemokraterna. Inget om att vinsten är de privata företagens målsättning och drivkraft. Det tycker jag är ganska okristligt.

söndag 28 september 2008

I. Söndagspromenad i Rågsveds friområde

Tre minuter från där jag bor på Stövargatan, har vi så här fin utsikt över Högdalstopparna! Det är nära Bjursätragatan där den korsar Lurstigen. Strax nedanför ligger legendariska festplatsen Perssons Betong, där punkbanden spelade i sina glans dagar, Parkteatern uppträdde och där Rågsvedsborna firade Valborg. Ännu lite längre ner har vi fina koloniområden och sjön Magelungen.
Det har tyvärr varit uppehåll med festligheterna här i några år. Rågsveds samhällsförening har dock tankar att arrangera Valborg igen, vilket jag ser fram emot. Allt för att vi ska ha ett levande spännande Rågsved - där vi bor och har nära till naturen, men också nära till kulturen och mötesplatser med människor.

Jag och jag tror många Rågsvedsbor med mig är trötta på projekt. Vi vill ha lika rent och snyggt som i andra delar av staden men också långsiktiga satsningar på infrastrukturen - jag ser gärna ett internationellt bibliotek här ute men också en idrottshall och ökat stöd till samlingslokalerna i Rågsveds Folkets Hus.
Det ska finnas kul saker att göra här för både barn, ungdomar och vuxna - man ska inte behöva åka från förorten varje gång man ska göra något spännande tycker jag. Nu har borgarna i stadshuset sagt att de ska göra en liknande satsning på söderort som det så kallade Järvalyftet! Bevare oss för det, där körde man ju totalt över befolkningen.


II. Söndagspromenad i Rågsveds friområde

Så här fint är det nu vid grillplatsen vid Abborrberget, intill Magelungen och nära Natur- och kulturstigen som ringlar sig runt i området. Här träffade jag Åsa idag, min mp-kompis i stadsdelsnämnden. Hon var ute och guidade en grupp från FNSiN - Föreningen Natur och Samhälle i Norden. Där lärde jag mig något nytt, för jag visste inte ens om att den föreningen fanns. Enligt föreningens tidning Nos är grundidén i föreningen att upptäcka naturen tillsammans, vilket verkar ganska trevligt.


III. Söndagspromenad i Rågsveds friområde

Strålande utsikt över sjön Magelungen från Abborrberget. Här kan man åka skidor om vintern om bara isen håller. Fagersjö ligger till vänster om sjön och längst bort skymtar Farsta. Just här kan man inte bada, men det går på andra platser runt sjön. Med cykel på fina skogsvägar är det inte långt till Farstanäset där det brukar gå att bada eller med buss till Farsta centrum, där badet ligger nära simhallen. Varför åka till skärgården när vi har det här?


IV. Söndagspromenad i Rågsveds friområde

I en solig glänta längs Natur- och Kulturstigen finns den här härliga stocken att vila benen på. Det var den enda klotterfria sittplatsen som jag såg under min söndagspromenad. Strax intill finns en underbar hasseldunge och inte långt ifrån ligger den plats där det under krigsåren fanns ett läger för baltflyktingar.


Undrar om 24-timmarsgarantin mot klotter gäller här?


Klottret når nya gränser här på bänkarna längs gamla Göta landsväg. Här sätter sig ingen och det förstår jag. Kontrasten är enorm mellan den tristess som klottret signalerar och den vackra naturen i friområdet. Jag har tidigare mejlat driftscentralen och anmält klottret men ser ingen bättre. När jag trots allt vilade benen på en av bänkarna passade jag på att ringa driftscentralen och begära att de klottersanerar. Någon gång ska väl borgarnas 24-timmarsgaranti även nå till Rågsved?

PS Alla ni som vill ha bort Bråtegränd från friområdet och som vill göra området till Ekopark Syd, kolla in Vänsterpartiet Vantörs hemsida, där finns ett upprop från Kräpplagruppen som vi hjälper till att samla in namn till. DS



lördag 27 september 2008

Leve Musketörerna

Det är inte ofta det är kul att läsa DN, men idag är det toppen. Som stolt stödmedlem läser jag om Föreningen Musketörerna i Rågsved och deras viktiga och framgångsrika arbete med att stödja människor ut ur missbruk. Vilken kraft det blir när människor går samman! Vilken kraft det finns i Rågsved och hos folk som bor och har bott här och engagerar sig i stadsdelen!

lördag 20 september 2008

söndag 14 september 2008

Söndag 11.56


Utsikt från perrongen i Rågsved - det enda ovala centrumet i stan!

fredag 12 september 2008

Högdalstopparna igen

Kulturhuset Cyklopen vid Högdalstopparna är i blåsväder enligt SvD. De spelar för högt och stör grannarnas utsikt med ett bullerplank där det målats graffiti. Men enligt SvD har ingen bullermätning gjorts innan exploateringskontoret bestämde att spelningarna ska sluta tidigare om kvällarna. Det är trist att unga som gör något på egen hand - utan kommunala bidrag - bemöts så oresonligt. Visst ska man ha bygglov för bullerplank, men varför inte be Cyklopen att flytta in planket på sitt område? Det verkar inte klokt att man inte själv får bestämma om man vill ha graffiti på sin egen gård! En lösning måste vara möjlig som både grannar och Cyklopen kan vara nöjda med.

Ljus i mörkret

En ljuspunkt i borgarnas budget är att skateboardparken ska börja byggas i området kring Högdalstopparna. Hoppas pengarna räcker till ... Men frågan är vad som händer med alla andra folkligt förankrade planer på ett natur- och rekreationsområde som passar alla? Både för de som vill sporta och de som söker stillhet, skåda fåglar, plocka blommor eller ströva omkring i en vacker natur som är tillgänglig även för barnvagnar och rollatorer.

tisdag 9 september 2008

Upp till bevis om Högdalstoppen

För någon vecka sen skrev jag på bloggen om en ansökan om att få bygga skola på Högdalstoppen, vilket förundrade mig stort. Ingen av oss i oppositionen i stadsdelsnämnden hade en aning om saken. Nu har Maria Hannäs, som sitter för vänsterpartiet i stadsbyggnadsnämnden tagit reda på att ansökan gäller tidsbegränsat bygglov för skola på Högdalstoppen. Totalt nio ansökningar har lämnats in från Stockholms Språkskola.

Jag kan inte annat än instämma i stadsbyggnadskontorets uppfattning som förmedlats till Maria att de flesta ansökningar, däribland skolan på Högdalstoppen, inte är särskilt realistiska. Iallafall om staden står fast vid att göra Högdalstopparna till ett rekreationsområde. Mycket litet pengar har dock hittills satsats av den borgerliga majoriteten på utvecklingen av området, trots att det finns seriösa förslag som tagits fram i dialog med boende i Vantör och Farsta. Fortsatta besked ges kanske i finansborgarrådets budgetförslag som presenteras imorgon!

lördag 6 september 2008

Rågsveds Guldgruva

Idag var vi några från Vänsterpartiet Vantör som samlade in namn i Rågsveds centrum som stöd för Kräpplagruppens upprop om att avveckla Bråtegränd och göra Rågsveds friområde till ett naturreservat. Lokalt har vi varit överens över partigränserna att Bråtegränd ska bort. Nu sägs att exploateringskontoret kanske föreslår en förlängning av avtalen med företagen på Bråtegränd!

Alla vi talade med idag som kände till friområdet skrev på uppropet. En kvinna sa "det är en guldgruva" för oss boende. Men livsfarligt för de som promenerar och cyklar längs den smala ringlande vägen, där tung trafik kör i skytteltrafik till och från Bråtegränd. Inget vidare för miljön heller.

Två tonårstjejer skrev på för miljöns skull, men jag fick argumentera ett tag om varför företagsområdet borde flyttas - "det behövs ju jobb". Det är rätt, Stockholms stad ska förstås erbjuda företagen andra platser, men som inte ligger mitt i ett av Stockholms vackraste naturområde - "Bättre än Djurgården" säger många!

onsdag 3 september 2008

Avveckla Bråtegränd!

Kräpplagruppen har i dagarna sänt ut ett upprop till boende, förskolor, skolor och föreningar i Vantör för att trycka på Stockholms stad att stå fast vid tidigare beslut att avveckla upplaget vid Snösätragränd/Bråtegränd i folkmun.

Ett industriområde passar inte i ett rekreationsområde. Flera utredningar har gjorts om naturreservat i Rågsveds friområde och norra Magelungen. Det är därför bra att ett upprop går ut, så att det blir mer känt att frågan avgörs i höst.

Den som kan sin kommunalpolitiska historia vet att Vänsterpartiet länge velat avveckla Bråtegränd, bland annat har Per Sundgren i Högdalen drivit frågan. Vi har krävt en avveckling av Bråtegränd i flera valrörelser och i mängder av texter och reservationer. Vår rödgröna majoritet beslutade också om avveckling 2006, ett beslut som riskerar att rivas upp om inte protesterna blir för starka.

Underteckna uppropet!

tisdag 2 september 2008

FN-dagen

Vill flagga för att FN-dagen den 24 oktober kommer att firas i Rågsveds Folkets Hus på temat Flykting i Enskede-Årsta-Vantör - igår, idag och imorgon! Det är en gammal tradition som vi har tagit upp igen, ett sätt för boende och verksamma att samlas kring ett tema som berör och därigenom öka gemenskapen.

Samma dag firar många av förskolorna och skolorna i området också FN-dagen. När våra barn var små tog vi föräldrar med oss bakverk från våra hemorter och ursprungsländer, barnen hade ritat flaggor och sjöng fina sånger. Det var mysigt.

Det sätt som FN fungerar på är inte på något sätt fulländat men det är en internationell organisation som har som syfte att motverka krig och verka för fred och mänskliga rättigheter. Det kan vi inte få för mycket av. Att ta tillfället på FN-dagen i akt och uppmärksamma viktiga frågor tycker jag är bra.