tisdag 31 maj 2011

Rågsveds vårdcentral jobbar upp sig?

Märkligt att Caremas vårdcentral i Rågsved blivit "Månadens Företag" enligt en annons i senaste numret av Mitt i Söderort. Samma vårdcentral som fick lägsta betyg i söderort i Nationella Patientenkäten enligt ett tidigare nummer av samma tidning. Om detta bloggade jag i våras.

Enligt annonsen är vårdcentralen ett "självklart vårdval för hela familjen" med hälsofrämjande insatser, första linjens psykiatri, rehabilitering. Och ett intensivt arbete utifrån svaren på just den patientenkät som gav så lågt omdöme.

Antingen har Carema fått kalla fötter och storsatsat på Rågsved för att bättra på ryktet. Eller så mäter enkäten inte helheten. För egen del föredrog jag vårdcentralen då den drevs av landstinget. Annons och annons förresten, helsidan är utformad som vore den en artikel. Närsynta kan lätt missa det finstilta om annonsen ...

torsdag 26 maj 2011

En onsdagkväll i föreningssverige

Ikväll hade vi medlemsmöte i Vänsterpartiet Vantör, som så många gånger förut var vi i Rågsveds Folkets Hus. Trots ostadigt väder kom intresserade medlemmar till mötet. Trots att vi inte hade någon lockande inledare. Jonas Sjöstedt var påtänkt men kunde inte. Det får bli en annan gång med honom.

Inval av ny styrelsemedlem, rapporter om vårens verksamhet, diskussioner om kongressen i januari 2012, information om studier, frågor, höstplanering, förslag på platser där man kan bygga bostäder ... ja lite av varje som kan höra hemma på ett medlemsmöte i föreningssverige. En bra onsdagkväll i maj.

måndag 23 maj 2011

Gärna konst, men också teater!

Fick pressmeddelande om "Konstnärlig gestaltning i Högdalen genom unik samverkan". Konstnären Roger Andersson ska smycka närområdet vid nya Högdalstorget där det byggs bostadsrätter och en skatepark - med oro hos skejtklubben och oppositionen för att parken inte ska bli klar förrän om flera år på grund av pengabrist.

Konstprojektet är "det privata näringslivets hitintills största samarbete med Stockholm konst, vars uppdragsgivare i vanliga fall är stadens egna förvaltningar och bolag." Roger Anderssons konst ska bidra till att skapa och bevara Högdalens historia.

Kul att det händer något trevligt i Högdalen, efter alla nedskärningar, förseningar och privatiseringar. Men det som är bra i Högdalen idag får absolut inte förpassas till historien. Till exempel våra lokala teatrar som kämpar för sin överlevnad!

Mer Parkteater till Vantör!

När jag läser parkteaterns program 2011 ser jag att Vantör föräras en (1) föreställning! Åtminstone blir barnen glada den 10 juni för då kommer clownen Manne till Högdalen. Vuxna får ingen parkteater i Vantör i år heller, trots ny scen på Perssons Betong.

Kanske man tycker att Vantörborna ska vara nöjda med en fördubbling jämfört med nollan förra året? Då spelade Parkteatern nämligen bara på en plats, Margaretaparken, i vårt område. Jag bloggade om strukturell diskriminering och skrev insändare i Mitti. Många hörde av sig och höll med. I år väntade vi oss mer.

Visst får Årsta Torg besök av Parkteatern två gånger och Margaretaparken fyra gånger i år. Bra. Men Vantör som socioekonomiskt har det sämst får minst antal besök och Enskede som har det bäst får flest. Som förra året. Teater och Vantör verkar inte vara en intressant mix i borgerlig kulturpolitik.

För hela staden har det i år blivit fler föreställningar i förorterna, 39 av 67 jämfört med 28 av 82 förra året. Bra, men fortfarande är det för få föreställningar i förorterna i juli och inga alls i augusti.

Om man vill tänka på folk som inte har råd med semester och inte att köpa SL-kort borde Parkteatern tvärtom lägga många föreställningar i förorterna i juli. Men att utjämna kulturella orättvisor har aldrig varit borgerlig politik. Förstås.

onsdag 18 maj 2011

Eniga om att bygga hyresrätter i Årsta

Årsta behöver hyresrätter. Det tycker nu även alliansen i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Och det är inskrivet i ett beslut. Bra!

Tidigare har vi diskuterat frågan. Nu ville jag visa hur statistiken ser ut. Andel hyresrätter har minskat från 58,3 till 26,8 procent mellan 1990 och 2010 och andel bostadsrätter ökat från 41,7 till 73,2 procent.

Ställd inför fakta och en fråga från Mattias i vår nämnd, gjorde alliansen faktiskt ett tillägg i sin reservation. "Det är dessutom viktigt att det byggs hyresrätter i Årsta för att främja blandade boendeformer."

En liten seger för oppositionen men förhoppningsvis något som leder till att det faktiskt byggs fler hyresrätter i Årsta.

Brevet till Regina Kevius

Idag skickade vi tre gruppledare för oppositionen i stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör brev till idrottsborgarrådet Regina Kevius om skateparken i Högsdalstriangeln. Den riskerar att inte bli klar på länge då idrottsnämndens pengar inte räcker till alla disciplinerna.

Vi tycker att det nu måste till ett partiöverskridande arbete för att se till att skejtparken kan byggas färdigt enligt planerna. Högdalen orkar inte med fler tråkigheter efter Boultbee, Fria Teatern, Nordea ...

Skejtklubben har lagt ner massor av ideellt arbete för att få parken på plats. Många ungdomar väntar på parken, den var tänkt att ge ett lyft till Högdalen. Något som gör att människor åker ut till Vantör och har kul, helt enkelt. Besökare skulle ge underlag för servicen i Högdalen. Men vem attraheras av en halvfärdig park omgiven av lerhögar.

Malmö framhålls som ett föredöme, de har en skatepark centralt beläget ser till att pengar finns för olika aktiviteter. Parken går med stor vinst. Läge att kontakta politikerna i rödgröna Malmö ganska snart...

måndag 16 maj 2011

Ungdomsmottagningarna tillbaka till Kärrtorp och Rågsved!

4 000 namn för att få tillbaka ungdomsmottagningen i Kärrtorp har Ung Vänster samlat in! Idag hade de torgmöte i Bagarmossen och fortsatte kampanja och gick sedan till frågestunden i Skarpnäcks stadsdelsnämnd. Namnen ska sedan lämnas landstinget.

Jag var med i Bagarmossen för att visa solidaritet med kampanjen, som är nära förbunden med vänsterpartiets arbete för att även få tillbaka en riktig ungdomsmottagning i Rågsved. Det var bland annat ett vallöfte från oss.

Bakgrunden är att den borgerliga majoriteten trots löften om motsatsen beslutade att lägga ned de lokala ungdomsmottagningarna i Dalen, Kärrtorp och Rågsved under förra mandatperioden. Nu ser vi resultatet. En överbelastad mottagning vid Gullmarsplan!

söndag 15 maj 2011

Få privata förskolor tar ansvar för barnomsorgsgarantin

Av 1 782 (eller var det 1982, inte helt säker, min anteckning var lite kluddig, men det gör ingen större skillnad för resonemanget nedan) förskoleplatser som finns med i den gemensamma förskolekön i Enskede-Årsta-Vantör tillhör 103 platser privata utförare. Av dessa 103 tillhör 66 två förskolor med scientologianknytning. Återstår 37 platser som är möjliga att tacka ja till för de som inte gillar scientologin.

Det här innebär

1. att förskolor med extrem religiös inriktning får extra pengar för att de är med i den gemensamma kön och därmed ska ta emot barn som har rätt till plats enligt barnomsorgsgarantin, trots att de pga. av sin inriktning inte kan vara ett reellt alternativ för andra än de som bekänner sig till scientologin eller de som inte vet vad den inriktningen står för.

2. att de privata förskolorna i princip inte tar ansvar för barnomsorgsgarantin i Enskede-Årsta-Vantör. De har istället egna köer, trots att de finansieras med förskolepeng precis som kommunala förskolor. Uppenbarligen lönar det sig att inte vara med i den gemensamma kön, trots att de går miste om extra ersättning.

Jag tycker att det enda rimliga är att alla förskolor som finansieras med kommunal förskolepeng ska ta ansvar för barnomsorgsgarantin, förutom de som har en religiös eller extrem profil som gör att de i praktiken inte är öppna för alla. I grunden anser jag dessutom att förskolan och grundskolan ska vara icke-konfessionell.

lördag 14 maj 2011

Det här vet Rågsvedsbor om Rågsved!

Planer att bygga 150 villor på Snösätras koloniområden visste 26 av 31 som fyllde i vänsterpartiets tipstolva på Rågsvedsdagen. Ett bra betyg till opinionsarbetet för att bevara kolonierna och göra friområdet till naturreservat.

Nästan lika många visste att Gröna Linjen är äldst av tunnelbanans linjer, och så är också Hagsätragrenen under reparation för närvarande ... 19 visste att tunnelbanan öppnar igen den 26 september och 17 kände till politiska förslag att förlänga tunnelbanan till Älvsjö. Tunnelbanan är viktig i Rågsved.

Att postservicen är hotad visste 20 av 31, det är sånt som drabbar folk som behöver närservicen i området. Skam till sägandes har jag inte haft tillfälle att gå till tobaksaffären, men hoppas att många redan har skrivit på protestlistor.

19 av 21 visste att Parkteatern spelat i Rågsveds tidigare och lika många att det är föreningslivet som driver Rågsveds Folkets Hus. Parkteatern vill vi för övrigt ha tillbaka till Vantör och Perssons Betong!

Att Musketörerna är en ideell grupp i Rågsved som stöttar medmänniskor ut ur missbruk visste 17 av 31 som svarade, däremot var det mindre känt att Kräpplagruppen vill göra Rågsveds friområde till naturreservat.

Rågsvedskuriosa som att centrum invigdes 1959 och att husen på Stövargatan stod färdiga 1956 var svårare frågor. Kanske något för Rågsvedsskolan och Snösätraskolan att tänka på när det gäller teman om närmiljöns historia?

Att det var Lelångshus som byggde skandalhusen på Bjursätragatan, där hyresgästerna fick evakueras eftersom brandsäkerheten inte var godkänd, visste inte många och lika gott det. Den historien vill vi Rågsvedsbor helst glömma.

Den 15 juni smäller det!

Onsdagens den 15 juni blir det dans på Perssons Betong i Rågsved, kl 18.30-21.30 med Gubbröra som spelar allt från vals till rock! Fortsättning följer 6 juli, 20 juli och 17 augusti samma tid och plats.

Det är Rågsveds Samhällsförening tillsammans med Familjebostäder och LH Rågstintan som bjuder upp till dans. På den klassiska festplatsen i Rågsved finns också korv med bröd till försäljning, läsk och vatten, toast och kaffe med bulle. Välkommen till en av Rågsveds många pärlor, belägen vid i Rågsveds friområde!

Passa på att njuta av naturen, och skriv på namnlistan för att bevara kolonierna och göra friområdet till naturreservat, istället för att privatisera genom att bygga 150 småhus vilket är föreslaget.

25 maj startar V-Vantör kongressdiskussionerna

Tänker ofta på att Vänsterpartiets låga opinionssiffror sällan diskuteras i våra egna led. Som vore det en naturlag ligger vi på våra 5 plus minus 1 procent i opinionsundersökningarna. Det är tröstlöst, vi måste ta nya tag i ledning, tilltal, organisation och i en del politiska frågor, om vi ska ha betydelse i svensk politik. Framtidskommissionen räcker inte.

För folket verkar inte räkna med Vänsterpartiet. I tider när många har svårt att få ekonomin att gå ihop på grund av arbetslöshet och sjukdom stiger inte våra siffror, trots att vi utropat oss till välfärdspartiet.

I tider av klimatkris där vi både har en genomtänkt miljöpolitik och en ekonomisk politik som gynnar miljön eftersom vi strävar mot mer offentlig konsumtion än privat, är vi inte intressanta för väljarna.

När jämställdheten går i fel riktning på grund av regeringens skattesänkarpolitik, stiger inte våra siffror, trots att vi var det första feministiska partiet har vi inte klarat att förvalta det arvet.

Fast alla vet att vi står för rättvisa är inte väljarna intresserade. I Demoskop för maj hade både V och MP ökat 0,5 procent, V steg till 4,9 och MP till 10,5 procent... S steg med 1,5 till 30,3 procent och SD 2,2 till 7,1 procent.

Att skillnaderna mellan blocken är i stort sett borta är lovande, men det hjälper inte när vårt eget parti står och stampar. Nästa år är det kongress och då måste vi få en ny partiledning och partiledare. V-Vantör startar diskussionerna på medlemsmöte den 25 maj i Rågsveds Folkets Hus.

Gärna delat ledarskap. Går inte det igenom, ska vi välja den partiledare är bäst för partiet, oavsett kön. Det skulle underlätta om Lars Ohly insåg att han inte ska fortsätta, även om han givetvis har rätt att kandidera. Min favorit är Jonas Sjöstedt, kunnig och respekterad i breda led.

onsdag 11 maj 2011

Områdesmöte för Enskede/Stureby

Snart är det dags att cykla iväg till områdesmöte kl 18 i Enskedefältets skola, för Enskede och Stureby inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Områdesmötena är ett sätt att öka kontakten med medborgarna i vårt stora stadsdelsområde med över 90 000 invånare.

Ikväll kommer polisen, fältassistenter, trafikkontoret, stadsbyggnadskontoret, förskolechefen och chefen för Stureby vård- och omsorgsboende att informera. Säkert kommer också frågor och synpunkter från de boende.

Det ska bli spännande att se vilka frågor som kommer upp. Varje område har sin karaktär. Hitills har jag varit på områdesmöten i Dalen, Högdalen och Hagsätra.

Växtvandring i Rågsveds friområde

Kräpplagruppen och Snösätra Norra Fritidsträdgårdsförening håller i växtvandring i Rågsveds friområde lördagen den 28 maj 08:00 - 10:00.

Samling parkeringen/klubbstugan Snösätra norra fritidsträdgårdsförening:

tisdag 10 maj 2011

Bankdöden i Högdalen

Återigen möts vi av tråkiga nyheter om Högdalen.

Nordea lägger ned kontoret 1 juli kan vi läsa i Mitt i Söderort. Vi som använder Internetbank och Bankomat klarar oss. Sämre är det för äldre som inte har Internet, ser dåligt, är oroliga för att använda en automat på gatan eller som gillar en personlig kontakt på banken. De har nu bara en enda bank att gå till i Högdalen.

Att bankerna flyr Högdalen säger inte bara något om vårt allt mer kontantlösa samhälle, det säger att det brådskar med konkret politik för att Högdalen ska överleva som centrum. För vad vi ser är bara försämringar. Boultbee fick köpa centrum. Fria Teatern fick sina anslag halverade. Högdalshallen privatiseras trots att badgästerna är nöjda. Skejtparken byggs färdig först om flera år.

Söderortsvisionen känns mer och mer som ett dåligt skämt. För vem i hela fridens namn kan kalla det som händer i Högdalen för satsningar?

söndag 8 maj 2011

V som står för den riktiga arbetslinjen

Fyra undersköterskor i äldreomsorgen mot ett nytt jobb på restaurang. Vad väljer du? Om valet är undersköterskorna tänker du på samma sätt som Vänsterpartiet i riksdagen. Vi vill inte sänka restaurangmomsen utan istället satsa pengarna på bättre välfärd.

Med vänsterpartiets politik skulle äldreomsorgen i Enskede-Årsta-Vantör få ett lyft!

Barnomsorg på obekväm arbetstid dvs. kvällar och nätter när undersköterskor i äldreomsorgen tar hand om våra äldre, eller Rut-avdrag för de som har råd att betala fullt pris med egna inkomster? Väljer du barnomsorgen så tänker du som Vänsterpartiet.

Med vänsterpartiets politik skulle personalen i äldreomsorgen, många kvinnor, få ett lyft!

Lyssna gärna på Jonas Sjöstedt som talar bra om dessa frågor i valkampanjen inför omvalet i Västra Götaland.

lördag 7 maj 2011

Långt ifrån medborgarnytta

Medborgardialog diskuteras i nätverk bland kommunpolitiker. Jag har blivit med i ett sådant nätverk. Vi hade första träffen i fredags. Där fick jag veta att erfarenheten visat att medborgarna är mest intresserade av att föra dialog om det finns en tydlig koppling till resurser och om frågor som medborgarna uppfattar som viktiga.

Osökt kom jag in på Boendedialogen i Söderortsvisionen, som haft återkoppling i dagarna tre i Rågsved med final idag på Rågsvedsdagen. Som boende i Rågsved har vi fått veta att festplatsen på Perssons Betong rustats upp, att det städas bättre, att det blivit bättre belysning, att det har varit trygghetsvandringar osv.

Det här är frågor som människor tycker är viktiga och där det som blivit bättre uppskattas, men samtidigt är det ganska politiskt ofarliga områden. De stora frågorna som rör resurser och kapital är det betydligt svårare att få gehör för. Även om Boendedialogen har tillkommit har inte de ordinarie beslutsvägarna ändrats.

Vi har till exempel exploateringsnämndens beslut om markreservation för NCC på kolonilotterna och Bråtegränd, där borgarna inte ens kom ut på koloniföreningens visning av området! Om det varit äkta dialog skulle sammanträdet hållits i Rågsved och ha förberetts genom en visning av området. Och sammanträdet skulle ha varit öppet för allmänheten. Det hade jag kallat åtminstone embryo till medborgardialog!

Hade borgarna tänkt efter före hade inte förvaltningshuset i Högdalen lagts ner och allt flyttats till Slakthusområdet, utan då hade det nya förvaltningshuset placerats i Högdalen eller någon annan ytterdel av Enskede-Årsta-Vantör. Där det hade gjort mest nytta. Där medborgare som inte gör sin röst hörd är bosatta. Sådana aspekter som man ska tänka på när man vill öka medborgardialogen.

Hade Kulturnämnden vägt in Söderortsvisionen i sina beslut om kulturbidrag hade de frågat sig vad det skulle innebära för Högdalen att dra ner på anslagen till Fria Teatern. De skulle då förhoppningsvis kommit till ett annat beslut. För några år sedan drog de ner anslaget till Picknickteatern, som nu lever på marginalerna. Om Kulturnämnden hade haft sitt sammanträde i Högdalen och det hade varit öppet för allmänheten hade många kunnat ta del av hur politikerna resonerade.

Parkteatern är en annan fråga som människor tycker är viktiga men där de inte haft någon talan i Stadsteaterns styrelse som inte sett till att lägga flera föreställningar i förorterna. Visst kostar det men tänk den nytta och glädje som förortsborna hade haft med mer sommarteater! Helt i linje med Söderortsvisionen.

Ungdomsmottagningen i Rågsved finns knappt, det är en filial som mest är stängd och som därför inte lockar till sig ungdomar. Om borgarna tänkt medborgarnytta hade de först och främst frågat ungdomarna i området hur de ser på ungdomsmottagningen, sedan hade de förhoppningsvis tänkt en gång till och summerat ihop samhällsnyttan med att vara nära där de unga bor med kostnaden och insett att det blivit plus.

Och simhallen i Högdalen. Där man ska privatisera fast folk är nöjda. Var finns medborgardialogen? Varför vill man inte lyssna i denna fråga? Jo, för att det handlar om mycket pengar för företagen att tjäna om de får driva hallen.

Sammantaget har vi långt från medborgarnyttan i Stockholms politiska liv, det är lätt att som medborgare uppfatta boendedialogerna som närdemokrati, dvs. i princip få bestämma över toalettpapperet men inte över hur badrummet ska byggas!

Råggywood!

Rågsveds centrum sjuder av liv en dag om året. En lördag i maj, Rågsvedsdagen. Den var idag. Då märker man så många barn som bor i Rågsved. Duktiga barn som spelar i Snösätraskolans orkester, ställer ut i Ung Konst (gå och se i gångtunneln från centrum mot Rågdalen), producerar film i Råggywood med bas på Rågsveds ungdomsgård, gör ungdomstidningen South West och mycket mer.

För att fånga upp tankar och förslag från barnen i Rågsved har Vänsterpartiet Vantör sedan ett par år tillbaka Barnlotteri på Rågsvedsdagen och Valborg på Perssons Betong. Lottpriset är barnens förslag om ett bättre Rågsved och vinsterna är återanvända leksaker, gosedjur, böcker, spel och film.

Genom barnlotteriet får vi inblick i barns värld. Det hjälper oss som parti att driva frågor som barn tycker är viktiga. Enligt Barnkonventionen ska vuxna ta hänsyn till barnens åsikter. De svar vi fått 2009-2010 påverkade vårt program för Vantör. Om barnens förslag (och våra) blev genomförda skulle vårt centrum sjuda av liv betydligt flera dagar än Rågsvedsdagen kan jag lova!

De svar vi får nu ska vi ta upp i en insändare för att på det viset lyfta upp barnens perspektiv på Rågsved! Självfallet kommer barnens förslag de kommande åren fram till valet att påverka vårt lokala program inför valet 2014!

fredag 6 maj 2011

Rågsvedsdagen

Fixat med förberedelserna till Rågsvedsdagen imorgon, då Vänsterpartiet Vantör ska vara med som vanligt på Rågsveds Torg. Sol är lovad från vädrets makter så det blir säkert en fin dag.

Imorgon har vi tält för första gången, rött och grannt! Vi ska ha barnlotteri med vinst på var tredje lott, priset är att barnen får ge förslag på vad som kan förbättras i Rågsved. Förslagen från imorgon och från Valborg på Perssons Betong ska vi sammanställa till en insändare har vi tänkt. Flera av barnens tidigare förslag har vi arbetat in i vårt lokala 25-punktsprogram för Vantör.

För vuxna har vi en frågesport med lite kluriga frågor om Rågsved. Själv vill jag inte missa minitåg-rundturen med Bernt Månsson, tidigare Rågsvedsbo och mycket engagerad i Rågsved och kunnig i Rågsvedsfakta av olika slag.

onsdag 4 maj 2011

Sveken mot Vantör

"Bygget av Europas största skatepark i Högdalen är åter i fara. Regina Kevius, idrottsroteln och sittande majoritet i idrottsnämnden sviker skateboardåkarna och lämnar bygget av Högdalen skatepark [Highvalley Skateworld] vind för våg, knappt halvfärdig."

Så inleder Stockholms Sub Surfer sitt pressmeddelande om att Regina Kevius (M) och den borgerliga majoriteten sviker bygget av Europas största skatepark, Högdalen Skatepark (Highvalley Skateworld). Beskedet finns i inriktningsbudgeten 2012-2014 som idrottsnämnden beslutade om 12 april.

Även om jag hellre sett att skateparken byggdes på Högdalstopparna som ursprungligen var planerat, beklagar jag djupt att majoriteten inte hållit sina löften. I grund och botten handlar det om politiska prioriteringar. För min del höjer jag gärna skatten för att satsa på välfärden inklusive idrott och kultur.

Tyvärr solkar sveket mot skatesporten alla fagra ord om att satsa på söderort, manifesterat i dagarna tre i Rågsved genom den så kallade Boendedialogen som startar imorgon. Exemplen på försämringar i Vantör är tyvärr flera. Förutom en skatepark som inte byggs klar, en teater som får neddragna anslag, en simhall som privatiseras utan att badgästerna vill det, kolonister som riskerar att köras bort för att bereda plats för villabebyggelse, en postservice som läggs ner...

Uppmanar alla som håller med mig att mejla till regina.kevius@stockholm.se - ansvarig både för skateparken, simhallen och stadsplaneringen- och säga er hjärtans mening. Om när ni har fått upp farten kan ni också mejla madeleine.sjostedt@stockholm.se - ansvarig för kulturen - och joakim.larsson@stockholm.se - ansvarig för exploateringen av Snösätra!

tisdag 3 maj 2011

Unga och gamla i kläm

Imorgon blir det samverkansmöte med landstinget och stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör. Som vanligt är det många viktiga frågor som berör våra två organisationer, inte minst vården och omsorgen om våra sköraste äldre som det nyligen kommit en kritisk revisionsrapport 2011:2 om.

Även ungdomsmottagningen är ett återkommande tema på dessa möten, nedläggningen av mottagningarna i Rågsved, Dalen och Kärrtorp har lett långa köer på den nya mottagningen vid Gullmarsplan.

Om behovet av en lokal ungdomsmottagning har Ung Vänster i Kärrtorp kampanjat om, vilket vänsterns representanter i Skarpnäcks stadsdelsnämnd uppmärksammar i en insändare i Mitt i Söderort. Det enda raka är att återuppbygga våra lokala mottagningar!

Grön Flagg på Ripsavägen!

Idag har jag varit på besök på förskolan Ripsavägen 44 som arbetar för att certifiera sig för Grön Flagg. Det är ett verktyg för förskolor och skolor som vill arbeta med hållbar utveckling. Något som hela vårt samhälle behöver göra!

Det tema som förskolan på Ripsavägen valt att arbeta kring är Livsstil och Hälsa. Som kontaktpolitiker fick jag en genomgång av förskolans handlingsplan och en rundvandring för att se hur sorteringen av sopor och matavfall var upplagd. Kontaktpersonerna berättade att man redan ser att barnen tagit intryck av arbetet.

Nu väntar vi med spänning på om handlingsplanen blir godkänd och därefter har man mellan 6 och 18 månader på sig att visa att målen uppfylls. Jag ser verkligen fram emot att följa förskolans arbete!