Förberedelserna och packningen inför Vänsterpartiet Vantörs traditionella deltagande på Valborgsfesten på Perssons betong i Rågsveds friområde är i full gång! Som vanligt har vi det populära Barnens lotteri med gosedjur som priser och frågesport för de vuxna med bra bokpriser. Finns inget bättre tillfälle (förutom Rågsvedsdagen) att vara med och "göra" våra festdagar samtidigt som det ges tillfälle att prata om vad som är viktigt för oss Rågsveds- och Vantörsbor.
onsdag 30 april 2014
lördag 26 april 2014
Bostadsbonanza i Högdalen!
Idag hade Vänsterpartiet Vantör vädrets makter med oss. På årets mest strålande försommardag ställde vi upp vårt röda tält i Högdalens centrum. I likhet med många andra vänsterföreningar i länet genomförde vi en "Bostadsbonanza". Det handlar helt enkelt om att boosta hela Stockholm med vår politik för ett "Hem för alla". Såklart också för Vänsterpartiets Vantörs förslag om att bygga ihop Rågsved och Högdalen med lummiga "Rågsveds allé", 630 hyreslägenheter, varav 230 för unga och studenter, en pendeltågstation, ytterligare en uppgång för tunnelbanan i Rågsved etc.
Tre timmar fyllde vi lätt med viktiga politiska och mänskliga samtal med många lördagsflanörer, vänner och bekanta som stannade till och politiska vänner i socialdemokraterna liksom motståndare som ändå är trevliga moderatkollegor i stadsdelsnämnden. Det var en riktigt skön stämning i Högdalen där väldigt många hejade på oss, sa rakt ut att de röstar på vänsterpartiet. Helt klart gör också förslaget om Rågsveds allé att fler Vantörsbor än vanligt stannar till och pratar, tar våra bostadsfoldrar och är uppriktigt intresserade oberoende av politisk färg.
En så här torgmötesdag kommer människor förstås in på alla möjliga politiska spörsmål. Jag mötte sjukskrivna som hade det väldigt tufft, en djupt engagerad S-politiker från en länskommun som stod upp för romernas/rumänernas mänskliga rättigheter, fackligt aktiva sympatisörer som driver sin kamp för medlemmarnas bästa, miljökämpar för Rågsveds friområde och många andra.
Och nu stundar många flera härliga dagar när vi i Vänsterpartiet Vantör ska vara ute i folkvimlet. Först har vi Valborg på Perssons betong, 1 maj, Rågsvedsdagen 10 maj, torgmöte i Högdalen om EU-valet den 24 maj med Birgitta Sevefjord och många flygsbladsutdelningar inför EU-valet den 25 maj. Vi ses!
tisdag 22 april 2014
SM-guld från norr till söder
Igår vann mitt favorithockeylag Skellefteå AIK SM-guld. Idag läser jag i Mittisöderort att Högdalsstjärnan Emelie Lindström (Högdalens AIS som moderklubb) var med och ordnade SM-guld i innebandy för Djurgårdens IF förra helgen. Kul med framgångarna både för min födelse- och uppväxtstad Skellefteå och för Emelie från Vantör, min boendeförsamling sedan över 30 år sedan. Lokalpatriotism var ordet.
måndag 21 april 2014
Barns favoritplatser i Rågsved
Förra året såg barns favoritplatser ut så här, när vänsterpartiet Vantör ställde frågan under valborgsfirandet på Perssons betong. Att barnen får säga sitt vad de tycker och tänker är en tradition som vi i föreningen har upprätthållit i många år. Alltid på Valborg, som är barnens högtid, och många gånger på Rågsvedsdagen också. Vi kallar det barnlotteri, där varje lott ger vinst och lottpriset är ett förslag eller en synpunkt från barnen. Priserna är ofta skänkta leksaker, gosedjur, böcker, filmer etc och lotteriet är minst sagt populärt hos barnen. Ofta är kön lång till vänsterpartiets röda tält.
De förslag som barnen lägger fram påverkar på riktigt vårt lokala politiska program, exempelvis gäller det förslaget att rusta upp lekparkerna med roligare likställningar särskilt för yngre barn. Vi hoppas att andra partier också tar barnen på allvar, för Sverige ska ju följa FN:S konvention om barnets rättigheter. Och förresten, vi ses väl på Valborg i år också?
Skatt och inte avgifter tryggar äldreomorgen
En sak är vi överens om. Samhället behöver mer och bättre äldreomsorg. Enligt mig måste den vara bra för de anställda för att i längden vara bra för de äldre. Eftersom det är frivilligt med kollektivavtal för privata, är det bara kommunalt anställda som garanteras anständiga arbetsvillkor idag. Samma gäller den grundlagsskyddade meddelarfriheten och allmänhetens rätt till insyn via offentlighetsprincipen.
Smartast är gemensam välfärd som betalas med skatt enligt relativ skatteskala. Den som tjänar mest kan ju bidra mest. Gemensamt driven välfärd är rättvisast, då den fördelas efter behov. Privat driven hemtjänst får sälja Rut-tjänster. Det har inte alla råd med. Dessa privata bolag får en gräddfil in på hemtjänstmarknaden. Dessutom får anställda i vissa bolag slita som djur för att få ihop till en heltid.
Idag på DN-debatt skriver Rickard Murray om att finansiera mer äldreomsorg med avgifter: http://www.dn.se/debatt/att-finansiera-valfard-med-avgifter-skulle-ge-fler-jobb/ I hans värld är skattealternativet uteslutet utan närmare motivering. Faran med privata vinster i osynliggörs. Det vi vet efter åtta av Reinfeldtstyre är dock att lägre skatter varken botar massarbetslösheten eller ökar jämlikheten och jämställdheten. Tvärtom. Och högerpolitiken ökar vinstsyftet i äldreomsorgen.
Murrays förslag om äldreomsorgsförsäkring är ytterligare en välskuren bit i högerns önskepuzzel. Ta bort så många bitar som möjligt som föreställer skatter. Lägg till så många som möjligt som föreställer ökade avgifter, sämre a-kassa och sjukförsäkring och privatiseringar. Så byggs ett samhälle med egenintresse. Motsats till allmänintresse, solidaritet, medmänsklighet och omtanke.
Jag vill ha ett samhälle att lita på. När jag behöver samhället. En säker förlossningsvård när jag föder barn, en bra förskola och skola för alla barn, en trygg sjukförsäkring och en äldreomsorg efter behov på ålderns höst. Jag betalar hellre betydligt högre skatt än idag för en välfärd att lita på. För mig är skatt vackert, något som den som har gärna ger och alla vi vet att det är vår gemensamma trygghet.
fredag 18 april 2014
söndag 13 april 2014
Varför vänsterpartiet - den korta versionen!
Varför rösta på vänsterpartiet? En fråga som jag hoppas många kommer att ställa sig inför valen i maj och september. För ställer många frågan, tänker jag att många också är nyfikna på svaret.
Här är den korta versionen:
- En välfärd fri från privata vinstintressen.
- En regering fri från borgare.
- En välfärd att lita på. En skola som är bra för alla barn. En äldreomsorg som är lika bra oavsett plånbok. Som bygger på omtanke, solidaritet, medmänsklighet och rättvisa, istället för girighet.
- Ett parti som har lösningarna på de stora samhällsproblemen. Arbetslösheten, ojämlikheten, ojämställdheten, miljö- och klimathoten, otryggheten på arbetsmarknaden, segregationen.
Lokalt i Vantör jobbar vi för visionen om Rågsveds allé, som vi tagit fram med hjälp av en arkitekt. Det kan ge 630 nya lägenheter samtidigt som det är vårt motförslag till borgarnas byggplaner i friområdet.
Du som är intresserad av den långa versionen. Följ min blogg, läs vänsterpartiets hemsida, kontakta Vänsterpartiet Vantör. Välkommen som medlem!
torsdag 10 april 2014
Rubriken jag vill läsa om Enskede-Årsta-Vantör
Den här rubriken skulle jag ha velat läsa även om Enskede-Årsta-Vantör. Vänsterpartiet och socialdemokraterna ville att vår stadsdelsnämnd skulle gå före i kampen mot rasismen. Nu tog Skarpnäck ledartröjan och det ska de ha en eloge för. Något lokalt program mot rasism ville varken allians eller miljöparti i. År stadsdelsnämnd att vi skulle ta initiativ till. Istället kom gliringar i sociala medier om varför inte kommunismen var med i vårt förslag. Mitt svar var att vad jag vet har inga kommunister klottrat nazikors på kyrkor och skolor i stadsdelen eller våldsamt attackerat demonstrationer mot nazismen. Vårt förslag till program gällde vårt område, inget annat.
Kontroversiella bostadsfrågor för äldre och funktionsnedsatta
Imorgon beslutar stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör vilka signaler som skickas in till stadshuset inför arbetet med 2015 års budget. Jag tänkte kommentera tre områden som verkligen är kontroversiella. Alla handlar om bostäder.
Stadsdelsförvaltningen föreslår att servicehusen görs om till seniorbostäder. Det handlar om Rågsveds servicehus, Enskede Nya servicehus och Enskededalens servicehus. Jag håller inte alls med om att servicehusen ska läggas ner. Det verkar inte de äldre i stadsdelsområdet göra heller. För det är många som söker servicelägenhet men får avslag på sin ansökan. Det kallas att efterfrågan har minskat när det handlar om att behoven inte tillgodoses. Kraven har blivit alldeles för högra för att få ett äldreboende. Jag tycker vi ska göra tvärtom. Göra det lättare att få servicehuslägenhet, så att tomma
platser fylls med äldre som vill bo där. Om den ändå är så att vi har tomma platser, ja då kan vi göra om en del till seniorboende.
Stadsdelsnämndens pensionärsråd gillar inte heller idén att lägga ner servicehusen. De tycker att seniorbostäder är mer som vanliga bostäder, jämfört med servicehusen som har sjuksköterska, sjukgymnast och nattpersonal. Tryggheten i detta kan inte överskattas.
För en tid sedan var det tal om att bygga nya äldreboenden för att ersätta Årsta och
Högdalens vård- och omsorgsboende som snart inte klarar myndighetskraven. Men staden centralt sa nej för att antalet äldre minskar. Ska vi då stå utan kommunalt ägda vård- och omsorgsboenden (idag drivna av riskkapitalbolagen Kosmo och Vardaga) i två stora stadsdelar? Nej, det tycker inte jag. Vi ska bygga moderna mindre boenden i både Årsta och Högdalen. Då får vi hemlika äldrebostäder som räcker för behoven i varje stadsdel. Om kommunen ger upp har vi snart bara privata boenden, som etableras fritt
enligt LOV, lagen om valfrihet.
En annan bostadsfråga är gruppbostäder för personer med funktionsnedsättningar. Alliansen har misslyckats att bygga så det räcker. Vänsterpartiet vill pröva i varje detaljplan om det går att bygga grupp-
och servicebostäder. Idag gäller detta bara i stora bostadsprojekt. En annan sak är hur vi bygger. Det finns fastighetsägare som inte har överseende med störningar från gruppboenden. Därför tycker förvaltningen att det bästa vore att bygga gruppbostäder i egna hus. Men det vore att gå ifrån normaliseringsprincipen. Vi måste lära oss att leva med att människor är olika, och lika värda. Bostäder måste kunna byggas så att störande ljud minimeras. Lösningen kan inte vara att vissa inte får bo i samma hus som andra.
Stadsdelsnämndens funktionshindersråd reagerar också på det som skrivs om gruppbostäder. De vill mildra formuleringarna, så att det inte utesluts med friliggande byggnader men inte heller blir norm.
Jag tycker reaktionerna från råden visar varför det är så viktigt att de finns. Deras roll är att lyfta fram livsvillkoren för äldre och personer med funktionsnedsättning och hur deras liv påverkas av kommunens beslut. Men besluten ligger hos politiken. För att det ska bli bra måste bra politik föras. Valet är i september.
onsdag 9 april 2014
Inga nazister på våra skolor
Kärrtorp. Vasa real. Och nu Enskede Gård. Förfärligt att våra skolungdomar ska behöva mötas av nazistiska affischer eller klotter när de kommer till skolan. Tycker det är otroligt bedrövligt att vänstern och socialdemokraterna inte fick de andra partierna i stadsdelsnämnden med oss på vår skrivelse om att ta fram ett lokalt program mot nazism, rasism och främlingsfientlighet. (Men Skarpnäcks stadsdelsnämnd kunde ena sig. Heder åt dem.) Vi behöver visa enighet nu. Inte tystnad.
Romernas sak är vår
Tack Per Sundgren som har skrivit en så viktig insändare i Mittisöderort. Det solidariska officiella Sverige krackelerar när fattiga EU-medborgare tigger på våra gator, vräks från bosättningar. Inte ens i humanitetens namn anvisas en campingplats med tillgång till el, vatten och toa för att slippa oron för att vräkas så fort myndigheterna har hittat deras boplats. Men tack och lov finns det många människor som känner empati och hjälper till på de sätt de kan. Vi kan inte att säga att romernas sak är någon annans ansvar, om vi samtidigt tror på mänskliga rättigheter. Vänsterpartiet i stadshuset väntar fortfarande svar på skrivelsen från förra våren, om legal boplats med el, toa och vatten.
tisdag 8 april 2014
Mer tillgängliga restauranger, tack!
Nu ska Stockholms stad ha nya riktlinjer för servering av alkohol på restaurang. Vi ska yttra oss i stadsdelsnämnden på torsdag. Mycket är bra men det kan bli bättre. Eftersom det är mycket ekonomiskt
fördelaktigt att få ett serveringstillstånd borde staden ställa större krav på restaurangägarna. Ett minimikrav bör vara att alla gäster är välkomna. Tyvärr är det inte så idag. Många restauranger är otillgängliga
för personer med funktionsnedsättningar, vare sig de är rullstolsburna,
allergiker eller har ledarhund.
Staden borde nu passa på att införa villkor om ökad tillgänglighet i riktlinjerna. Enkelt avhjälpta
hinder som enstaka trappor och trösklar kan fixas direkt medan
villkor för att ta bort större hinder får utformas exempelvis så att ett aktivt arbete ska
startas för att öka tillgängligheten. Det här är en likvärdighetsfråga. Vad restaurangerna också borde tänka på är att personer
med funktionsnedsättningar är kunder som alla andra.
måndag 7 april 2014
Triss i besvarade skrivelser på nästa nämndmöte
På torsdag har vi stadsdelsnämnd igen. Nu är det bara fyra nämndmöten kvar innan valet. Det drar ihop sig! Tre av våra skrivelser från vänsterpartiet och socialdemokraterna kommer upp till beslut denna gång. Skrivelser är oppositionens sätt att få upp viktiga frågor på nämndens bord. Sällan får vi skrivelserna bifallna. Ofta är hindren alliansens politik och brist på pengar.
Vår skrivelse om att stärka beroendemottagningen vid Gullmarsplan besvaras med att det pågår samtal med landstinget med flera parter som samarbetar om mottagningen. Det är gott och väl, efter alla frågetecken och orosmoln både bland brukare och personal. Nu utgår vi från att samtalen leder till ett långsiktigt
avtal som gör att fler människor med samsjuklighet kan få hjälp samtidigt som de med lättare problem också tas
emot. Människor med ett dolt missbruk eller beroende måste också kunna söka hjälp på ett enkelt sätt.
Vår skrivelse om en samhällssatsning i Rågsved får vi nog vänta till med efter valet för att få gehör. Det som görs i Rågsved inom Söderortsvisionen är något annat än våra förslag om en lokalt initierad och bred samhällssatsning, socialt
föräldrastöd i skolan och stärkta utbildnings- och arbetsmarknadsmöjligheter för skolbarnens föräldrar. Rågsvedsborna har inte fått sätta agendan i
Söderortsvisionen som bekostar de sociala projekt som drivs (som bör betalas med ordinarie budget, men den räcker inte på grund av skattesänkarpolitiken). Rågsved behöver inte fler projekt. Rågsvedsandan har
inte tagits tillvara i Söderortsvisionen. Istället körs Rågsvedsborna över. Det tydligaste exemplet är byggplanerna i Rågsveds friområde. Löftet att flytta en förvaltning till Rågsved har inte infriats. Att Rågsvedsskolan måste lägga ned årskurs 5-9 är
ett misslyckande, liksom att Snösätraskolans
nedbrända paviljong inte byggts upp.
Den tredje skrivelsen handlar om att ungdomar vill ha fler dropinplass efter skoltid på ungdomsmottagningen på Gullmarsplan. Ett självklart önskemål. Men det går inte heller att genomföra. Resurserna räcker inte till. Mottagningen har alldeles för stor belastning, sedan de lokala mottagningarna i Rågsved, Dalen och Kärrtorp las ner. Vi har tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet tidigare föreslagit en ungdomscentral i Vantör, som både är ungdomsmottagning och har ett större uppdrag för att ge råd och stöd till unga i flera sociala frågor. Det vore fantastiskt om vi kunde genomföra detta efter en gemensam valvinst!
Cafekväll om Rågsveds allé!
Nu på tisdag kl 18 bjuder vänsterpartiet Vantör på Cafekväll med diskussion om förslaget att bygga Rågsveds allé, med hyresrätter och en pendelstation i området. Vi bjuder på kaffe och tillfälle till ett intressant samtal i Nya Rågsveds Folkets Hus. Vår tanke är att Rågsveds allé kan bli ett slagkraftigt motförslag till alliansens huvudlösa planer att bygga radhus i friområdet. Välkommen!