söndag 3 maj 2009

Hur öka integrationen i Örby?

Vid busshållplatsen Flensvägen börjar en promenadstig genom Örbystråket, där det planeras viss bebyggelse. En lokal aktionsgrupp har bildats mot planerna. Efter att ha varit på plats kan jag se både för- och nackdelar med planerad bebyggelse. Aktionsgruppen har mejlat lokala och centrala politiker och frågat vad vi tycker. Jag har inte svarat än, eftersom jag vill fundera och samråda med andra v-politiker, men jag utvecklar några av mina tankar i detta blogginlägg.

Det måste sägas att borgarna tagit bort mycket av remisserna till stadsdelsnämnderna i mark- och planärenden, vilket minskar inflytandet såväl för boende som för stadsdelspolitiker. När ett planärende är på remiss till stadsdelsnämnden ges insyn för allmänheten och vi lokalpolitiker kan få ta del av de boendes synpunkter i ett tidigt skede. Så är det alltför sällan idag.

Örbystråket är ett fint skogsområde och det är inte svårt att förstå att kringboende vill ha det kvar. Samtidigt behövs fler bostäder i Stockholm. Behoven måste vägas mot varandra. De byggplaner som finns här är kedjehus och flerfamiljshus med bostadsrätter. Örby är mycket glest bebyggt med villor, vilket inte är miljövänligt och motverkar integration. Vänsterpartiet vill därför se mer blandad bebyggelse i Örby, allmännyttan har till exempel inga hus i stadsdelen.

I första hand bör staden bygga på redan hårdgjord mark, och Vänsterpartiet ville därför bygga bostäder på Bromma flygfält. Vi hade kunnat få en helt ny stadsdel med väldigt många bostäder. Detta satte borgarna stopp för genom att förlänga avtalet för flygplatsen med 30 år! Istället vill man gå ifrån demokratiska beslut om att skapa en landskapspark på Årstafältet och bygga bostäder där, på söderorts sista gärde. Mot detta rasar med rätta många söderortsbor.

Mot byggnation på delar av Örbystråket talar att det har byggts och planeras att byggas många bostäder i Söderort, jämfört med Västerort. Vi kan inte bara bygga bostäder, vi måste också ha en bra boendemiljö. Mot talar att det är få grönområden i Örby. För talar att det behövs mycket bostäder. Den planerade bebyggelsen omfattar faktiskt bara en mindre del av grönområdet. För talar också att vi aldrig kan få blandad bebyggelse i Örby om det inte byggs flerfamiljshus, helst allmännytta. När ärendet var i exploateringsnämnden 2007-06-14 ville v och s ha återremiss, för att få underlag som innebär att marken stannar i stadens ägo. Det röstades ned.

Ett alternativ för att få ett mindre segregerat Örby och bevara hela Örbystråket kan vara att staden succesivt köper in villatomter när de är till försäljning och bygger flerfamiljshus där. Jag vet dock inte hur mycket det skulle kosta och frågan är om det går att uppnå politisk majoritet för detta? Skulle tro att aktionsgrupper skulle bildas även mot detta ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

lundmarkrosa@gmail.com