tisdag 5 januari 2010

14 skateboard och 8 tegelsten

Tipsade om Politometern häromdagen och fick följande reaktion på FB:

"Politiker och skateboard lever i två olika världar ;-), 4 träffar tycker jag är svagt. till och med ord som Tegelsten får 8 träffar. Skräp får 63 träffar. Hyresrätt får 37. Fotboll får hela 307 träffar :-(...."

För att något hjälpa upp statistiken tänker jag nu skriva något viktigt om skateboard. Jag tycker att det är skräp att tegelsten får fler träffar än skateboard. Att hyresrätt får fler träffar än skateboard är mer förståeligt eftersom alla måste bo, även skejtare. Men att fotboll får 303 fler träffar än skateboard säger mycket om vilka som är politiker, och vilka som inte är det ...

För att leva upp till bloggens lokalpatriotiska agenda vill jag nämna "Program för utveckling av Högdalstopparna", Markkontoret, Stockholms stad, 2005.06.17, som togs fram av en rad kommunala förvaltningar och företrädare för olika lokala intressegrupper och föreningar. Det var på den tiden vi hade lokaldemokrati i staden.

Under punkt 7.4 Skateboardanläggningar står "Ett genomförande av de föreslagna anläggningarna skulle ge en världsunik arena för skateboard, inlines och BMX. Det skulle bli en mycket attraktiv mötesplats för stadens ungdomar men också locka till sig långväga besökare. Internationella tävlingar och uppvisningar skulle kunna hållas. Behovet av en skateboardanläggning i Stockholm är stort."

Denna härliga vision om skateboard som skulle sätta Vantör på kartan har den borgerliga politiska majoriteten i Stockholms stad struntat i och istället förpassas skateboarden från Högdalstopparna till den sk Högdalstriangeln, omgärdad av trafik utan de naturligt goda förutsättningar som Högdalstopparna erbjuder. Som underlag för beslutet har inte Vantörsborna fått säga sin mening. Ingen vettig förklaring har lämnats. Men nu har ju lokaldemokrati blivit något fult, så vem är förvånad?

5 kommentarer:

  1. Hej Rosa!

    Vi vet fortfarande inte varför vi blev i tvungna att flytta projektet från mellan tipparna till Triangeln. Det är troligen av ekonomiska skäl (beskrivet nedan), men det kan också ligga annat bakom?
    MEN, vi har som förening accepterat den nya platsen av flera skäl framför den gamla:

    - Vi får mer betongpark för pengarna än ursprungliga platsen. Dvs pengarna hade inte räckt till de planerade 7500 kvm.

    - Vi är lovade en möjlighet till byggnad på ca 1500 kvm där säsongen kan förlängas med 6 månader samt åka de dagar det regnar.

    Dock så är överenskommelsen med Idrottsroteln (fp) att fortsätta projekteringen mellan tipparna ifall det skulle uppkomma problem med Triangeln. Det är också överenskommet att fortsätta exploateringen för longboard och downhill-skateboard på topparna.

    Vi önskar att ni politiker slutar att använda detta projekt som slagboll mellan partierna. Vår förening och medlemmar är enade om anläggande av skateparken i Triangeln (sedan oktober 2009), med dess fördelar och nackdelar. Vi vädjar därför till er att också acceptera den nya platsen. Annars riskerar vi att projektet aldrig blir verklighet.

    Vi är alltså fortsatt intresserade av en exploatering av longboard och downhill-skateboard-banorna från Högdalstoppen och Hökarängstoppen. Så om ert block vinner valet så ser vi framemot att samarbeta med er för förverkligande av Högdalstopparna som sport och friluftsområde som det så länge talats om.

    Med vänlig hälsning // Ants Neo
    073 545 91 00
    Sekreterare, Sthlm Sub Surfers
    Initiativtagare & projektledare, Highvalley Skateworld & Highvalley Classic Festival.
    www.subsurfers.se
    www.highvalley.se

    SvaraRadera
  2. Hej Ants
    jag respekterar er överenskommelse och är glad för er skull, och hoppas för alla skejtares och Vantörsbornas skull att det blir en bra anläggning. Däremot respekterar jag inte nuvarande majoritet som inte samrått med de boende i Vantör och Farsta om de nya planerna. Jag hade önskat en lika öppen process som den process som var när vi tog fram programmet om topparna. Nu sker allt över huvudet på närboende. Jag är rädd för att flytten av skateboardbanan kan vara det första steget mot att inte förverkliga någon av de andra planerna heller för topparna. Jag är rädd för att man tänker låta industriområdet expandera mera.
    Med vänlig hälsning Rosa

    SvaraRadera
  3. Tack för svar Rosa :-)

    Jag och SSS är idag högst insatt i projekteringen nu. Vi sitter på alla möten för skateparken, men även området kring. Svarar därför att det inte alls sker något utan samråd med de boende i Vantör eller Farsta. Det är fortfarande ett projekt, dvs en utredning på papperet. Under våren skall den illustreras och presenteras för de boende enligt de regler som finns för projekt av denna omfattning. Som alla vet så ingår även planering av området som park samt de bostadshus som byggs intill. Även vägar med bullerskydd och nya övergångställen, parkering, lastplats osv ingår i detta. Jag vill också berätta att vi är alla inriktade att få in så mycket grönt, sköna former och färger samt snygg belysning så det blir spännande att vara i eller passera genom parken (skateboardpark och parkväg med en hel del skog som bevaras och planteras!).

    SSS är fortsatt intresserade av att projektet med mnedborgarsamverkan för Högdalstopparna fortskrider så att området blir som planerat. Personligen tror jag att alla boende i Vantör hellre vill se en spännande Highvalley Skateworld med liten park/parkväg än att det blir en enda stor parkering med köpområde med ICA Maxi eller liknande. Boende slipper en massa trafik till och från. Eller ännu värre att industrier placeras där. Marken i Triangeln är för komplicerad och därför för dyr för att bygga bostäder på. Vi har ett komplicerat trixande för att lägga de olika skateboardparkdelarna mellan ledningar och vattenledningar som går kors och tvärs.

    Vi hörs! // Ants

    SvaraRadera
  4. Hej Ants
    tack för mycket intressant information om projekteringen för Triangeln, konstigt nog visste jag som förtroendevald i stadsdelsnämnden och boende i Vantör föga om detta. Ser fram emot medborgarsamråd enligt regler för planprocessen. Men det jag menar med uteblivet samråd med boende är steget innan, dvs att utan samråd frångå planerna i programmet om Högdalstopparna, som arbetats fram tillsammans med boende. Om alla kort lagts fram för såväl boende som stadsdelsnämnd istället för att smygas in i detaljplaneärendet om Triangeln hade jag självklart inte varit kritisk mot det demokratiska underskottet i denna process. Vad jag hade tyckt i sak vet jag ju inte, eftersom jag inte har haft tillgång till alla fakta i målet.
    Med vänlig hälsning Rosa

    SvaraRadera
  5. Vi från föreningen som kämpat med skateparkfrågan sedan 1999 i just Högdalen blev också bortmanövrerade våren 2009. Men att bygga själva betongparken mellan tipparna kräver mycket mer investeringar i fyllnadsmaterial (frigolit ca 2 miljoner) och dyrare infrastruktur (10-15 miljoner). Så även om det kanske finns en hund begraven(?) kring sopsorteringsverken och förbränningsaanläggningen, så fick verkligheten oss att förstå flytten till slut. Jag tror anledningen till att planerna inte gjorde i samråd med de boende beror på att det gick mycket fort. Exploateringskontoret insåg skateboardparkens kostnader mellan tipparna och bytte plats (utan vår vetskap) och planerade in det tillsammans med de nya husen som ska byggas som vi förstår var planerade länge sedan(?). Men fortfarande skall förslaget under våren ut till de boende med illustrationer och utställningar där man kan diskutera och påverka.

    Det vi inte förstår är dock varför medborgarsamverkanprojektet för att göra Högdalstopparna till ett aktivitetsområde lades ner? Som sagt vi önskar fortsätta exploatera longboard och downhill-skateboarding där.

    Hursomhelst jag/vår förening har aldrig varit med om att deltaga i ett sådant omfattande projekt förut. Även om en viss byråkratisk jargong existerar så är jag imponerad över kreativiteten och viljan som finns att göra det så att integrationen av alla delar blir så bra som möjligt och att upplevelsen blir något unikt och vackert. Det bästa av allt är att alla lyssnar och ser oss som en viktig part i projektet. Det trodde jag aldrig skulle hända sedan jag förvandlades till en skateboardåkare 1976 och känt mig utanför samhället på många sätt därför i över 30 år.

    Ses på utställningen!

    SvaraRadera

lundmarkrosa@gmail.com