lördag 12 juni 2010

Skilda världar

I senaste ETC avslöjas att lärare arbetar gratis övertid för att hålla undervisningsresultaten uppe och sliter därmed ihop till ägarens miljonvinster i Jensens friskolor. Jensen skolor gillar inte facket. Lärarna har inte meddelarfrihet som i kommunala skolor, så de vågar inte gå ut offentligt med kritik. Ingen vacker baksida av den del av svenska skolan som drivs med vinstintresse.

När jag av en händelse läser Dagens Industri har de också ett uppslag om friskolor, men med annat fokus. Här skrivs beundrande om den höjda lönsamheten i skolkoncernerna. Jensen är inte i topp, utan Skandinaviska privatutbildningar som under namnet Edukator ger 40 procent i vinstmarginal.De sysslar med ren privatundervisning och ser nya möjligheter när det blivit svårare att läsa upp betyg på Komvux.

De två tidningsuppslagen ger sammantaget en bild av det delade Sverige, där en liten del gottar sig åt vinster och nya lukrativa marknader och en stor del sliter hund för de som äger skolorna. Detta är helt fel väg för att utveckla Sveriges skolor. Istället ska skolorna ägas av oss alla och lärarna få verklig arbetsplatsdemokrati!

2 kommentarer:

  1. Jotack. Jag känner till Jensen - min dotter gick gymnasiet där....och det blev dyrt med alla tilläggsavgifter, dessutom.
    En grej de inte har är matsal för eleverna (inte heller skåp). Eleverna får matkort för 35:-/dag, för att äta på vissa närliggande restauranger. Men var kan man äta för 35:-? Min dotter ville inte äta sej genom Mac Donalds under tre år, hon äter inte sån mat helst. Jag blev tvungen att lägga till 30:-/dag = 150:-/vecka = ca 400-500:-/månad....så hon skulle få en näringsriktig lunch. Klart Jensen tjänar på att inte anställa matsalspersonal och matsal...

    Resten av det du skriver känner jag också till.

    Ciao // Kao
    http://blogg.aftonbladet.se/kao

    SvaraRadera
  2. Viktigt att det du skriver om kommer fram i ljuset. Skolan är ju inte bara undervisning. Att spara på maten för växande ungomar är inte klokt. Alla föräldrar har inte råd att lägga till, så det ökar också orättvisorna mellan barnen. Dina exempel understryker hur fel det är att företag ska kunna göra vinst på våra barns skologång.

    SvaraRadera

lundmarkrosa@gmail.com