fredag 1 oktober 2010

Att se längre än näsan räcker

Man ser inte skogen för alla träd heter det. Varje enskilt beslut att lägga på entreprenad eller sälja kommunal verksamhet kanske inte uppfattas som alarmerande. Kanske tror en eller annan att det till och med blir bättre med privat drift.

Men lägger man hela puzzlet blir bilden en annan. Jag anser att det är viktigt att vid varje tilldelningsbeslut i kommunen påminna borgarna om att deras politik successivt leder mot allt mindre insyn från allmänhetens och nämndens sida och till allt större osäkerhet för de anställda.

För det är ju så att varken meddelarfrihet eller offentlighetsprincip gäller för privat driven verksamhet som finansieras med skatter, till skillnad från när samma verksamhet drivs av kommunen. Där kommunen har öppenhet kan aktiebolag hänvisa till företagshemligheter. Det blir svårare för anställda att slå larm om missförhållanden och svårare för allmänheten att få insyn i privat driven verksamhet.

Inte heller är personalen garanterade goda arbetsvillkor, eftersom staden varken kräver kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor i upphandlingen eller att ILO:s grundläggande konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet ska följas. Privata företag har ofta fler deltider och tillfälligt anställda, vilket kan minska yrkesområdenas attraktivitet.

Det finns heller inget tak för hur mycket vinst ett privat företag kan ta ut ur en kommunalt finansierad verksamhet, och möjligheten att ingripa mot försämrad kvalitet och missförhållanden är begränsade till det som kan bevisas vara avtalsbrott.

Kommunens kunskap om verksamhet som finansieras med skattepengar minskar när allt färre enheter drivs i kommunens regi. Med minskad kunskap får kommunen svårare att styra samhällsplaneringen, som allt mer tas över av marknaden. Med införandet av LOV bestämmer företagen själv var de ska etablera sig. Sedan länge har det också varit känt att samverkan försvåras när kommunen ska komma överens med många utförare.

När den sista puzzelbiten är lagd, allt sålt, har vi slängt ut barnet med badvattnet, dvs kommunen har sålt ut sina möjligheter till en demokratiskt styrd samhällsplanering. På sikt är det den allvarligaste konsekvensen av privatiseringen. För vad är valfriheten att välja skola värd om det inte finns en lokal skola den dag mitt barn eller barnbarn ska välja?

1 kommentar:

  1. Förstår inte vad din kommentar har med mitt inlägg att göra, men publicerar den för denna gång.

    SvaraRadera

lundmarkrosa@gmail.com