För någon dag sedan toppade DN med nyheten att en familj i Enskede-Årsta-Vantör var tvungen att ta en förskoleplats i en scientologförskola i Enskede, för att inte förlora barnomsorgsgarantin. Föräldrarna hade tingat plats i en annan privat förskola men den hade förskolan tydligen gett bort till någon annan!
Den kommunala förskolan blev räddningen trodde familjen men inget av förstahandsalternativen kunde tillgodoses. Resultatet blev scientologförskolan, som nyligen anslutit sig till stadens gemensamma förskolekö, godkänd som förskolan var av utbildningsförvaltningen. Vi har för övrigt också liknande förskolor i Rågsved. Frågan är hur många vi har i hela stadsdelsområdet?
Efter att ha fått en broschyr om förskolan förstod föräldrarna iallafall vad det var fråga om men fick också veta att tog de inte platsen skulle det dröja länge innan ett nytt erbjudande. En omöjlig sits, att tvingas ta en förskoleplats med en extrem religiös inriktning för att kunna börja jobba igen!
Mediakontakten gav resultat, staden backade och föräldrarna har nu fått en annan förskoleplats för sitt barn och är nöjda enligt uppgift från stadsdelsförvaltningen. Slutet gott med andra ord, men ändå många frågetecken kvar!
1. Ska föräldrar behöva gå till media för att få rätt i en så här självklar fråga?
2. Hur många föräldrar har redan tackat ja till platser i liknande förskolor, för att de inte kände att de hade något val?
3. Hur många föräldrar vet att "applied scholastics" som pedagogiken kallas i själva verket handlar om scientologi?
4. Hur fungerar egentligen anvisningen av förskoleplatser, uppdelat som det är på två kommunala instanser, kontaktcenter och stadsdelsförvaltningen? Finns risk att något ramlar mellan stolarna?
5. Hur kan vi ha regler som gör att kommunen tvingas godkänna religiösa extrema förskolor och till och med ge extra bonus för att de är med i den gemensamma kön?
6. Behövs i själva verket ytterligare en kommunal förskola i Enskede, med tanke på problemen att få plats?
Enligt min mening är det ytterst tveksamt om religiösa eller andra extrema inriktningar ska kunna ingå i den gemensamma förskolekön, eftersom de i praktiken inte är ett reellt neutralt alternativ.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
lundmarkrosa@gmail.com