Idag träffade jag lokala pensionärsrådet i Enskede-Årsta-Vantör tillsammans med stadsdelsnämndens ordförande Anders Hellström. Rådet hade många frågor på agendan, som de ville klämma oss politiker på. De ville veta hur vi såg på pensionärsrådets vara eller icke vara, där tyckte vi båda att rådet ska vara kvar. Jag tryckte på att deras åsikter behöver komma fram så tidigt att de verkligen kan påverka besluten. Det föranledde en ledamot att framföra att idag hinner rådet inte sammanträda innan öppna frågestunden.
Tidigare låg frågestunden timmen innan beslutande nämnd. Hela nämnden var överens om att tidigarelägga öppna frågestunden en vecka så att vi skulle hinna ta hänsyn till synpunkter innan vi bestämde hur vi ville besluta. Det som vi tänkte skulle öka demokratin upplevde alltså pensionärerna som en minskning av demokratin! Något att fundera vidare på. Min tanke är att åtminstone stora beslut bör kunna tas på rådet månaden innan nämnd, då hinner rådets ledamöter komma på frågestunden med förankrade synpunkter.
Andra spörsmål var boulebana i Hagsätra/Rågsved, utegym, bänkar, volontärer, föreningsbidrag och möteslokaler. Någon visste att boulebana fanns i Dalbotten. Lokaler för återkommande tillfällen ska kunna bokas på servicehusen enligt avtal. Medborgarförslag är ett sätt att få frågor till nämnden, till exempel boulebana i Hagsätra/Rågsved. Jag sa att volontärer aldrig ska ersätta kommunens ansvar. Konkurrensutsättningen av vård- och omsorgsboenden ifrågasattes utifrån att det måste bli svårt att utvärdera kostnaderna om inget kommunalt blir kvar. Håller med till hundra procent, får se om majoriteten tar till sig det i verksamhetsplanen!
Den stora frågan på mötet handlade om trygghetsboenden. Rådet har skrivit till nämnden om att de vill ha servicehusen kvar. Servicehusen ser de som trygghetsboende, medan trygghetsboende både blir dyrt och inte stort bättre än eget boende var uppfattningen. Jag tycker som pensionärsrådet. Idag har trygghetsboendet blivit för dyrt till och med för en pensionär med genomsnittlig inkomst. En representant i rådet ansåg att trygghetsboenden marknadsförts på fel sätt, namnet ingav fel förväntningar.
I finansborgarrådets förslag till budget 2012 föreslås att ytterligare tre utöver tio tidigare servicehus ska bli trygghetsboenden, eftersom "efterfrågan" minskat. I vårt område är det inte några lediga platser att tala om, här bör det därför väl inte vara någon risk för nedläggning av servicehus, eller ...?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
lundmarkrosa@gmail.com