Härligt reportage i DN Stockholm igår om stockholmarna som får sina stadsdelar att grönska och bli mer trivsamma. Det handlar om brukaravtalen med Stockholms stad, totalt 176 avtal finns idag, fördelat på tolv stadsdelar. Att de två stadsdelsområdena på Järva inte har några brukaravtal, däremot adopterade städområden kan man fundera över, varför där och inte exempelvis på Söder?
Speciellt fäster jag mig vid den egendomslöse mannen i Skarpnäck som anlagt en japansk trädgård, makarna som i tio års tid hållit efter i Älvsjöskogen och som jag känner till från stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör - damerna i Lindeparken som satt upp 30 fågelholkar med hjälp av ornitologen Patrik Slimane. Annars är det i flera stadsdelsområden mest bostadsrättsföreningar som via brukaravtal sköter planteringar på allmän park utanför sina bostäder.
Flest brukaravtal har Södermalm, 30 avtal vilket inte är förvånande med tanke på att det befolkningsmässigt är det största stadsdelsområdet. Vårt Enskede-Årsta-Vantör har 11 avtal, vilket borde vara mera om man tänker på att vi är näst största stadsdelsområde och att grannen Farsta har 21 avtal. Det vore intressant att få uppgifterna om brukaravtal nedbrutna till stadsdelsnivå, för att kunna bedöma sambandet mellan boendeform, socioekonomisk ställning och närhet till grönområden. Jag ska kontakta stadsdelsförvaltningen för att få en lista på var vi har våra avtal.
Hur som helst, det är väldigt bra att möjligheten finns till brukaravtal, hoppas att många fler hakar på och kontaktar sin stadsdelsnämnd. Gärna i Vantör! Kommunens mark är ju vår gemensamma, den ska vi använda så bra som möjligt, till så mångas glädje som möjligt. Det viktiga är också att skötselområdena verkligen har ett allmännyttigt syfte så att avtalen inte leder till en smygprivatisering av allmänmark.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
lundmarkrosa@gmail.com