Spelar kooperationen roll i Sverige idag? Ja, det tror jag. I alla fall att döma av kvällens samtal, modererat av Bengt Göransson, på Nya Rågsveds Folkets Hus. Framförallt i den unga generationen som vill starta företag inte för att berika sig men för att rädda världen och som ser att ensam inte är stark på arbetsmarknaden och därför går ihop i arbetskooperativ.
Varför sitta en onsdagskväll och diskutera kooperativ förresten? Jo, 2012 är kooperationens år enligt beslut i FN, och i Nya Rågsveds Folkets Hus firar vi alltid FN-dagen.
Självfallet är det mycket stor skillnad på "gamla" kooperativ som idag är affärsdrivande koncerner som KF och HSB som i Stockholm verkar på en fruktansvärt dyr bostadsmarknad där bara de som har kapital och höga inkomster kan köpa sig en bostadsrätt och på "nya" kooperativ inom media och kultur som Fria Tidningar, Turteatern eller som det rockband som bildat kooperativ.
Vad många som köper bostadsrätt i HSB inte vet är att de inte äger sin lägenhet utan en andel i föreningen och att de förutsätts göra en gemensam arbetsinsats. Och hur märker du som handlar mat att Konsumbutiken är ett kooperativ till skillnad från ICA? Ja, kanske på Änglamark och det ekologiska sortimenten, men det finns också på ICA numera. Vilka taxikunder vet förresten att Taxi Stockholm är ett kooperativ? I Sverige finns däremot ingen nationell kooperativ bank, som finns i många andra länder.
Det som jag tycker är sympatiskt med kooperativ till skillnad från andra företags är att vinsten inte är målet utan medlet. Och att samhällsansvar är en grundläggande princip. I kooperativ har varje medlem en röst medan aktieägare har fler röster ju fler aktier de äger. För att starta kooperativ behöver du inte äga många kronor, men för att starta ett aktiebolag måste du ha minst 50 000 kr i insats. En verkligt bra exempel på samhällsnyttig verksamhet är ju förresten Basta arbetskooperativ.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
lundmarkrosa@gmail.com