Avslutade just ett långt samtal med en sjuksköterska som arbetat länge i Caremadriven äldreomsorg, och det handlade om hur girighetens värderingar styr en vinstdriven äldreomsorg. När omsorgspersonal inte får sätta de äldres behov främst skapas en outhärdlig arbetsmiljö baserad på piska och morot som samtidigt är de äldres boendemiljö. Att inte ha råd med julgransbelysning eller bara få köpa den billigaste limpan.
Sedan äldreskandalerna briserat i massmedia har det inte blivit bättre får jag veta av min sagesperson, metoderna har bara blivit mer förfinade. Personalen har blivit räddare. När personaltätheten ökar läggs samtidigt på mer arbetsuppgifter. Att Caremas "whistle-blowerfunktion" ännu inte fått ett enda klagomål från medarbetare, vilket DN skriver om idag, verkar inte i ljuset av detta inte helt oväntat.
Skillnaden mellan kommunal och vinstdriven äldreomsorg är just att Carema och Attendo drivs av en affärsidé om att tjäna så mycket pengar som möjligt medan kommunen har ett uppdrag att ta hand om gamla på allra bästa sätt. Denna grundläggande skillnad i värderingar är det viktiga. Kommunal äldreomsorg har högre personaltäthet än privat driven. Skillnaden beror på vinstintresset. Vanvård kan förekomma i all äldreomsorg, men kan upptäckas och motverkas snabbare när den drivs med offentlig insyn.
Med vänsterpartiets förslag om en välfärd fri från kommers finns gott om utrymme för många fler icke vinstdrivande och icke-vinstsyftande aktörer än kommunen att driva äldreomsorg med äldres bästa för ögonen. En sådan politik har gott stöd hos folket. Låt oss se till att den kan bli verklighet i valet 2014!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
lundmarkrosa@gmail.com