torsdag 31 januari 2013

Klimat och Kräppla på öppna stadsdelsmötet!

Ikväll hade vi tema klimat på stadsdelsnämndens öppna möte. Marie Broberg från stadsdelsförvaltningen och Örjan Lönngren från miljöförvaltningen informerade om stadens klimat- och energiarbete. Enskede-Årsta-Vantör är uppe i 26-27 % andel inköpta ekologiska livsmedel (bra, men bättre kan vi. 40 % vill vänsterpartiet ha som mål) och 11 av 13 förskoleenheter samt 2 av 3 äldreboenden sorterar ut matavfall. Att förskolorna är duktiga vet jag också genom mitt uppdrag som kontaktpolitiker för Grön Flagg.

Den långsiktiga trenden är att utsläppen av växthusgaser minskar, konsumtionen oräknad, det är uppvärmning och energieffektivisering som visar vägen. Utsläpp till följd av övrig el och gaser samt transporter står dock i princip stilla. De elektriska apparater vi använder blir energieffektivare, men vi använder istället fler. Vi har flera elbilar, men också fler transporter. Utslaget per person - stockholmarna blir fler och fler - är trenden sjunkande. Men eftersom klimatet inte känner nationsgränser måste vi också räkna med import av kläder, mat etc. som kan ge utsläpp om 27 kilo per person och dag!

Vad gör staden då för att minska klimatpåverkan? Ja, fjärrvärmen är kolossalt viktig, den svarar för 80 % av värmebehovet. Om staden ska nå sina miljömål kan avgöras av hur det går att ersätta kolet i Värtan. Förbränning av plast ger stora utsläpp, hoppet står till att göra plast på cellulosa istället för olja. Vi har stor brist på biogas. Stockholm behöver samla in mycket mer matavfall, där är Västerås ett föredöme med 60 % insamling. Avfallskvarnar är ingen hit, de kan slamma igen avloppssystemet. Dessutom försvinner halva energieffektiviseringen eftersom rötningen börjar redan i avloppsröret. Bättre att samla in avfallet vid källan och hämta samtidigt med annat avfall.

Stockholmarna är duktiga på att åka kollektivtrafik, men det finns en känsla av att bilarna har ökat i ytterstaden. Illa, men goda argument för Spårväg Syd och att förlänga linje 19 till Älvsjö! Klimatförändringarna som väntas gör att vi behöver grönska som fångar upp vatten från skyfallen, på fackspråk heter det grönytefaktor, som planeras in i nya områden. På en direkt fråga fick jag veta att miljöförvaltningen räknar med en halv meters högre vattenstånd i Saltsjön år 2100, landhöjningen oräknad. Därom tvista dock de lärde ....

När det blev dags att ställa frågor tog Kräpplagruppen till orda och informerade om den intressanta nyckelbiotopsinventering i Rågsveds friområde som Skogsstyrelsen har gjort och som visar att 80 % av marken är nyckelbiotoper. Nya fakta som exploateringskontoret bör kommentera, genom att exploateringsnämnden den 7 februari är kloka nog att återremittera markanvisningen till BoKlok Housing AB och Arkitektmagasinet A. Om de inte är ännu klokare och direkt avslår förslaget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

lundmarkrosa@gmail.com