tisdag 12 februari 2013

Barnfamiljer utan bostad i Enskede-Årsta-Vantör

Minst 312 barnfamiljer saknade 2012 stadigvarande boende enligt en rapport som socialförvaltningen har tagit fram. Mer än hälften hör till tre stadsdelsförvaltningar - Rinkeby-Kista. Enskede-Årsta-Vantör och Spånga-Tensta - alla är ytterstadsdelar som ingår i Järvavisionen och Söderortsvisionen.

I Enskede-Årsta-Vantör har antalet barnfamiljer utan stadigvarande bostad ökat från 14 under 2010 till 33 under 2012. Bara Rinkeby-Kista hade högre antal. Både där och i Spånga-Tensta är det en vikande trend, medan det är en ökning i Enskede-Årsta-Vantör. Eftersom 100 familjer enligt rapporten inte kommit med i undersökningen, tänker jag att det kan vara svårt att veta hur de fördelar sig mellan stadsdelsnämnderna.

Separationer och kvinnofrid har ökat från 12,4 till 17,5 procent som orsak till boendesituationen och är nu den vanligaste orsaken till en osäker boendesituation i staden. Kvinnor och barn får flytta medan män sitter kvar i lägenheter som de har kontraktet på. Detta trots att den part som har mest behov ska få bo kvar.

För att jämföra tittar jag också i verksamhetsberättelsen för Enskede-Årsta-Vantör. Där står att det fanns 19 barnfamiljer som saknar fast bostad och att det var totalt 40 unika familjer som någon gång under januari till november fått ekonomiskt bistånd för hotell- och vandrarhem och som har fått jourhemsboende. Jag vet inte hur detta relaterar till socialförvaltningens kartläggning, men varje familj är ju en för mycket.

De flesta barnfamiljer i socialförvaltningens kartläggning har inte kommit in på vanliga bostadsmarknaden. Därför handlar åtgärderna inte om vräkningsförebyggande utan som jag ser det om bostadsfrämjande insatser. Idag är det svårt att få förtur utan mycket starka skäl. Man nekas kontrakt på grund av att man saknar fast inkomst. Så kan vi inte ha det. Alla har rätt att bo. Så bygg många hyreslägenheter med hyrestak!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

lundmarkrosa@gmail.com