lördag 2 mars 2013

Huddinge visar vägen - nu måste Stockholm hänga på!

Huddinge är idag ett föredöme. Bara det faktum att en motion av V och MP tillstyrks av miljönämnden och samhällsbyggnadsnämnden i en kommun med borgerlig majoritet. I Stockholms stad är det huvudregel att motioner av oppositionen aldrig bifalls, jag tror det bara är någon enstaka som man har sagt ja till de sista sju åren i kommunfullmäktige.

Den motion som Huddingepolitikerna är så positiva till handlar om mellankommunalt naturreservat av Kynäsberget och Rågsveds friområde.  Kommunstyrelsen föreslås att Kynäsberget i Huddinge kommun inarbetas som naturreservat i nästa projektplan. Motivet är att området är en viktig del i den regionala övergripande grönstrukturen Hanvedenkilen. Samma gäller för Rågsveds friområde.

Precis som för friområdet är Kynäsberget ett viktigt rekreationsområde för lokalbefolkningen. Stora delar av bägge områden är klassade som nyckelbiotoper av Skogstyrelsen. Friområdet har dessutom på grund av det stora beståndet gamla ekar och gammal mulmbilande skogslind klart högre naturvärden än både Kynäsberget och Älvsjöskogen som staden sagt ska bli naturreservat. 

Huddinge kommun är i sitt tjänsteutlåtande positiv till en dialog med Stockholms stad om grönstrukturfrågor i gränsen mellan kommunerna, men är noga med att säga att man inte lägger sig i hur Stockholm hanterar frågan. Så måste förstås en kommun agera. Men det faktum att Huddinge kommun har behandlat motionen så positivt är i sig en stark påverkan anser jag.

I Stockholms stad har V och MP lagt en liknande motion som Huddinge. Nu måste staden lyssna på Huddinge, där våra V- och MP-kompisar också i ett uttalande till protokollet betonat hur viktigt det är med större sammanhängande grönstråk, att uppmuntra Stockholms stad att lyfta frågan inom sina gränser och att ha en dialog för att gemensamt planera att ha kvar natur- och rekreationsområden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

lundmarkrosa@gmail.com