Tråkigt att vi fortfarande har flest hemlösa i Enskede-Årsta-Vantör, jämfört med andra stadsdelsnämnder. Detta enligt en kartläggning som socialförvaltningen har gjort. Vi har den föga hedrande förstaplatsen trots en glädjande minskning från 329 hemlösa år 2010 till 274 år 2012. Men fortfarande har vi nästan lika många hemlösa som 2008 (bara en mindre) och fortfarande 36 fler än 2006 då vi hade 238 hemlösa.
Nu måste vi analysera vad minskningen i Enskede-Årsta-Vantör beror på. Har de hemlösa fått eget boende, då är det verkligen positivt. Jag frågar mig hur utförsäljningen av allmännyttans billiga lägenheter påverkar hemslösas möjlighet att få ett eget hyreskontrakt. För de nya dyra har man inte råd med och där sätter socialtjänstens regler stopp. Men har de hemlösa flyttat eller dött, då ser inte statistiken lika bra ut längre. Eller finns andra förklaringar? Det här tänker jag ta upp i stadsdelsnämnden.
Antalet unga hemlösa är också högst i Enskede-Årsta-Vantör, vi har 35 hemlösa-25-åringar. Hässelby-Vällingby har 29, Farsta 28, Skärholmen 27 och Rinkeby-Kista 22. Totalt har de unga hemlösa minskat i staden, vilket är bra, men hur ser det ut i vår stadsdel? Har vi fått en minskning? Bra om det är så, har inte dessa siffror just nu, men vi kan inte vara nöjda så länge en enda ung människa är utan hem.
Totalt i staden ökar akut hemlösa, de som bor på härbärge eller sover ute. Eller sover i husvagn som i Snösätra. Stadens mål att halvera de akut hemlösa till år 2013 har helt misslyckats. Inte konstigt när missbruksvården inte får tillräckligt med pengar så att man har råd med de långsiktiga boendeformer. I Enskede-Årsta-Vantör har vi 47 personer i härbärge/akutboende och 4 uteliggare. Med en socialtjänst som går med underskott saknas pengar för att hjälpa alla hemlösa till ett långsiktigt boende.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
lundmarkrosa@gmail.com