tisdag 26 mars 2013

Servicehusnedläggning på tal

"Frågan om möjlighet för Micasa att eventuellt omvandla servicehus till seniorboende har väckts." Den något kryptiska formuleringen med både hängslen och livrem hittar jag i protokollet från Enskede-Årsta-Vantörs pensionärsråd den 15 mars. När vi fick protokollet på senaste nämndsammanträdet hann åtminstone jag inte läsa protokollet, annars hade jag förstås frågat vad som är på gång. Protesterna har varit stora där alliansen har gått fram med nedläggning av servicehus och på sina håll har de äldre också vunnit.

Nu finns 33 tomma lägenheter i våra tre servicehus - Rågsveds servicehus, Enskede Nya Servicehus och Enskededalens servicehus - varav det första och snart det andra drivs av nämnden, efter att Enskede Nya går tillbaka till kommunal drift efter de allt annat än lyckosamma åren med Carema. Undrar just hur många skattekronor som gått till skatteparadisen istället för att förbättra kvaliteten för de äldre?

Visst är det problem att 33 lägenheter står tomma, men lösningen är inte att göra om lägenheterna till något annat utan att fylla lägenheterna med 33 pensionärer som vill ha ett tryggare boende. På förvaltningssvenska heter det att "efterfrågan" nu minskar för boende på servicehus. Men verkligheten är att mycket gamla personer faktiskt får avslag på ansökan om servicehus, trots att de inte vill annat än att bo där =efterfrågar servicehus. De får avslag på grund av att de inte har "behov", trots att de är otrygga, skröpliga och ensamma.

Ett annat problem är att hyrorna rasar i höjden när servicehus byggs om till seniorboende eller trygghetsboende, de enda som får ha kvar samma hyra är de som har bott i lägenheten förut. Inte de nya som vill flytta in. Dessutom blir det nya kostnader jämfört med om lägenheterna finns i servicehus, exempelvis för trygghetslarm, boendevärd och hälso- och sjukvårdsinsatser från sjuksköterskor.

Vad pensionärsrådet tycker står inte i protokollet. Bara att de ska få veta antalet tomma lägenheter varje månad. Jag tycker att bedömningarna ska bli mer generösa, så att fler äldre kan få bo på servicehus. Om stadens riktlinjer inte tillåter snällare bedömningar måste de riktlinjerna bli mindre stränga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

lundmarkrosa@gmail.com