lördag 18 december 2010

Bra förskola som kan bli bättre

På senaste stadsdelsnämnden hade vi ett ärende om Kvalitetsredovisning för förskolorna 2009/2010. Tillsammans med förskoleinspektörernas rapporter och brukarundersökningar är redovisningarna viktiga instrument för att öka förskolornas kvalitet, för även om förskolorna är mycket bra kan de förbättras.

Oppositionen, V, S och MP la ett särskilt uttalande i ärendet, där vi tog upp:

Barngruppernas storlek
Enligt kvalitetsredovisningen är ganska många barngrupper för stora, 11 procent av grupperna med barn 1-3 år hade fler barn än 14 och 21 % av grupperna med barn 4-5 år hade fler barn än 18. Att de flesta grupper har andra åldersfördelningar innebär att gruppstorleken inte kan mätas mot riktvärdena.Den genomsnittliga gruppstorleken är inget bra mått, eftersom den inte säger något om variationerna som kan vara stora i området.

Samarbete med skolan

Samarbetet mellan förskola och skola fungerar fortfarande inte, vilket bekräftar vår kritik mot att skolorna flyttats från stadsdelsnämnderna. Att många föräldrar väljer privat drivna skolor för sina barn har försvårat samarbetet. När det nya intagningssystemet gör att barn i behov av särskilt stöd kommer i kläm blir det oacceptabelt.

Att förskolorna gör sitt bästa för en bra övergång till skolan hjälper inte mot strukturell felorganisering, oövertänkta intagningssystem och en skola som blivit alltmer segregerad till följd av det fria skolvalet och ett ökat antal privat drivna skolor. Att förskoleinspektörernas senaste rapport tyder på att även förskolorna verkar bli mindre likvärdiga späder ytterligare på problematiken.

Språk och modersmål
När det gäller språklig utveckling och modersmålet vill vi se satsningar, vilket bekräftas av resultaten i kvalitetsredovisningen och varierar kraftigt i stadsdelsområdet. Alla barn ska få ett bra språkstöd, i dialog med föräldrar och utifrån kunskap om verksamma metoder.

Genus
Det glädjer oss att genustänkandet ingår i utvecklingen av de pedagogiska miljöerna. Enligt vår uppfattning har jämställdhetsarbetet i förskolorna stannat upp under det borgerliga styret.

Översättning av brukarundersökningar

Den senaste förskoleundersökningen hade låg svarsfrekvens, bland annat kan det ha berott på att den bara fanns på svenska, till skillnad från tidigare undersökningar. Oppositionen, med instämmande från folkpartiet, utgår från att nästa års undersökning översätts till de största språkgrupperna.

Inga kommentarer: