söndag 30 december 2007

Osköna parkbänkar

På min söndagspromenad med stavar i Rågsved - Hagsätra noterade jag att de flesta parkbänkarna var så nedklottrade att de inte inbjöd till en vilopaus. Så idag har jag inlett mitt test av den borgerliga 24-timmarsgarantin mot klotter och anmält de sittovänliga bänkarna till driftscentralen. Jag återkommer med en rapport efter nästa stavpromenad längs samma väg.

Snygga nya hus i Rågsved

Kul att se resultat av politiska beslut! Den här detaljplanen på Kvistbrogatan var jag med om att yttra mig över när den rödgröna majoriteten i stadsdelsnämnden styrde i Vantör.


onsdag 26 december 2007

Bottennapp

Jag kan inte låta bli att säga något om Aftonbladets senaste sifo där Lars Ohly återigen har lägst förtroende bland partiledarna när man frågat kvinnor och män. Att avståndet till jumbon Jan "hårda tag i skolan" Björklund i ungdomsligan inte är större än ett par procentenheter säger tyvärr mer om förtroendet för Lars Ohly än för folkpartiledaren. Vänstern, vak upp!

Konst(i)g leksak


Fyndat på promenad i Rågsved - gissa var?

måndag 24 december 2007

En vilsam jul önskar jag släkt och vänner och alla andra som råkar läsa min blogg

söndag 23 december 2007

En ledare måste inge förtroende

Håller fullständigt med Marianne Eriksson, distriktsordförande för vänsterpartiet i Storstockholm om att en partiledare spelar en stor roll för ett parti. Och hon har samma rätt som andra att tala om sin personliga åsikt, för vi är ju inte med i en sekt utan i ett demokratiskt parti. Och när det inte vänder uppåt för vänsterpartiet trots mångas idoga arbete är det nödvändigt att börja prata om partiledarens ansvar oavsett hur trevlig eller debattskicklig han är. Och oavsett om vi har andra kandidater eller inte. Oavsett om stämningen är bättre internt i partiet. Och oavsett vad vi tycker om Lars Ohly. För uppenbarligen räcker Lars Ohlys egenskaper inte till för att få ökat förtroende i väljarkåren, där han ständigt placerar sig i botten. Jag hör till dem som helst hade sett Jonas Sjöstedt som partiledare, men som blivit kvar i partiet för att jag inte ser något annat alternativ. Men jag undrar vilken planet Ali Esbati befinner sig på när han skriver i senaste Vänsteraktuellt att det på senare år har gått åt rätt håll för vänsterpartiet ...

lördag 22 december 2007

Svarslöst om rätt till kommunal hemtjänst

I torsdags beslutade stadsdelsnämndens borgerliga majoritet att privatisera Hagsätra och Rågsveds kommunala hemtjänst. På öppna frågestunden frågade en pensionär vad som händer med dem som vill fortsätta med kommunal hemtjänst. Ordföranden Henrik Ehrenberg (kd) sa att de ska erbjudas kommunal utförare. men inget svar gavs om rätten för framtida hemtjänstmottagare att välja kommunalt om man bor i Hagsätra eller Rågsved. Så lite genomtänkt är kd:s politik att man inte ens kan svara på om rätten till kommunal hemtjänst ingår i deras valfrihet. För kd verkar det vara viktigast att privatisera så mycket som möjligt.nu

lördag 15 december 2007

20 dec kl 18 i Årsta Folkets Hus

Idag var vi fyra frusna kamrater från Vänsterpartiet Vantör som delade ut flygblad i Högdalen mot utförsäljningarna i stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör. Vänsterpartiet Årsta delade igår vid Gullmarsplan och Årstaberg tror jag. Vi var i gott sällskap med socialdemokraterna och miljöpartiet som tillsammans med vänsterpartiet står bakom flygbladet. Nästan allt ska privatiseras. Lokalpolitikerna får allt mindre att säga till om. Snart har vi inga nämndmöten i Vantör, alla beslut fattas i nya lokaler i Slakthusområdet. Vi uppmanar folk att komma på öppna frågestunden på nämndmötet den 20 december. Många tar våra flygblad, de känner sig trampade på, utförsäljningen av välfärden och allmännyttan gillas inte i vårt område. En sån här kulen dag känns ändå upplyftande, folket kommer att rösta bort borgarna i nästa val!

söndag 2 december 2007

Sanning och konsekvens

Hörde på radion att moderaterna har tillsatt en arbetsgrupp under ledning av Filippa Reinfeldt som ska se över deras sjukvårdspolitik. Syftet är att fokusera mer på innehållet i vården och kvalitet än på driftsformerna. Det passar att plocka fram den sanningen nu, då moderaterna snart genomfört sitt systemskifte och privatiserat det mesta av vården. Efter nästa val då vi i det rödgröna laget tagit tillbaka makten och vill återkommunalisera det som går, ja då kommer vi att få kört i halsen att det är innehållet i vården som är viktigt och inte vem som driver den ...

Vem vill sitta här?

Rågsveds friområde, dit borgarnas klotterjakt aldrig når...

lördag 1 december 2007

Lokal demokrati centraliseras

I torsdags då vi hade stadsdelsnämnd i Högdalen pratade flera arga pensionärer för sina medborgarförslag om att åtgärda bristen på samlingslokaler för pensionärer i Enskede när servicehusens restauranger läggs ner av borgarna.

Föräldrar från Sturebyskolan pratade för sitt medborgarförslag om ett idrottscampus och mot en planerad bostadsbebyggelse på skolans mark. Inte ens skolbarnen får komma till tals före beslutet - så illa följer man barnkonventionen!

Tänk om vi inte hade haft våra öppna möten - var skulle då folket vända sin ilska, komma med sina förslag och ställa de ansvariga till svars när besluten inte gillas?

Stadsdelsnämnden behövs om medborgarnas åsikter ska komma fram mellan valen. Dessutom behöver vi fler nämnder med minskade geografiska avstånd, så att folk har nära till sina lokala politiker.

Jag är mycket orolig för att rösterna ska tystna från folk i Rågsved, Östberga och Dalen som inte har råd med SL-kort och bil när borgarna centraliserar nämndens öppna möten till Globen efter sommaren.

onsdag 28 november 2007

Myskväll i Rågsved

Kom just hem från en trevlig kväll på Rågsveds Folkets Hus där Rågsveds samhällsförening dukat upp till buffé som tack till alla som engagerat sig för Rågsvedsdagen. Satt mellan ICA-handlarn och musiklärarn på Snösätraskolan och fick veta både att bankomaten snart öppnar igen och att Snösätraskolan är en mycket bättre arbetsgivare än Kulturskolan, som betalar länets lägsta löner och nu drar ner kraftigt på personalen. Annat nytt som förtäljdes var att nästa år blir Rågsvedsdagen redan den 3 maj! Kronan på verket var att jag kunde låna Doris Lessing Den femte sanningen på biblioteket som folkets hus håller på att bygga upp. Så när vi inte får ett kommunalt bibliotek får vi bygga upp ett själva!

onsdag 21 november 2007

Folket genomskådar makten

I måndags var det hearing om Årstafältet i Årsta Folkets Hus. Intresset var så stort att alla inte kom in på grund av brandbestämmelserna. Alliansen, stadsbyggnadskontoret och Handelskammaren fick sina fiskar varma kan man lugnt säga. Kvinnor och män ställde sig upp till landskapsparkens försvar och utveckling. Det borgerliga styret trampar på människors värdighet och känsla för naturen med prat om att "lyfta" Årsta, Europapark och integrerat gatunät. Publiken lät sig aldrig luras av de vackra fraserna utan ifrågasatte gång efter gång hur man kunde riva upp ett demokratiskt beslut om att anlägga en landskapspark. Ordföranden i stadsdelsnämnden Henrik Ehrenberg fick svara på hur det kändes att begå valsvek och sa utan att skämmas att kd var de som tydligast bytt fot, men att förutsättningarna ändrats. När kristdemokraterna kommer till makten visar sig etiken bara vara fernissa ...

lördag 17 november 2007

29 november, Rangstagatan 22

Äntligen får vi i stadsdelsnämnden ta ställning till den fortsatta utvecklingen av Högdalstopparna som beslutades av kommunfullmäktige under tidigare rödgröna majoritet. Men det finns ett aber.

Ett och ett halvt år har gått efter beslutet. De 2 mnkr som Farsta och Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnder fått vardera för att starta parkinvesteringarna har bara använts till en fjärdedel. Risk finns för sämre tillgänglighet, belysning och materialval eftersom kostnaderna blir högre än vad som beräknats.

Jag uppmanar alla att komma på nästa stadsdelsnämnd i Högdalen och begära att man inte tummar på kvaliteten på upprustningen av naturområdet. Finns pengar till miljardsatsningar på vägar finns pengar att rusta upp Högdalstopperna och göra dem tillgängliga för alla!

söndag 11 november 2007

Reclaim Rågsved

När Rågsvedsborna inte visar intresse att köpa sin lägenhet går utförsäljningen av allmännyttan in i fas 2. Esset i rockärmen är att låta privata hyresvärdar ta över! Men låt dem inte blanda bort korten!

Vi behöver mer kommunalisering i Rågsved, inte ökad privatisering. Men också samarbete med den sociala ekonomin för att fler ska få plats i arbetslivet. Investeringar och underhåll av bostäder, gårdar och parker. Ett levande centrum där bibliotek, folkets hus, fritidsgård och Salongerna bildar ett kulturhus för alla. Där utombys reser hit med bra kollektivtrafik för vår natur, kultur, gemenskap och fina nya bandy-/idrottshall!

Hur är din vision och önskan om ditt boende och ditt bostadsområde? Kom och berätta på möte i Rågsved om bostadspolitiken, Vänsterpartiet Vantör och hyresgästföreningen SydOst arrangerar, torsdag den 15 november, kl 19 i Hyresgästföreningens lokal på Rågsvedsvägen 70.

söndag 4 november 2007

Att inte se bjälken i sitt eget öga

Tänk vad många fler undersköterskor vi skulle ha haft i äldreomsorgen i Rågsved och hur många fler lärare i Snösätraskolan och Rågsvedsskolan om moderaterna hade varit hederliga skattebetalare.

Fusket med tevelicenser och oviljan att betala vitt för tjänster som avslöjats hos ledande moderater visar maktens verkliga ansikte och dess totala arrogans mot demokratin.

När människor i små omständigheter och vanliga inkomstlägen bidragsfuskar talar högern om fara för samhällsmoralen om inte fusket synas och straffas. När deras vänner skattefuskar till sig ofantligt större belopp slipper många undan med att betala och ges syndernas förlåtelse...

fredag 2 november 2007

Positiva nyheter från Vantör

När nåt bra händer nuförtiden beror det på beslut av tidigare rödgröna styre, exempelvis studentlägenheter som byggs på Bjursätragatan

måndag 29 oktober 2007

Stadsdelsförödelse

I förra veckan beslutade stadsdelsnämndens borgerliga majoritet att lägga ned restaurangen vid Rågsveds äldrecentrum på grund av höga lokalkostnader och få måltidsgäster. Vi i oppositionen tycker inte att man vänt på alla stenar för att kunna ha kvar matlagning och restaurang i servicehuset. Men inget tycks längre löna sig i Rågsved sedan den borgerliga majoriteten kom till makten. Måltidsservicen flyttas till Stureby och vid nyår blir Arbetsforum Sydost Jobbtorg i Farsta. Vårdcentralen får mindre pengar och färre anställda om de inte raggar fler "kunder" som patienter så marknadsmässigt heter i vår trippelblåa stad. Den förnyelse av ytterstaden som vår förra rödgröna majoritet arbetade för har tyvärr vänts till motsatsen.

söndag 28 oktober 2007

Premiärblogg via mobilen


Göta Landsväg i Rågsveds friområde

Allt ljus på Vantör

En av de roligaste händelserna den senaste veckan ur Rågsvedsperspektiv är att Mårtensgården (gruppboende för personer med demenssjukdom) har fått hedersomnämnande i Stockholms stads kvalitetstävling. Stort grattis till hela personalen vill jag säga och samtidigt lyfta fram att enheten startat sitt kvalitetsarbete inom den nedlagda och sammanslagna stadsdelsförvaltningen i Vantör som hade många spännande utvecklingstankar på sin lyra.

Pengarna går före medborgarnas vilja

På stadsdelsnämnden förra veckan beslutade vi om att upprusta Rågdalen för 10,5 miljoner kronor enligt ett program som har tagits fram i dialog med boende under vår tidigare rödgröna majoritet. Upprustningen är en del av grönkompensation för att bygga bostäder längs Bjursätragatan. Så långt är allt gott och väl. Men den borgerliga majoriteten vill inte satsa pengar på en konstisbana i parkleken enligt det ursprungliga förslaget. Istället vill man fråga idrottsnämnden om de vill anlägga en konstisbana på Bäverdalens bollplan. Varför den platsen är bättre än parkleken har vi inte fått svar på. Om Rågsvedsborna tycker att bollplanen är en bättre plats så är det helt ok för mig - men någon ny medborgardialog har inte genomförts så jag misstänker att det handlar om att finta bort frågan om konstisbanan för att spara pengar.

fredag 26 oktober 2007

Rapport från ett bra möte

Igår hade vi stadsdelsnämnd i Årsta Folkets Hus. Vi började klockan 18 och jag tror den blev bortåt 23 innan vi var klara. Ett 40-tal viktiga ärenden stod på dagordningen men innan vi började beta av punkterna informerade stadsbyggnads- och exploateringskontoret om nya byggplaner för området. Därefter var det allmänhetens frågestund och då tog föräldraföreningen på Sturebyskolan upp det bristande barnperspektivet i samband med byggplanerna på SISAB:s mark vid skolan. Flera i nämnden instämde i elevernas rätt att uttala sig, det finns ett handlingsprogram som just tar upp denna rättighet. Diskussionen var möjlig just därför att vi har stadsdelsnämnder där boende, förvaltning och politiker kan mötas.

söndag 21 oktober 2007

Vi lever mitt i världen

Stockholmsdagen i ABF-huset, budgetdebatten i Stadshuset , FN-dagen i Rågsveds Folkets Hus ... det lokala och globala möts ständigt i min vardag. Är det inte så i din vardag också om du tänker efter?

Nu på onsdag den 24 oktober firas FN-dagen i Rågsveds Folkets Hus från kl 12.30 på temat barns och kvinnors rättigheter. Schack, sång och musik med barn och unga varvas med dans, seminarier, filmer och information om barns och kvinnors rättigheter med mera.

Kolla anslagstavlorna eller Folkets hus hemsida för fullständigt program. Se filmen om Manliga härskartekniker som Vänsterpartiet Vantör visar och lyssna på Maria Nilsson som rapporterar om kvinnoorganisationernas syn på hur Sverige lever upp till FN:s kvinnokonvention.

lördag 13 oktober 2007

Nedskärningarnas bittra baksida

Alliansen talar med dubbla tungor. Å ena sidan säger det moderata socialborgarrådet i Kungsträdgården att även unga från rika familjer kan vara förövare. Å andra sidan har han på fråga i kommunfullmäktige från vänsterpartiets Karin Rågsjö tidigare varit likgiltig för att partikamraterna i innerstan skär ned på drog- och brottsförebyggande samordnare. Från 3 till 1 om tidningarna refererat rätt. Samma utveckling har Enskede-Årsta-Vantör, där alliansen minskat från 2 till 1 samordnare för att "spara på administrationen"! Måste det till att Riccardo - en ung man från ett välbärgat hem mister livet på ett ohyggligt sätt för att alliansen ska förstå vitsen med förebyggande arbete...

torsdag 11 oktober 2007

Brukarmakt

I förrgår var jag på studiebesök till Basta arbetskooperativ. Det var en upplevelse. Basta är ett brukarägt företag som rehabiliterar människor som missbrukat droger. Första året får socialtjänsten betala, sen får alla som vill bo kvar och arbeta på Basta, hur länge de vill - om de bidrar till det sociala företagets ekonomi och utveckling. Vilken trygghet för människor som kapat banden till släkt och vänner. På Basta blir människor tagna på allvar, företaget måste överleva på marknaden om det ska fortsätta att vara Basta. Arbetet är ett sätt att lära sig umgås med andra på ett normalt sätt, något som aktiva missbrukare har tappat bort. På köpet lär sig kvinnor och män ett yrke - från klient till höstskötare, ekonomichef eller rehabchef!

fredag 5 oktober 2007

Tillsammans är vi starka

Idag har varit en bra dag. Jag har lyssnat på modiga människor som berättat varför sociala kooperativ är bra. De ger plats åt de som ratas. De ger mening åt människors liv. De sparar pengar åt landstinget men också kommunen. Tack till kooperativet Kos som ordnat dagen, där för övrigt Alian Topor från landstingets psykiatri talade klokt om återhämtning från psykiska problem och klarspråk om privatiseringars och nedskärningars negativa effekter på myndigheters samverkan och människors möjlighet att leva ett värdigt liv.

lördag 29 september 2007

6 oktober i ABF-huset

Vilket Rågsved vill jag leva i? Vilket Stockholm vill jag leva i? Frågor att fundera över och diskutera. Ett bra tillfälle är Stockholmsdagen den 6 oktober i ABF-huset med start från klockan 10 på förmiddagen. Alla är välkomna när vänsterpartiet bjuder in. Dagen är tänkt som ett ljus i mörkret i vår blåa stad och ett hopp om att vi tillsammans kan förverkliga våra drömmars stad.

torsdag 27 september 2007

Hemlängtan

Några gånger om året får jag som utflyttad skelleftebo (som återvänder om sommaren) en tidning från röda Skellefteå kommun. När jag läser om cykelkampanjer, återvinning av gammal asfalt, biogasverk på Tuvan, tillgänglighetsanpassning av Trästocksfestivalen och annat progressivt längtar jag hem eller åtminstone efter ett maktskifte i blåa Stockholm...

tisdag 25 september 2007

En härlig dag i Skärholmen

Idag har jag varit med vänsterpartiets oppositionsborgarråd Ann-Margarethe Livh till Skärholmen, där vänsterpartiets vice ordförande i stadsdelsnämnden Margareta Johansson ordnat ett program som visar kreativiteten i Skärholmen. Vi började på ett fantastiskt medborgarkontor som kan vara i fara med den nya majoritetens budgetnedskärningar, vi lyssnade på erfarenheter av försök med arbetstidsförkortning i hemtjänsten, fick gå runt i en sprillans ny förskola som var så fin att jag önskade att jag kunde bli liten igen. Sen bar det iväg till Jobbcentrum som lärt av kritiken och Röda Korsets Folkhögskola, som hade mycket intressant att berätta. Vilken fantastisk resurs att ha i sin stadsdel! Sista ordet fick den interkulturella kvinnoföreningen som startade under Ytterstadssatsningen, om någon minns? Så roligt att något bra lever kvar från den tiden, tycker jag som var med i YSS i Rågsved på ett litet hörn ....

lördag 22 september 2007

Leve stadsdelsnämnderna

I onsdags hade vi ett riktigt "lokaldemokratiskt" möte i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Öppna frågestunden var full av allmänhet som kom ända från Östberga, Årsta och Enskede till Högdalen och ifrågasatte det borgerliga styret. De kom till stadsdelsnämnden för de visste att där kunde de tala direkt till de som har makten.

Ledsnast var en kvinna från Östberga där stan inte ens brydde sig om att plantera blommor på torget och dessutom hade borgarna inte tagit Östbergabornas oro för brottligheten på allvar. Trist nog var deras kritik var helt rätt, eftersom ett dagis brunnit ner under natten.

Argast var två pappor från Årsta som underkände informationen till föräldrarna om avknoppning av halva Årstas förskolor. De var inte emot privata förskolor men ansåg att det var fel att ta bort nästan alla kommunala alternativ. Nu var förtroendet för den blivande vd:n i botten. Trist men betecknande var svaret från nämndens ordförande om att de kunde flytta sina barn om de inte var nöjda - som om barn kan behandlas på samma sätt som varor!

söndag 9 september 2007

Rekommendation

Erkännes. Jag är inte bra på att länka till andras bloggar. Själv bloggar jag för att jag är ilsken över det politiska högertillståndet som drabbar landet och Rågsved med omnejd. När min arbetskamrat Börje och jag började blogga sympatilänkade vi till varandra. Sen slutade han (blogga) och jag blev länklös. Men igår upptäckte vänstervännen Mattias min blogg - kul! Hans blogg är hundra gånger mer ambitiös än min - politik, poesi, musik, barn - allt som är väsentligt i livet. Hans reflektioner från sandlådan i Högdalen är jätteroliga. Och även om Mattias inte gillar Stieg Larsson lika mycket som jag rekommenderar jag Mattias blogg till alla snälla människor som har humor, ett öppet sinne och som vill förändra världen. Vi behöver fler Mattias i vänsterpartiet om vi ska kunna göra stor skillnad i politiken...

En bokstav betyder så mycket

Kom just hem från NRFH - Nya Rågsveds Folkets Hus - där styrelsen kläckt idéer om framtiden med RFH som självklar mötesplats för oss som bor i Rågsved och samtidigt en spännande arena för kultur, samhälle och folkrörelse-Stockholm i stort. En viktig händelse mer nära i tiden är FN-dagen den 24 oktober som RFH ska fira på temat FN:s konventioner om barn, kvinnor och mänskliga rättigheter. Idag slog det mig plötsligt att vi bara är två kvinnor i styrelsen. Här finns lite att jobba med om vi ska bli Nya Rågsveds Feministiska Folkets Hus - NRFFH ...

lördag 8 september 2007

En meningsfull dag

Idag gav jag blod. Gör det om ni kan, ni kan rädda liv. Dessutom känner man sig väl till mods efter ett besök på Södertappen. Personalen är ett under av vänlighet, det finns fika, man kan läsa tidningar och vila på en brits under blodgivningen. Snälla systrar, för jag har aldrig sett någon man, kommer med juice och järntabletter. Uppiggad av dagens goda gärning åkte jag pendel och tvärbana till Årstadagen vid Årsta torg. Jag hade med mig flygblad om att göra Årstaskogen till naturreservat och Årstafältet till landskapspark. Och nyhetsbrev om Stockholmsdagen den 6 oktober där Årstafältet ska debatteras. Så träffade jag Mervi (s), en god kamrat från stadsdelsnämnden som tillsammans med bland andra v:are i Årsta har startat ett nätverk om Årstaskogen. Tyvärr hann jag inte till Cyklopens kulturhus vid Högdalstoppen, som hade digert premiärprogram i helgen.

Minus blir plus i högerns räknelära

Nu har hösten kommit till Rågsved, del 2. Vårdcentralen ska få mycket mindre pengar eftersom alliansen i landstinget inte ger extra pengar till fattiga områden längre. Det blir rättvisare så säger sjukvårdslandstingsrådet Reinfeldt. Det blir extraslantar för många äldre och ersättning för tolkar istället. Och sen blir det mer pengar om läkarna tar många besök. Men tänk om de sjuka inte har tolk med sig fast de inte förstår, om det behövs extra förklaringar för de som inte förstår eller de som har det svårt på grund av sociala problem. Och tänk om någon vill ta upp flera problem. Då går det inte ha besök på löpande band och då blir det inga pluspengar.

Upp till kamp för Rågsvedsskolan

Nu har hösten kommit till till Rågsved. Inte bara väderleksmässigt utan också politiskt. DN:s utmärkta reporter Ulrika By skriver om Rågsvedsskolans högre årskurser som lever farligt i väntan på beslut om eventuell nedläggning av skollokaler. Men nya rektorn håller på sin skola som får fler elever och ökar kvaliteten. Skolan behövs "mitt i byn". Samma sak säger närpolisen. När vi har en skola där de flesta av grannskapets barn går ökar den sociala kontrollen. Och gemenskapen. Föräldrar känner varandra. Barn vet att föräldrar känner varandra. Får se om alliansen orkar se verkligheten eller bara räknar pengar per budgetår. För ungdomar som det går snett för kostar mer än kvadratmeterhyran på skolans för stora lokaler. Stöd Rågsvedsskolan.Nu.

lördag 1 september 2007

Hycklande höger hukar

Idag cyklade jag från Rågsved till Farsta för att vara med och visa solidaritet med de ungdomar som misshandlades av nazister förra helgen i samband med en konsert som Ung Vänster hade ordnat. Man skulle tycka att alla partier i stadsdelsnämnden i Farsta skulle vara med och visa sin avsky när våldet drabbar Farstaungdomar, men icke. Trots inbjudan till mötet som ordnats av Ung Vänster och Vänsterpartiet i Farsta lyste högeralliansen med sin frånvaro. Är månne vänsterungdomar som misshandlas inte lika mycket värda som andra?

söndag 26 augusti 2007

Skillnad på retorik och praktik

Igår firades Östbergadagen med musik, mumsig mat, ansiktsmålning för barnen och ett roligt tåg som tuffade mellan Östberga och Årstafältet där motståndet formerades mot moderata planer på en ny stadsdel. En sån här dag betyder mycket för stoltheten över sin stadsdel, det vet jag som firar Rågsvedsdagen varje år. Moderata borgarrådet Kristina Alvendal höll ett malplacerat tal som demonstrerade att hon kom från en annan värld. Se bara på Östbergatorget där borgarna inte ens sett till att det planteras blommor, vilket boende med rätta är mycket missnöjda med. Vänsterpartiet Årsta bjöd istället på en rolig vänsterfrågesport, karameller och ett rykande färskt flygblad om hoten mot Årstafältet och Årstaskogen, allt under skydd av ett vänsterparasoll mot solgasset och högervindarna ...

lördag 25 augusti 2007

Hotet kommer från höger

Idag sken solen och det var härligt eftersom vi firade Årstafältets dag, en bred manifestation för att utveckla landskapsparken enligt den demokratiskt beslutade detaljplanen. På rugbyplanen spelades match, ungarna spelade fotboll, kolonisterna firade 5-års jubileum och folket hade picknick. Vänsterpartiet Årsta och vänsterns oppositionsborgarråd Ann-Margarethe Livh var på plats för att stödja kampen för att bevara fältet. Hotet kommer som vanligt från höger, stadsbyggnadsborgarrådet Mikael Söderlund vill bygga en ny stadsdel på fältet med 10 000 invånare. Det sägs att marken också ska räcka till en park, men fan trot. Du som inte varit här - cykla hit eller ta tvärbanan - och du kommer att upptäcka den oas som vi skulle kunna få i söderort om parken byggs ut enligt fattade beslut. Låt oss tillsammans jobba för den goda saken!

onsdag 8 augusti 2007

Ockupationsnostalgi

På 70-talet ockuperade vi en skogsdunge på Ålidhem, i Umeå. Kommunen ville bygga en skola men vi som bodde där ville ha kvar träden som en grön lunga i området. Vi bildade telefonkedja (på den tiden fanns inga mobiler) för att snabbt mobilisera motståndet när grävmaskinerna kom. Då satte vi oss i armkrok och gjorde passivt motstånd, innan polisen lyfte bort oss över kravallstängslen. De som satte sig till motvärn ställdes inför rätta. Skolan byggdes mot den folkliga opinionens vilja, eftersom beslutet var "fattat i demokratisk ordning". Vi menade att makthavarna borde kunna ändra sig, när de fick folket emot sig. Idag får jag veta att skolan ska läggas ner ...

måndag 6 augusti 2007

Positiva nyheter från Vantör

Precis hemkommen till Rågsved efter semestern träffade jag på Sven, aktiv i Rågsveds samhällsförening som arbetar för att lyfta fram det positiva som händer i området. Det ska de ha all heder av. Sven berättade glatt att dansen vid Älvsjöbadet som samhällsföreningen arrangerar med stöd från stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör har blivit mycket lyckad. Dansanta kommer i parti och minut och bandet som spelar är omtyckt. Kul att även människor med funktionsnedsättningar från gruppboenden har hittat till dansen. Sist var det en kvinna som inte ville gå hem ...

onsdag 1 augusti 2007

Sevärdhet i Varuträsk

Häromdagen var jag i Varuträsk öster om Skellefteå. Jag besökte mineralparken som har byggts upp vid den nedlagda gruvan, där Varuträskpegmatiten bröts mellan 1936 och 1946. En bonde hade 1933 upptäckt lepidolit (litiumglimmer) på sin mark. När jag för 15 år sedan första gången såg härligheten glimrade hela skogen av muskovit - det var som en dröm. Platsen var då mest känd av ortsbefolkningen och geologerna. Idag är det en turistattraktion i Guldriket. Här finns fortfarande värdefulla mineraler som inte är utbrutna. I väntan på att någon finner det lönsamt att ta upp gruvdriften kan turister plocka mineraler ur dagbrotten som souvenirer eller gå ner i gruvan (de skarpsynta ser grön turmalin i berggrunden på bilden) och göra sig en föreställning om hur hårt det var att jobba i gruvan för 50 år sen. Undrar vilka nedlagda arbetsplatser som turisterna besöker år 2057?

söndag 29 juli 2007

Tid att läsa

Jag läser Per Sundgrens avhandling Kulturen och arbetarrörelsen - Kulturpolitiska strävanden från August Palm till Tage Erlander. Boken är mycket trevligt skriven och rekommenderas till alla, inte minst vänsterpartister som är engagerade i kulturpolitik. Jag börjar rent av känna mig lite bildad efter att ha kommit halvvägs med boken, exempelvis har jag lärt om bibliotekens framväxt och hur studiecirkeln kom till. Tur att jag har en vecka kvar av semestern så jag hinner läsa klart om klasskampsbildningen, det första kulturpolitiska program som antogs av ett politiskt parti (gissa vilket) i Sverige 1946/1948 och om det stora partiets program som aldrig antogs.

onsdag 25 juli 2007

Julikväll i Falmark

I afton var sommaren som bäst, kvällen ljum efter en god middag på verandan och sjön nästan helt stilla. Som gjort för en båttur på Falmarksträsket. Vi brukar åka ända till Falmarksforsen där man anlagt en liten damm för att reglera vattenståndet, men solen började gå ner så vi vände när vi nästan var framme. Luften blev kall. Men vi hann ändå fram till ån i Östra Falmark, där tallarna speglar sig i vattnet. Säg mig var det finns en vackrare plats i landet?

måndag 23 juli 2007

Träig Trästock

I lördags gjorde jag debut som besökare på drogfria Trästocksfestivalen i Skellefteå, men det var inget vidare drag. Eldkvarn spelade, men trots stor publik och en vacker kväll fyllde de inte ut den stora utomhusscenen på Nordanå, gamla läroverket och min gamla skola som gått och blivit museum. Behållningen var istället trevligt sällskap och intressanta pratstunder med engagerade ungdomar som talade för Rättvisemärkta varor och Djurens rätt, även Ung vänster var där men de hade inga roliga grejor på sina bord så de hoppade jag över ...

onsdag 18 juli 2007

Folktandvård i repris

Igår kväll bet jag av en bit av min tand och imorgon har jag tid hos Folktandvården. Återigen, vilken god tillgänglighet! Men visst finns det sprickor i välfärden även här. Platserna på lasarettet har varit sprängfyllda med äldre som väntar på äldreboende. Kommunen och landstinget har nu fixat en akutlösning, men det tar tid att bygga ikapp den tidigare avvecklingen av platser i äldreboende. Däremot vill jag berömma Skellefteås äldreomsorg på 90-talet, då min mamma hade hemtjänst och senare äldreboende i Bureå. Det var toppen!

måndag 16 juli 2007

Kamp på liv och död

Vad glad jag blev när mammas pion blommade i vår vildvuxna rabatt. I ett par veckor har jag fört en som det visade sig framgångsrik kamp mot myrorna som sög i sig sötman från knopparna. Ett år blommade pionen aldrig. Myrorna hade ätit upp den. Sen dess har jag Myrrat. Inte mindre än att myrorna höll sig borta. Inte mer än att knopparna överlevde. För jag vill inte sprida mer gift än nödvändigt, även om pionen är värd ett bättre öde än att bli myrmat!

torsdag 12 juli 2007

I krisen prövas välfärden

Falskt alarm. Regnet fortsätter. Nu lovas solen åter till helgen. Igår var jag till folktandvården vid Anderstorp i Skellefteå med 17-årige sonen som hade svår tandvärk. Jag ringde på morgonen och fick tid på eftermiddagen. Det visade sig att tanden måste rotfyllas. En första rensning och provisorisk fyllning under en timmes tid tog bort värken. Tack och hej sa vi, utan att lägga ut en enda krona i avgift för den snabba servicen och goda behandlingen. Barnens tandvård är ännu fredade från alliansens avgiftshöjningar och förmånssänkningar. Länge leve vår offentliga välfärd, åtminstone finns hopp om det här i Västerbotten!

tisdag 10 juli 2007

Sanning och konsekvens

Nu verkar vädret vända igen, regnet har upphört, himlen klarnar och SMHI har halvt om halvt lovat sol längs norrlandskusten imorgon. Jag håller tummarna, för jag är less på att frysa i juli och gå i blöta skor. Häromdagen skrev jag om väderomslaget från het sol till kylslaget regn och om att allt ont kan föra något gott med sig. Men vid närmare eftertanke känns den gamla sanningen något tveeggad. Om den snabba väderväxlingen är tecken på klimathotet är det svårt att uppskatta sol efter häftigt regn. Å andra sidan. När forskarnas budskap kryper in på huden, när vi ser klimatkrisen i vår egen vardag, då blir vi mer mottagliga för argument om att vi behöver ändra på resursanvändningen både på det personliga och samhälleliga planet.

måndag 9 juli 2007

Att rita sin karta

Häromdagen läste jag i Norran (Norra Västerbotten, en borgerlig utpost i socialdemokratiska Skellefteå) om västerbottniska författare, exempelvis P O Enquist som växte upp i Hjoggböle mitt över sjön från vår stuga sett. Som liten ritade han kartor där hembyn alltid fanns med. Hjoggböle var centrum och vida världen periferi. Artikeln fick mig att tänka på en diskussion som vi hade i stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör. Vi diskuterade ungdomsmottagningen och en av oss i oppositionen hävdade att Rågsved är ett centralt läge. Borgerliga ledamöter nära nog skrattade åt denna uppfattning, trots att det går både tunnelbana och bussar till Rågsved! Men P-O Enquists barndomskarta med Hjoggböle i centrum påminde mig om att hur vi ritar vår karta alltid handlar om våra utgångspunkter i livet och våra värderingar.

lördag 7 juli 2007

Att döma osett är ett oskick

Vi är många som är upprörda över att högeralliansen i Stockholms stadshus har slagit samman åtta stadsdelsnämnder till fyra utan att tala om varför. En mp:are i stadens näst största stadsdelsnämnd - Enskede-Årsta-Vantör - och jag har därför överklagat kommunfullmäktiges beslut. Vi anser att förslaget borde ha gått på remiss till stadsdelsnämnderna och motiverats offentligt. I en dom nyligen har länsrätten dock vridit på rättssäkerheten så till den milda grad att "... beredningskravet får anses vara uppfyllt även om det inte är närmare känt hur kommunstyrelsens beredning av ärendet har gått till." Osökt går mina tankar till undersåtarnas gränslösa tilltro till makten som den troskyldiga barnet slår hål på i H C Andersens sedelärande saga om Kejsarens nya kläder ...

fredag 6 juli 2007

Regnet det bara öser ner

Efter en fantastisk sommarvecka kommer nu regnet, som vattnar torra gräsmattor och fyller på vattenmagasinen. Inget ont som inte har något gott med sig. Jag skulle precis fortsätta att måla om stugan med falu rödfärg, ett projekt som jag och min bror startade förra sommaren. Då tog vi den värst utsatta kortsidan. Idag tänkte jag måla framsidan, men det får allt vänta tills solen kommer tillbaka. Nu finns istället tid att läsa klart Mustafa Cans fantastiska bok om sin mamma. Rekommenderas!

tisdag 3 juli 2007

Torpens villkor äro olika i vårt avlånga land


Vid Falmarksträskets strand 90 mil norr om Rågsved har jag varit alla somrar i hela mitt liv. I Rågsved där jag bott sedan 80-talet är alla de gamla torpen tyvärr rivna, i Västerbotten har ett och annat gammalt hus fått sitt liv förlängt som sommarstuga. Vår stuga flyttades hit på 50-talet från Falmarksforsen som ligger någon kilometer härifrån och är del av hemgården för Bengt Nyström, gift med pappas underbart vänliga kusin Agda. På den tiden fanns knappt några andra stugor vid sjön i vars andra ände byn Långviken ligger, där pappa och även jag föddes. Nu ligger fritidshus och i några fall permanentbostäder som ett pärlband längs stranden. Hit till stugan måste jag komma varje år på semester för att fylla på mitt förråd av västerbottniska naturupplevelser - tallskog, rallarros, midnattsol och så suringen förstås!

måndag 25 juni 2007

Naturen när den är som bäst


Ljuvlig fägring i Rågsveds friområde, precis under bron som leder vidare till Fagersjöleden. När min yngste son var liten tog vi en vårpromenad längs Natur- och kulturstigen beväpnade med en vårflora. Om jag minns rätt hittade vi nästan alla blommorna som fanns i floran ute i naturen längs vår vandringsväg. Den här bilden tog jag för ett par veckor sedan när vi introducerade friområdet för goda vänner. En bra idé är att bjuda vänner och bekanta på picknick i det gröna istället för middag inne. Det gäller att många känner till området för att kunna värna om det ifall det dyker upp intressen som vill exploatera naturen ännu mera. Årstafältet hotar att bli ett varnande exempel - Rädda Årstafältet - kom på Årstafältets dag den 25 augusti!

torsdag 21 juni 2007

En alltmer orättvis stad

Imorgon är det midsommar, den dag som borde vara nationaldag om vi alls ska ha en sån dag. Regnet ligger och lurar just nu, alla hoppas vi på sol. Iallafall vi som har förmånen att kunna åka ut på landet för att fira in sommaren med sill och färskpotatis med traditionella tillbehör. För i vår alltmer orättvisa stad sitter många människor fast i sina lägenheter. Jag tänker på de som måste försörja sig på ekonomiskt bistånd och inte får SL-kort. Fattiga pensionärer, sjukskrivna utan sjukersättning och arbetslösa som har för nära till arbetssökarverksamheten. De får inte SL-kort. De kan inte ta sig ut i naturen eller åka till Skansen för att fira midsommar. Klasskillnaderna ökar i Stockholm, det brådskar att vänstern får tillbaka sitt självförtroende om vi ska kunna vinna tillbaka makten!

måndag 18 juni 2007

Rea på andras grejer

Vet ni att borgarna har en annan ordbok än vi andra? Jo, för deras valfrihet betyder privatisering, medan valfrihet för andra betyder att vi har olika saker att välja på. I borgarnas värld räknas inte kommunala förskolor till det man ska få välja på och därför vill man sälja ut så många som möjligt. Avknoppning kallas det för att det ska låta bra men det är en omskrivning för den största kommunala realisationen i modern tid. De säljer ut det som generationer har byggt upp till den som just nu råkar arbeta på den kommunala verksamheten.

I augusti kommer ett ärende till stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör om en utförsäljning av halva Årstas förskolor och sen står förskolorna i Östberga och delar av Stureby på tur. Om förskolorna går under klubban kan föräldrarna inte välja kommunala förskolor där de bor. Det som före valet kallades ökad valfrihet blev efter valet HOKUS POKUS till minskad valfrihet. Men det är inte ljug eftersom de som har gått i Jan Björklunds skola har en annan ordbok eller så kan de trolla ...

söndag 17 juni 2007

Bygg landskapsparken nu



Så här såg Årstafältet ut för några veckor sen, då jag cyklade förbi på vägen från stan hem till Rågsved. Men kanske inte så länge till... Det finns nämligen förslag från moderaten Mikael Söderlund att bygga en helt ny stadsdel här trots att det finns en detaljplan för landsskapsparken som alla partier tidigare var överens om! Du som vill värna om landskapsparken - Välkommen till möte om att rädda Årstafältet på tisdag kl 18 i Årstafältets koloniförening.

torsdag 31 maj 2007

1 vinst, 1 förlust och 1 oavgjord

roligt, roligt: Cirka 350 namnunderskrifter främst från boende i Rågsved, Hagsätra och Högdalen lämnades till stadsdelsnämndens ordförande i Enskede-Årsta-Vantör som stöd för ungdomsmottagningen i Rågsved. De borgerliga partierna föreslog sedan att förvaltningen i förhandlingarna med landstinget skulle jobba på att behålla två ungdomsmottagningar i området. Precis som folket och oppositionen ville ...

sorgligt, sorgligt: Borgarna beslutade att lägga ned måltidsservicen i Rågsved och flytta den till Stureby, vilket innebär en försämring av maten på servicehuset och färre arbetsplatser i Rågsved. Tvärt emot vad folket och oppositionen ville ...

roligt, roligt: Gruppledarna för v, s, mp och kd skrev under ett brev som vi ska skicka till utbildningsnämnden till förmån för att bevara Nytorpsskolan och Rågsvedsskolans högre årskurser. M ville aldrig vara med och fp hoppade av i sista stund, men det var iallafall bra att kd skrev på. Nu ska vi arbeta för att utbildningsnämnden inför 2008 ska besluta som folket, oppositionen och kd vill ...

lördag 26 maj 2007

Nedläggningshot x 3

Den senaste veckan har vi samlat 288 namn för att rädda ungdomsmottagningen kvar i Rågsved. Att stå vid tunnelbanan i Rågsved, Hagsätra och Högdalen och samla namn för verksamheter som hotas av nedläggning har inte varit svårt. Folk vill verkligen skriva på och säga sin hjärtans mening om det borgerliga styret. Då är det viktigt att finnas där med vår namninsamlingslista och känna gemenskapen i att vi är flera som tycker illa om nedläggningspolitiken.

Rågsvedsskolans äldre årskurser är också nedläggningshotade, men där ska utbildningsförvaltningen göra mer utredningar och beslut kommer inte förrän i nästa års budget. Än finns också tid att rädda ungdomsmottagningen. Däremot fattas beslut om nedläggning av Rågsveds måltidsservice av den borgerliga majoriteten i stadsdelsnämnden nästa onsdag i Årsta Folkets Hus klockan 18 - kom och protestera!

fredag 18 maj 2007

Statistik och verklighet

Läste just Aftonbladets kartläggning av anmälda vardagsbrott och förundrades över vissa siffror. Visserligen kan man ljuga med statistik, men Vantör har enligt AB lägre siffror per 100 000 invånare både för anmält klotter, narkotikainnehav, narkotikabruk och rattfylleri än Enskede-Årsta, som ur socioekonomisk synvinkel anses vara den bättre hälften i det sammanslagna stadsdelsområdet. Nu gäller statistiken anmälda brott, så det kan finnas bortfall som förändrar bilden. Däremot har Vantör högre siffror för olaga hot och olovlig körning och även höga siffror för våld mot kvinnor. Bilinbrotten är dubbelt så höga i Enskede-Årsta, men där finns ju Globen som kanske drar upp siffrorna? Statistiken är intressant, men leder som så många gånger förr till fler frågor ...

tisdag 15 maj 2007

RRIR - Röd Rörelse i Rågsved

Efter valet har det känns kymigt i Rågsved, men nu börjar vi bli rödblommiga igen... För Nya Rågsveds Folkets Hus har öppnat portarna. Centrum har fått en ny ägare som vill satsa på Rågsved. Soliga Rågsvedsdagen gav oss råg i ryggen. Gårdagens framtidsseminiarium om Rågsvedsskolan visade vilken bra anda som nu finns på skolan. Föreningslivet är helt inställda på att rädda högstadiet, bland annat har en namninsamling dragits igång. Ikväll hade vi årsmöte i Nya Rågsveds Folkets Hus och det kom många intresserade till mötet. Nya styrelsen har gott om politiska rävar, en riktig rågsvedshistoriker som heter Barbro och en palett av föreningsrepresentanter. Nu våras det för föreningen!

söndag 13 maj 2007

Vad gör vi med våra skolor?

Imorgon kväll ska jag på Framtidsseminarium för Rågsvedsskolan. Det är rektorn och de fackliga organisationerna som bjuder in till diskussion om 3 viktiga och möjligen provokativa frågor: Klarar skolan sitt uppdrag? Ska man ha skolor i förorterna? Hur kan skolan göras bättre och klara en vidare samhällsuppgift? Det ska bli spännande att möta personalens tankar. Rågsvedsskolan är en av de utpekade skolorna som i en konsultrapport om lokaler föreslås lägga ned de äldre årskurserna. Rapporten är ensidig, vare sig kvalitet eller konsekvenser finns med. Det är allvarligt eftersom en skola "mitt i byn" är en del av ett områdes själ. När de flesta elever går i den närmaste skolan bidrar det till att bevara relationer som har byggts upp från förskoleåldern. När elever splittras på olika skolor raseras även relationerna mellan föräldrarna och anonymiteten i området ökar. Tyvärr har segregationen ökat kraftigt genom det så kallade fria skolvalet och friskolorna - resultatet ser vi exempelvis på en skola som Rågsvedsskolan. Jag håller tummarna för att Framtidsseminariet ska få oss alla att se framåt och se lösningar!

fredag 11 maj 2007

Rädda ungdomsmottagningen i Rågsved

Fick igår ett brev från personalen på Rågsveds ungdomsmottagning som på ett jättebra sätt beskriver varför vi måste ha en ungdomsmottagning kvar i Rågsved - med tanke på ungdomarna som bor här och som inte själva kan göra sig hörda. Ungdomarna som inte kan sätta sig på en tunnelbana och åka till Globen eller Gullmarsplan eftersom deras föräldrar vet exakt när de slutar skolan och ska vara hemma. Och eftersom ungdomarna inte har några pengar att åka tunnelbana med. Det fungerar inte heller enligt personalen att kuratorerna kommer till skolan - ungdomar skyltar inte med att söka hjälp. Ungdomsmottagningen har funnits i 25 år i Rågsved och är en billig verksamhet, men ovärderlig för ungdomarna som bor här. Även om stadsdelsförvaltningarna kommer att slås samman måste vi kunna ha två ungdomsmottagningar skriver personalen - och jag håller fullständigt med!

torsdag 10 maj 2007

En försenad tunnelbana kan rädda liv

Idag stannade tunnelbanan en stund längre än vanligt vid Skanstull på grund av störningar i trafiken. Då kunde jag lika gärna hoppa av och gå till Södertappen och lämna blod. Väl framme hade blodcentralen just flyttat till Magnus Ladulåsgatan på grund av ombyggnad, men jag lät inte hindra mig utan åkte dit. Skylten på dörren sa att det var stängt, men varför stod dörren då öppen? Jag gick in och fick lämna blod och göra min goda gärning. Just idag hade man nämligen extra öppet på förmiddagen eftersom det är brist på blod. På nåt sätt var det kanske meningen att jag skulle lämna blod idag. Och kanske kommer just mitt blod till nytta för någon medmänniska inom kort.

måndag 7 maj 2007

Den blomstertid nu kommer


Söndag 6 maj klockan 11.30
Rågsveds friområde
Natur- och kulturstigen
Violer, guldgula maskrosor, knoppiga liljekonvaljer i hasselbacken och späda nässlor nära ån - vad mer kan en människa begära en vanlig söndag i maj?

söndag 6 maj 2007

Rågsvedsdagen 2007

Igår firades Rågsvedsdagen i strålande sol. Glada barn och vuxna kryssade mellan aktiviteterna på torget. Vänsterpartiet Vantör hade bokbord med frågesport och poesikvart (som tyvärr inställdes på grund av brist på poeter) vi bjöd på äpplen och "Skyll inte på mig, jag röstade rött"-knappar med god åtgång. Nya Rågsveds Folkets Hus invigdes också efter konkursen som puttade den gamla föreningen i graven. Det är alltid lika roligt med Rågsvedsdagen, träffa vänner, köpa lotter, se på skolbarnens uppträdande, ta blodtryck hos vårdcentralens utsända (inte roligt att jag hade högt för första gången, men ett skäl att börja motionera) eller språka med intresserade som kommer till bokbordet! I år hade vi en kampanj om medborgarförslag och ett par förslag kom in som ska lämnas till medborgarkontoret. Dessutom kom namnlösa förslag om att satsa på barn och unga och att motarbeta knarket och det är bara att hålla med om ... För övrigt vill jag ge en eloge till Rågsveds samhällsförening som troget ordnar Rågsvedsdagen!

fredag 4 maj 2007

Profetia i Rågsved?

I tidigare bloggar har jag visat tre delar av muralmålningen vid Rågsveds tunnelbana men det finns faktiskt en del till som visar vajande palmer runt en sjö. Den minnesgoda kommer ihåg att målningen börjar med gamla torpartider, övergår till sterila höghus som sen rasar ihop. Månne konstnären förutsett hur miljöförstöringen gör Rågsved till en öken, men tack och lov med en oas att svalka oss i?

tisdag 1 maj 2007

Första maj


Första maj är som vanligt en dag för oss som vill protestera mot orättvisorna i samhället. Vänsterpartiet Vantör samlades först i tredje ledet och vi uppåt 20 personer. Fler än på länge! Men så finns en högerregering att protestera mot både i staden, länet och landet. Vädrets makter var med oss vilket jag ser som ett gott tecken. För när jag var liten och gick med min far på första maj sken alltid solen, jag fick glass och då fanns inga borgerliga regeringar!

lördag 28 april 2007

Frågor som kräver svar

I torsdags hade vi möte med stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör och roligt (egentligen sorgligt) nog kom många på allmänhetens frågestund. Jag förstår dem. Neddragningar kommer på löpande band vilket försämrar servicen. Nästan hundra anställningar dras in, bland annat assistenter, kultursekreterare, resurspersonal för barn i behov av särskilt stöd, drogförebyggare, konsumentrådgivare och ungdomlots. Ungdomsrådet, handikapprådet och pensionärsrådet hade alla frågor. Det klagades på ordningen trots majoritetens tryggt och snyggt satsning - undrar om den når ut till oss i förorterna? Frågor kom om hotat korttidshem för barn med funktionsnedsättningar - en bostadsrättsförening har sagt upp lokalen. Ungdomarna frågade om beslut om ungdomsrådet skulle tas utan att de fick vara med. Jag föreslog att alla partier i nämnden skulle träffa ungdomsrådet i Enskede-Årsta och demokratigruppen i Vantör. Oppositionen lämnade in en skrivelse om förslaget. Får se om majoriteten ställer upp på ett sånt självklart möte - som kanske inte kommit på tal om ungdomarna inte sagt ifrån. Länge leve stadsdelsnämnderna!

söndag 22 april 2007

Bygg Norrbotniabanan

Läste en arg insändare från en Pitebo i DN imorse om regeringens skamliga järnvägspolitik. Den norrländska näringsministern som före valet talade om det klyvna Sverige skäms inte för att spola Norrbotniabanan när hon kommit till makten. Beslut fattas av regeringen den 18 juni. Piteå är nu i centrum för världens bioenergiforskare och skulle liksom hela Norr- och Västerbotten ha stor nytta av Norrbotniabanan. Ett Piteåföretag har enligt insändaren en "världsledande teknik för svartlutsförgasning", som gör att massabruken kan producera förnybara drivmedel på ett mycket effektivt sätt. Även vi utflyttade norrlänningar skulle ha glädje av att kunna resa hem på ett miljövänligt sätt. Skogen, malmen, älvarna och människorna i norr betyder så mycket för Sverige, tänk om regeringen!

torsdag 19 april 2007

Tiden vi lever i

Här kommer äntligen sista delen av muralmålningen vid Rågsveds tunnelbana- en hand som håller ett numera klottrat hjärta i sällskap med ett rostande rör och en reklamtavla som utlovar något om 19 minuter till alla. Tidens tand, tidens tecken eller kanske bara något som är i tiden. För Sverige i tiden kanske kungen skulle säga om han åkt förbi. Vore roligt att få höra vad konstnären eller konstnärerna ville säga med sin muralmålning. Men det viktiga är att målningen och sammanhanget kan sätta igång tankar hos oss som går förbi.

torsdag 12 april 2007

Två tredjedels muralmålning





Den här muralmålningen av gamla och nya och möjligen framtidens Rågsved täcker större delen av en betongmur under tunnelbaneperrongen i Rågsved. Jag tror inte att det är någon av oss som bor här som förargar sig över målningen eller kallar den klotter. Tvärtom är målningen en del av områdets historia samtidigt som den piggar upp morgonvandringen mot tunnelbanan och visar och påminner oss om en del av historien och vår egen tid. Däremot finns det tyvärr lite klotter på delar av målningen, vilket kommer att synas i del tre av målningen som jag visar en annan dag.

tisdag 10 april 2007

Att anlägga en damm

Så här fint börjar det se ut i våtmarken längs Kräppladiket i friområdet. Den nyanlagda dammen som staden anlägger med promenadstigar runt om gör området vackrare och mer tillgängligt. Bebyggelsen på Huddingesidan har dock sorgligt nog kommit för nära och känslan av "friområde" har försvagats. Tidigare omgavs platsen av skog och resterna av ett gammalt torp uppe på kullen. Dit brukade jag gå med mina söner när de var små. Det var ett trevligt rastställe för saft och bulle kommer jag ihåg.

måndag 9 april 2007

En stig för alla

Så här skimrande sagolikt slingrar sig Natur- och Kulturstigen utmed Magelungens stränder i Rågsveds friområde. Inte idag förstås när det snöar men i fredags. Det är Kräpplaspårgruppen som gjort i ordning den fina stigen som lockar till härliga söndagspromenader, joggning, hundrastning, upptäcktsfärder med barn, naturkunskap för skolelever, fågelskådning, stavgång för kvinnor som försöker gå ner i vikt samt till fotoexkursioner. Jag har säkert glömt något men det är bara att fylla på i kommentarerna av er som hittar hit!

söndag 8 april 2007

Fotobevis på begäran















Rågsved på långfredagen år 2007. Buss 744 har precis lämnat Hardemogatan och svänger runt i rondellen upp mot Bjursätragatan och min närmaste hållplats Lurstigen. För er som inte vet kan jag berätta att det tog Snösätraborna över 20 år att få nöjet att åka buss ända hem! Så ni förstår att vi tycker mycket om vår buss.

lördag 7 april 2007

Blått som jag tycker om ...

Blåsippan blev mitt tredje vårtecken för i år. Det här rara exemplaret hittade jag när jag gick Natur- och kulturstigen i Rågsveds friområde häromdagen. Det är skillnad på blått och blått vill jag påstå. Den här blåa sippan tycker jag mycket om, till skillnad från alla partier i olika nyanser blått som nu styr Sverige, Stockholms län, Stockholms stad och Enskede-Årsta-Vantör.

fredag 6 april 2007

Glad påsk från Rosa i Rågsved















PS Fotot är taget i höstas efter en rekordskörd av påskgula kantareller, trattkantareller och andra läckerheter. Erland var som vanligt vår fantastiske svampguide och tillsammans med Christina vårt gästfria värdpar under en avkopplande helg på Saltarö! Till påskaftonens traditionsrika middag med våra andra goda vänner Peder och Kristina blir trattisarna till en underbar soppa och kantarellerna små krustader till laxen. Mums. DS

torsdag 5 april 2007

Tänk vad ett märke kan betyda

När jag stod i kön för att hämta ut pengar från Minuten i Högdalen var det en kvinna före mig som såg mitt "Skyll inte på mig jag röstade rött"-märke och undrade var hon kunde få tag i ett märke. Jag sa förstås att det var vänsterpartiet som tagit fram märket och gav henne mitt, eftersom jag lätt kan få tag i flera. Vi pratade en stund om hur upprörda vi var över alla nedskärningar som drabbade arbetslösa som många gånger slitit ut sig i tidigare jobb och nu lönas med kraftigt försämrad ersättning. Bägge bar vi på en upprördhet och märket gav signalen att här fanns en likasinnad. Nu ska jag skaffa nya märken, både att ha på mig och i kappfickan så att jag lätt kan dela med mig.

måndag 2 april 2007

Att ha jobbet kvar eller inte, det är frågan

Igår sa jag hej då till en tidigare arbetskamrat i Enskede-Årsta stadsdelsförvaltning som fått annat jobb. Alla administratörer går nu i väntans tider och undrar om de får behålla jobbet eller inte, eftersom det borgerliga styret ska skära ner hälften av alla administrativa anställningar i nya förvaltningen Enskede-Årsta-Vantör. Duger, duger inte, duger, duger inte ... så mal tankarna. Jag vet för jag var med när Enskede och Årsta stadsdelsförvaltningar slogs ihop 1999 och nära 70 arbetskamrater blev utan jobb. Vi som blev kvar fick en tuff arbetsmiljö. Jag var med 1997 när stadsdelsreformen infördes och vi fick vänta fem månader på besked om jobb. Sen fick jag slåss ett halvår i Hässelby för att få anställa en administratör som vi så väl behövde. Jag kan inte namnge en enda av mina tidigare arbetskamrater vars kunskaper inte gör skillnad för medborgarna och verksamheterna. Äldre erbjuds pension, som om inte deras kompetens behövs. Vilket slöseri att inte uppmuntra dem att jobba kvar till pensionen och sedan förmedla kunskaper till den nya generationen som tar vid. De yngre slutar nu om de får chansen. Det här är priset som vi får betala, både vi som röstade rött och de som röstade fram det blåa styret. Tycker ni att det är värt priset?

tisdag 27 mars 2007

Mitt andra vårtecken

Igår kväll då jag kom hem från årsmötet med Rågsveds Samhällsförening gick jag en snabb stavgångspromenad runt kvarteret, och då såg jag mitt andra vårtecken för i år! Eller rättare sagt, först hörde jag ljuden och sen såg jag dom ... massor av kalvbenta ungdomar som spelade basket på Snösätraskolans skolgård precis nedanför där jag bor. Kvällen var ljum och marken torr, mer inbjudande kan väl inte våren vara för ungdomar med spring i benen?

söndag 25 mars 2007

Söderorts Djurgården - fast bättre

Våren har kommit till Rågsved, för idag såg jag min första tussilago! Jag upptäckte en massa andra saker också när jag stavade mig fram längs gångstråken i Rågsveds friområde. Exempelvis att Stockholm stad har börjat rensa upp i markerna för att göra det lättare att bevara våra fina gamla ekar. Dessutom börjar den nya våtmarksdammen ta form i friområdet. Vi som bor här älskar att promenera längs Natur- och kulturstigen eller cykla på Göta landsväg som löper igenom området, men vet andra stockholmare om så fint vi har det? Enda smolket i glädjebärgaren är att Huddinge kommun byggt hus lite väl nära friområdet och att det är ganska nedklottrat runt rastplatserna. Ska bli intressant att se om den borgerliga majoritetens "snyggt och tryggt" satsning når ända till friområdets bänkar och stenmurar. En miljövän sa mig förresten att Rågsveds friområde är minst lika fint som Djurgården, och det har han ju faktiskt rätt i. Kom och titta ni som inte tror mig!

lördag 24 mars 2007

SL-kortet - den nya klassmarkören

Den nedskärning som upprör mig mest i alliansens ”friare” Stockholm är att det inte längre är självklart att fattiga behöver åka buss eller tunnelbana. När vänsterpartiet var med och styrde höjde vi nivån för ekonomiskt bistånd så att kostnader för SL-kort ingick i anständighetsnivån för alla som har rätt till ekonomiskt bistånd. Förut syntes klasstillhörigheten i kläderna. Sedan årsskiftet har innehav av SL-kort blivit den nya klassmarkören i vår stad. Idag får fattiga stockholmare avstå från att köpa mat om de måste lämna sitt bostadsområde för att uträtta ärenden, åka till sjukhus, träffa vänner, följa barnen till fotbollsträningen, gå på stadsdelsnämndens öppna möten eller har fräckheten att vilja utnyttja gratisinträdet på Stadsmuséet som det borgerliga styret så flott bjuder på. När det folkpartistiska kulturborgarrådet har behållit den fria entrén till stadens museer som vi införde har det moderata socialborgarrådet passat på att avskaffa SL-kortet i normen. Kontentan är att den folkpartistiska kulturpolitiken gynnar de välbeställda som slipper trängas med de fattiga på stadens museer. Tala om att slå två flugor i en smäll!

fredag 23 mars 2007

Hurra för lokal demokrati

Igår kväll utspelades marssammanträdet mellan oss rödgröna politiker och våra blåa motståndare i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Vi tyckte olika om det mesta. Vårt rödgröna lag ville utreda medborgarförslag om utomhusbad på Årstafältet. Vi ville att nämnden skulle ställa sig bakom ett annat medborgarförslag om att bilarna skulle köra högst 30 km på Sköntorpsvägen. Laget i tre nyanser blått ville inte detsamma. Men i en demokratifråga var vår vänsterflank mer lyckosam. Vi fick igenom en bordläggning av remissen om fixartjänster för äldre, så att pensionärsrådet får säga vad de tycker. Det är viktigt att beslut inte forceras fram så att man hinner tänka efter. För att beslut ska bli bra behöver många bidra med sina tankar. Igår segrade demokratin över politisk prestige och det vill jag hurra för. Hurra!

måndag 19 mars 2007

Stor uppmuntran

Nu har jag fått den första kommentaren till min blogg och det gjorde mig riktigt glad. Det var Johanna Helles, drogförebyggande samordnare i Vantör som gratulerade mig till bloggen. Hon är en fantastisk människa som arbetar för en bättre värld, både här i Vantör och i Centralamerika. Johanna har uppmuntrat oss i Vänsterpartiet Vantör att starta ett internationellt utbyte med lokala politiker från FMLN i El Salvador. Förförra året träffade vi kommunalrådet från Santa Tecla och i höstas bjöd vi tillsammans med Vänsterpartiet Farsta och Årsta in Carlos Palma från Santa Tecla att vara med i vår valrörelse. Förutom att Carlos uppmuntrade oss enormt efter det dystra valresultatet förstod vi genom våra samtal med honom att vi måste tillbaka till ett folkrörelsearbete om vi ska ta tillbaka makten. Vi ska inte prångla ut färdiga lösningar till människor, utan vara aktiva där vi bor, lyssna och uppmuntra människor att ta ansvar för att rätta till orättvisor och frågor som behöver lösas. Det arbetet ska vi ge vårt fulla stöd.

onsdag 14 mars 2007

Logisk slutsats?

Jag började blogga eftersom jag var så trött på att skriva insändare till Mitt i Söderort som aldrig kommer in ... trodde jag! Döm om min förvåning när jag i förra veckans tidning läste Jonas Eklunds (mp) och mina egna ord (v) på insändarsidan. Vi skrev om att vi har överklagat kommunfullmäktiges beslut om sammanslagningen av stadsdelsnämnderna i Stockholm, eftersom vi inte tycker att beslutet har gått rätt till. Berörda stadsdelsnämnder har inte fått yttra sig och det saknas motivering till varför just våra områden slagits ihop. När jag öppnade Mitt i Söderort igår kom den andra chocken, Jenny Norbergs (v) och min insändare var stort uppslagen på insändarsidan! Vi sitter för Vänsterpartiet i Enskede-Årsta och Vantörs stadsdelsnämnd och ville berätta för söderortsborna att vi tänker arbeta mot privatiseringar och nedskärningar och för demokrati och ökade satsningar på kommunal verksamhet.

Min slutsats blir att när man tar ett steg åt sidan, så kan man i själva verket förflytta sig flera steg framåt.

tisdag 13 mars 2007

Att vänta på bussen

Jag känner mig alltid lika nöjd när jag kan ta 744:ans buss från Högdalen och stiga av vid Lurstigen i Rågsved, bara någon minuts gångväg hem. Bussen går en gång i halvtimmen men med fulla matkassar i händerna är det värt att vänta istället för att ta tunnelbanan.Vi som känner till den långa kampen för att få 744:an att svänga upp på Bjursätragatan njuter varje gång vi åker. För att få vår buss krävdes det mer än 20 år av folklig opinion, en ombyggnad av vägen för miljontals kronor och ett rödgrönt styre som vet att även förorterna hör till Stockholm. Det lönar sig att arbeta politiskt, men man måste ha tålamod.

måndag 12 mars 2007

Dansband + Rågsved = Sant

Ikväll visas sista avsnittet av Leende guldbruna ögon, som till stora delar utspelar sig i Rågsved, där jag och min familj bott i snart 25 år. Jag älskar serien som knyter ihop mitt liv i Rågsved med ungdomsåren i Skellefteå, där dansen i Folkets Park var det givna lördagsnöjet. Jag var aldrig bra på att dansa, men det var på parken som alla kompisar samlades. Ofta träffade jag också mina kusiner från Långviken vid dansbanorna runt om i bygden.

I kampen mot fördomar är det en fullträff att i teveserien gifta ihop dansbandsmusiken med 50-talsförorten Rågsved. Här har mången danslysten svängt sina lurviga på Folkets Hus, som tyvärr nyligen gick i konkurs. Här bor vi som flytt arbetslöshetens norrland eller krigets Bosnien, Somalia och Irak eller vi som vill bo nära naturen. Här har våra barn vuxit upp och fått förmånen att gå på Rågens förskolor (Skogsbacken hette det när sönerna gick där) och i Snösätraskolan, som fått Stockholms stads kvalitetspris. Visst finns det problem men också mycket kraft i Rågsved. Det är kraften som jag vill fokusera på. Nu satsar vi på att få igång Nya Rågsveds Folkets Hus!

söndag 11 mars 2007

Skellefteå AIK

Heja Skellefteå AIK! Och då menar jag inte bara hockeylaget utan även den Allmänna Intelligenta Kommunen som satsar på miljö och folkhälsa. I Skellefteå finns nu ett biogasverk som kan göra bränsle av allt från matsopor till slam från reningsverk och det är världsunikt! Min barndomsstad satsar också brett på ett folkhälsoprogram med visionen om världens friskaste befolkning år 2020. Jag kan bli nostalgisk för mindre när jag jämför hur det är i Sveriges huvudstad där jag snart bott i 30 år. Här halverar det borgerliga styret miljöförvaltningen och drar in folkhälsoprogrammet innan bläcket torkat på papperet ... Tack och lov att jag som utflyttad skelleftebo får en informationstidning från Skellefteå kommun några gånger om året så jag kan drömma mig bort till de icke borgerligt styrda oaser som finns kvar i landet. Längtar intensivt till sommaren då jag får andas norrlandsluft i tallskogen vid Sjöbottens badstrand och slipper kvävningskänslan i det trippelblåa Stockholm – stad, landsting och riksdag!