söndag 30 mars 2008

Byta mellan pendel och trick i Rågsved?

På senaste stadsdelsnämnden behandlades ett medborgarförslag från Adam Elinder som gick ut på att anlägga en bytespunkt mellan pendeltåget och tunnelbanan mellan Högdalen och Rågsved. SL säger att det inte finns kundunderlag vare sig för en bytespunkt eller för en förlängning av tunnelbanan till Älvsjö, som vi lokalt har arbetat för i många år.

Nämnden beslutade enigt att överlämna medborgarförslaget till SL och oppositionen skickade med ett särskilt uttalande om att vi måste besluta idag om vi ska ha en utbyggd kollektivtrafik imorgon. Det behövs för miljöns skull, för oss som idag bor i området och för de som snart bosätter sig i de nya hus som byggs och inte minst för att våra fina naturområden ska bli tillgängliga för flera.

fredag 28 mars 2008

Enig nämnd - kors i taket

Igår var stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör för andra gången på kort tid helt enig om att ogilla det återkommande förslaget att bygga hotell på Älvsjöbadet, eftersom det inkräktar för mycket på badområdet. Tidigare har Vantörs stadsdelsnämnd utom folkpartiet avstyrkt bygglov vid tre tillfällen. Förslaget återkommer hela tiden med mindre justeringar men det gör inte saken bättre. Jag undrar vilka intressen som trycker på ... Ett hotell skulle passa att bygga närmare mässan och en parkering i anslutning till badet skulle kunna anläggas bakom Älvsjöbadet i höjd med McDonalds.

måndag 24 mars 2008

Administration i opposition

Annandag påsk har jag inte ätit påskägg utan suttit mest hela dagen och mejlat reservationer och särskilda uttalanden med min ersättare inför stadsdelsnämndens sammanträde i Årsta Folkets Hus på torsdag.

Det är 38 punkter på dagordningen och nästan allt kräver en kommentar eller motförslag från oss i oppostionen. Det märks alltmer att det är borgerligt styre, orättvisorna ökar och upphandlingsärendena blir fler och fler samtidigt som vi inte kan se särskilt många förbättringar i verksamheten.

Lokaldemokratin minskar när sammanträdena centraliseras till Slakthusområdet efter halvårsskiftet. Årstaborna bör passa på och gå på öppna frågestunden så länge de läggs i Årsta - snart är det ett minne blott. Samma uppmaning får Vantörsborna till nästa sammanträde som är i Högdalen - förvaltningens slogan Allt ljus på Vantör känns mycket avlägsen idag!

lördag 15 mars 2008

Lyx i Vantör

Förra lördagen tog jag och min man 744:an till Fria teatern i Högdalen för att gå på premiären på Lars Noréns pjäs Höst och vinter i regi av Ulla Gottlieb.

Vilken lyx det kändes som att jag som bor i Rågsved kan

1. Åka lokalbuss till teatern
2. Vara framme på 10 minuter dörr till dörr
3. Gå på en teaterpremiär nära där jag bor
4. Träffa bekanta inklusive vänsterpartister på teatern
5. Se en bra pjäs nära där jag bor
6. Promenera hem från teatern på femton minuter

Gå och se pjäsen! Vi behöver kulturella mötesplatser i våra ytterstadsdelar för att vi ska kunna leva ett gott liv även här. Värna om våra lokala teatrar - Fria teatern, Picknickteatern och Ung utan pung. Stadsdelsnämndens borgerliga majoritet har redan dragit in bidraget med en halv miljon till Ung utan pung och kulturnämnden har inför nästa år Fria teatern och Turteatern i Kärrtorp under luppen.

Verkligheten tränger sig på ...

Det är inte roligt att vara vänsterpartist i dessa dagar då vi lever farligt nära gränsen för att vara kvar i riksdagen. I sista mätningen låg vänsterpartiet bara på dryga tre procent medan miljöpartiet gått framåt till uppåt sju procent och socialdemokraterna var kvar klart över 40 procent.

Min åsikt är att strategerna i ett parti som måste starta kampanjer för att Fråga folket och Knacka dörr - klassiskt folkrörelsearbete - lever i en glaskupa långt från verkligheten. Jag förvånas inte över att moderaterna har sådana kampanjer för att klara sig kvar vid makten, men jag förvånas över att vänsterpartiet måste göra det.

Många av oss gräsrötter i partiet bor - kors i taket - i hyresrätter mitt bland folket och pratar med folket varje dag. Vi behöver inte knacka dörr för att fråga folket vad folket tycker. Det får vi veta när vi frågar oss själva hur vårt bostadsområde ser ut, när vi träffas i tvättstugan, trappuppgången, affären eller på bussen. När vi möter människor i föreningslivet i vårt eget område.

Vi finns men vi är för få. Eller så hörs vi inte till maktens korridorer i vårt eget parti. Det räcker uppenbarligen inte att knoga lokalt i partiföreningen eller stadsdelsnämnden eller facket eller i folkets hus. Vänsterpartiet måste få in mer av folk som själva lever i verkligheten på centrala positioner i partiet - i partistyrelsen, programkommissionen och så vidare.

Det är snart kongress - där har vi möjligheten. Vi måste höja våra röster för att höras - i vårt eget parti!

lördag 8 mars 2008

Avslöjade!

P C Jersild är som vanligt glasklar i sina analyser av högersamhället, i dag smular han på vetenskaplig grund sönder Filippa Reinfeldts Vårdval Stockholm. Hans slutsatser kan inte beskrivas på ett tydligare sätt: "Bättre än att låta marknaden styra fritt vore att förutom ålder också ta hänsyn till klass, segregation och risken att efterfrågan tar över på vårdbehovens bekostnad."

Jag kan inte låta bli att tänka på hur högern i motsats till hur de lär alltid sätter systemet före individen och aldrig tar hänsyn till individens olika behov om de står i motsättning till systemet. När vänstern vill bygga ett solidariskt system bygger högern ett marknadssystem som drar alla individer över en kam och alltid gynnar de mest välbeställda. De kan köpa sig individuell vård - det kan aldrig de fattiga.

Och nu när högern snart har privatiserat allt som går passar det att säga att vi inte längre ska prata om driftsformer utan om kvalitet. Låt dem inte lyckas att sätta den dagordningen! Tror de att svenska folket är idioter, lider av minnessvaghet eller är det bara så att de slaviskt följer sina strategier som steg för steg ska omforma samhället fullt ut till det marknadsparadis som är deras utopi?

onsdag 5 mars 2008

Borgarnas rätta ansikte

Imorse hade vi extra sammanträde i stadsdelsnämnden för att yttra oss över ett överklagande mot en avknoppning = privatisering av Hagsätras och Rågsveds hemtjänst. Oppositionen stödde förstås överklagandet som gjorts av en mp:are i nämnden. Vi passade på att ställa frågor och fick klargjort att följande gäller:

1. De som har kommunal hemtjänst idag i Rågsved eller Hagsätra kan efter avknoppningen få kommunal hemtjänst via Högdalens hemtjänst eller servicehuset om de vill.
2. De som behöver hemtjänst efter avknoppningen har däremot inte valfriheten att välja kommunal hemtjänst, de tvingas ta en privat utförare eller flytta ...
3. De som har kommunal hemtjänst idag i Rågsved eller Hagsätra följer med till det privata företaget, och måste göra ett aktivt val för att få en annan utförare. Det är inte konkurrensneutralt gentemot övriga privata utförare i området.

Så var det med den valfriheten och likställigheten mellan utförare!

söndag 2 mars 2008

Dom nr 2331:04

Tre dagar före julafton - den 21 december 2007 - kom regeringsrättens dom nr 2331:04 som alla äldre behöver känna till. Domen säger att kommunerna ska ta hänsyn inte bara till kroppsliga krämpor utan också till psykiska, sociala och existensiella behov när det gäller rätten till att få bo på servicehus.

Den här viktiga konsumentupplysningen gav Lotta Burenius, äldreombudsman i Stockholms stad, när hon föreläste på vänsterpartiets välbesökta äldrekonferens om boende i ABF-huset i lördags.

Annan matnyttig info handlade om seniorbostäder, kollektivhus och trygghetsbostäder. Kul att v bjöd in till en öppen konferens, som lockade PRO:are och studenter utanför partiet. Så här ska vi jobba i fler frågor tycker jag.