Det är vinstsyftet i välfärden som är det problematiska, inte i sig att en verksamhet kan ge ett överskott. Om inte överskottet beror på att man dragit ner på kvaliteten, i vinstsyfte, för att dela ut till aktieägarna eller för att via olika skattemässiga transaktioner höja värdet på företaget inför en försäljning.
Ett överskott som å andra sidan kommer sig av smartare arbetssätt eller energieffektivisering ger möjligheter att investera i kompetensutveckling, inköp av inventarier, material etc vilket höjer kvaliteten i välfärden vare sig det är förskola, skola, gruppboende eller vård- och omsorgsboende.
Kommunala enheter får föra över en viss del av ett överskott till kommande år, om de är resultatenheter. Det tycker jag är ett bra system, om man kunnat hålla hög kvalitet och ändå har fått pengar över. På så sätt kan personalen vara delaktig i en mer långsiktig planering av verksamheten.
Jag tycker att de fem s-märkta kommunalpolitikerna missar det här, i sin debattartikel i Aftonbladet den 21 juli "Orimligt förbjuda vinster i välfärden". Välfärden behöver ha ett allmännyttigt syfte, och inte ett vinstsyfte, om verksamheten långsiktigt ska styras med medborgarnas behov i centrum.
Sätten att minska på kostnaderna för att höja värdet för ägarna är många. Att tro på upphandling och kvalitetskontroll som lägger band på dessa drivkrafter är naivt. Kapitalet hittar kryphål. Lägre lärartäthet, färre utbildad personal, lägre löner, sämre arbetsvillkor. Allt påverkar kvaliteten.
S-kommunalpolitikerna missar också att offentlig drift garanterar kollektivavtal och meddelarfrihet för personalen, till skillnad från privata utförare. För att förskolebarnen och våra äldre omsorgstagare ska ha maximal trygghet krävs faktiskt också att personalen har det.
Jobba med oss! Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting söker en
pressekreterare/kommunikatör
-
Vill du bli en del av vårt arbetslag och arbeta för en valseger 2018? Till
Vänsterpartiets kansli i landstingshuset på Kungsholmen söker vi dig som
vill ha...
6 år sedan