fredag 31 juli 2009

Familjen Sopp


... tittar opp!

Livets viktiga glädjeämnen

Glad åt vildhallonsnåren som ligger strategiskt bra till i slutet av min morgonrunda med stavarna på skogsstigarna och skogsvägarna runt Falmarksträsket, lätt plockar jag ihop tillräckligt med hallon till filen eller vaniljglassen. Det kallar jag livskvalitet!

Dottersstolthet

Idag kom oväntat en av min sedan 23 år döde fars arbetskamrater på Folksam förbi stugan och bad att få hälsa på mig. Jag tror inte att vi hade setts sedan jag flyttade från Skellefteå om jag inte sprang förbi pappa på kontoret någon gång då jag var hemma och hälsade på.

Det visade sig att pappas arbetskamrat var pappa till stuggrannens måg, vilket jag inte visste trots att vi haft stugor bredvid varandra i decennier. Vi pratade om folk som jobbat på Folksam då min pappa levde, flera lever idag fast de är gamla (min pappa skulle ha varit över 90 om han levt idag). Han lovade hälsa och jag lovade hälsa min bror som han också kom ihåg mycket väl.

Jag fick ett infall och frågade hur det var att arbeta med min pappa, Ivar Lundmark, som ju var 30 år yngre och fick svaret att han var mycket kunnig - en legendar inom Folksam! Vad roligt det är att få en sådan erkänsla för sin pappa, samma stolthet kan man känna för sina barn.

Sådana möten stärker, gör en sedd, att träffa någon som kände ens föräldrar, visste hur de var, kan berätta. I anonyma Stockholm är det sällsynt att träffa gamla vänner spontant, men i lilla Skellefteå är det möjligt. Både på gott och ont, idag var det på gott!

torsdag 30 juli 2009

Att göra vinter mitt i sommaren

Sista turen med motorbåten på stora vackra Falmarksträsket innan vi drog upp båten för vintern. Känns konstigt när vi fortfarande skriver juli, men vad gör man som stockholmsboende västerbottning när semestern inte är evig! Även om jag blir kvar en vecka till i stugan måste vi passa på att göra tunga saker när det fortfarande finns kvar starka gäster i huset!

Gemensam välfärd - gemensam framtid

Carin Jämtin hade en artikel i DN för någon dag sedan om att S borde kräva lagstiftning för att begränsa vinstuttaget i privat drivna offentligt finansierade välfärdsverksamheter, vilket jag helt håller med om. Skattepengar ska inte gå till vinster i privata företagares fickor. Men det räcker inte att ta bort vinstmöjligheten för att återupprätta en gemensam välfärd, utan vi måste också se till att framförallt förskola och skola bedrivs icke-konfessionellt.

Idag sponsrar samhället dogmatiska religösa sekter som driver förskola och skola för små barn och upp till gymnasieåldern, helt ofattbart! Tillsynen och inspektionen räcker inte till, samhället tillåter med öppna ögon att barn indoktrineras under hela sin skolgång. Hur kunde S släppa friskolorna lösa på detta sätt? Ska vi få ett öppet samhället med minskad segregering och ökad gemenskap krävs en allmän förskola och skola där barn från olika levnadsförhållande kan mötas. Bra att en tillnyktring verkar på gång, om detta skriver bland annat Enn Kokk om på sin blogg.

Sommar sommar sommar

Solnedgång över Falmarksträsket, Sjöbosand. Finns det något vackrare så säg? Idag har vi haft en riktig härlig sommardag som omväxling till regn och grått, så vi passade på att åka en tur med motorbåten till Långviken och Östra Falmark. Innan middag tog jag ett dopp, vattnet höll 22 grader och då var det ändå kväll. Solen gassade het tills den gick ner!

lördag 25 juli 2009

Plockat blåbären till kvällens cheescakes


... härligt med blåbär precis bakom knuten!

Kvinnokampen har bara börjat

Läste i dagens DN att organiserad koppleriverksamhet bedrivits i fem thaimassagelokaler i Stockholm, bland annat Rågsved, Bromma och Blåsut. Fy sjutton vilken kvinnoförnedring som kan pågå mitt i våra egna bostadsområden!

torsdag 23 juli 2009

Klassträffen

Dimman hade lagt sig över Östra Falmark när jag cyklade dryga milen hem på min gamla Crescent till stugan i Sjöbosand från återträffen med klass 2 i Vinkelns skola. Vi hade en mycket trevlig kväll på Café Lilla Hjärtat i Bodan, många av oss hade inte setts på 30-35 år.

Minnen av gamla lärare och idag mindre rumsrena framträdanden på roliga timmen blandades med samtal om jobb, arbetslöshet, alliansens hårda politik, stugor, barn, barnbarn, gamla föräldrar, äldreomsorgen och annat som hör livet till.

onsdag 15 juli 2009

Solregn över träsket



Skolbiblioteken rustas ner

Läser att läget på landets skolbibliotek försämras och att hälften av kommunerna flaggar för ytterligare nedskärningar och tänker på den satsning som vår rödgröna majoritet gjorde på skolbiblioteken i Vantör när vi styrde 2002 till 2006. Försämringen rimmar illa med Jan Björklunds fagra tal om satsning på kunskap i skolan.

Nu ligger skolorna centralt och jag har ingen aning om hur situationen ser ut idag i våra skolor, trots att jag sitter i stadsdelsnämnden. Folkpartiet styr ju också skolorna i Stockholm, så det blir ju intressant att i höst kolla upp hur skolbiblioteken klarat sig i våra områden.

Om jag fick bestämma skulle områdesansvaret för skolorna återföras till den lokala demokratin och kontakten mellan föräldrar och ansvariga politiker återupprättas. Då skulle jag också vilja förstärka satsningen på skolbiblioteken i våra skolor.

Precis som Sverker Sörlin skriver i dagens DN vill jag främja alla elevers möjlighet att "nå randen av sin förmåga" i motsats till folkpartiets skolpolitik som enbart leder till ökad kunskapssegregering, minskad social tillit i samhället och ökade skillnader i livsvillkor

Fjäriln vingad


syns i Sjöbotten

söndag 12 juli 2009

Kvällstankar

Funderar över vänsterns tillbakagång och hur vi kan komma tillbaka, för det måste vi ju bara om inte världen och jorden ska gå under pga klimakris, jobbkris och alla andra kriser som förstör levnadsvillkoren för oss människor på jorden.

Människor idag behöver en politik som ger hoppet tillbaka om en bättre värld, ett samhälle som håller samman, som tar in människor i gemenskap istället för att slå ut, både lokalt och globalt. Vi behöver en politik och politiker som kan tala om detta så att det går in i folks hjärtan.

Rätt till bostad, arbete, skola, sjukvård, social gemenskap, ren luft och rent vatten är grundläggande värden som hotas idag pga privatisering och kommersialisering. Äldreomsorgen och stöd och service till funktionsnedsatta förs ut på marknaden, ingen fråga berörda om de vill att deras hem ska privatiseras. De fås vinster blir de mångas förluster.

Vänstern måste ta fram en konkret politik som verkligen utjämnar skillnader och griper tag i bättre bemedlades människors vilja att dela med sig, om det går till något gott, till ett samhälle som är bra för allas barn, för allas gamla, för allas sjuka.

En radikal vänsterpolitik måste göra det troligt att solidaritet är överlägset egoism om vi ska bygga ett hållbar samhälle som river murar istället för att resa dem. Vi måste ha företrädare som människor känner igen sig i. Var finns vår tids August Palm, Rosa Luxemburg, Joe Hill?

Stryker fyndblusen från Myrorna


Hållbar konsumtion är kul!

Ljungen blommar!


Falmarksforsen

torsdag 9 juli 2009

Feminismen behövs mer än någonsin

Det är ingen slump att det finns FN-konventioner för att säkra barns och kvinnors rättigheter.

Läste gårdagens DN Kultur där Elza Dunkels kritiserar Alex Schulman för att sakna maktanalys i sin DN-artikel om bloggarnas makt. Håller med Dunkels, när hon påpekar att de bloggande unga flickor som Schulman avfärdar är en grupp som ytterst sällan har en röst i samhället.

Vi måste möta ungdomar där de står. Om unga tjejer intresserar sig för och skriver om mode kan vi inte avfärda det som oviktigt, utan istället försöka förstå deras perspektiv och fundera över hur modet såg ut när vi själva var tonåringar. Ta modet som utgångspunkt för en diskussion om vilka värderingar modet i olika generationer speglar.

Och jag gillar verkligen Dunkels slutord "Att bryta ner sådana (den mediala hierarkin, min infogning) kan ju innebära annat än att män i trettioårsåldern får mer utrymme än män i sextioårsåldern."

Linnea - kanske skogens raraste?


Vid en skogsväg

onsdag 8 juli 2009

Tacka vet jag folktandvården

Idag kl 9 besökte jag folktandvården i Skellefteå eftersom jag igår kväll bet sönder en kindtand när jag smaskade på Polly (synden straffar sig direkt). Jag fick tid direkt när jag ringde imorse, hann även med att fatta ett ordförandebeslut för sociala delegationen innan jag bilade in till stan.

Snabb service, pedagogisk tandläkare och bra bemötande mötte mig på folktandvården på Seminariegatan, samma lokaler som när jag var liten. Minnena från mina första tandläkarbesök kom tillbaka, jag mindes stora salar och att jag kände mig liten. Som tur var mamma med på den tiden!

söndag 5 juli 2009

Nu har även sköldpaddorna fått sommarlov



Den nödvändiga bloggen

Alex Schulman skriver om "Den onödiga bloggen" i gårdagens DN Kultur, och att den inte alls sätter agendan för de traditionella medierna. Det är möjligt att han har rätt, men det innebär inte att den svenska bloggosvfären är så ointressant och betydelselös som Schulman anser.

Om det finns 60 000 tusen aktiva bloggar i Sverige så är det om inte 60 000 så väldigt många fler röster som formulerar sig om sånt som de som personer tycker är viktigt. Om bloggosfären är viktig eller inte handlar därför om vems perspektiv vi pratar utifrån.

För min egen del började jag blogga när jag inte fick in mina insändare i Mitt i Söderort, jag tyckte jag hade något viktigt att berätta utifrån mitt uppdrag för vänsterpartiet i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Att jag sedan fick in insändarna var en annan femma!

Social apartheid - nej tack

Det finns sånt vi tar för givet, det bara finns där, eftersom det har funnits så länge vi levat. För mig var det därför en chock när den första karensdagen infördes av en borgerlig regering när jag var i 20-årsåldern, det var startskottet på en social nedrustning som rådande regim fortsätter.

Allemansrätten är en annan självklarhet, som idag måste försvaras, vilket jag blir påmind om i gårdagens DN, Kultur. Per Landin manar till folkstorm: "reclaim the beach" efter att ha stött på grindade bostadsrättsbryggor som hindrar badsugna i Gröndal i Stockholm från att doppa sig.

Som Per Landin så träffande skriver: "Men i det nya arbetarepartiets Stockholm är det tydligen helt i sin ordning att ockupera stränderna och utestänga människor som inte har råd. .... Är bostadsrättsföreningarna medvetna om att de infört social apartheid?"

Rallarrosen lyser upp en gråkall söndagsmorgon



fredag 3 juli 2009

Nu blommar även Prästkragarna i norr


Lite kyligare om morgonen

Snart tar de röda över ...

Lupin, rallarros, blåklocka, käringtand lyser blålila vid Falmarksträsket, som om regeringen i fyra nyanser blått tagit över naturen. Tack och lov att nyponrosen sprider sig ohejdat ...