Fler barn vräks från familjens hem i Sverige. Ett fasansfullt uttryck för barnfattigdomen i vår tid. I mitt tidigare yrkesliv som socialarbetare i Farsta och Hässelby kom jag i kontakt med många barnfamiljer hotade av vräkning. Vi kämpade hårt för att inga barn skulle vräkas, men ibland gick vi bet. Det var förfärligt varje gång. En tragedi för barnen.
Statistik från kronofogdemyndigheten visar nu att en tidigare nedåtgående trend brutits. Vi ser en ökning från 343 till 328 barn i hela landet berörda av "verkställd avhysning" januari till juni 2011 jämfört med samma tid 2010. Långt flera barn ingår i statistiken för "registrerade ansökningar" hos kronofogden, 1387 första halvåret 2001, den högsta siffran sedan 2008. Även dessa fall, som inte leder till vräkning, sprider oro i familjen vilket även påverkar barnen hur mycket än föräldrarna försöker skydda dem.
I Stockholms stad vräktes 21 barn första halvåret 2011, en kraftig ökning från 9 barn samma period 2010 och 15 barn 2009. Jämfört med 2008 då 31 barn vräktes är det en liten minskning. Om vi ser till statistiken för barn som ingår i de registrerade ansökningarna bröts den nedåtgående trenden redan 2010. Första halvåret i år var hela 69 Stockholmsbarn berörda av vräkningshot. Statistiken måste givetvis brytas ner på stadsdelsnämnd, så att vi kan se hur läget är i varje stadsdel.
I min sommarstad Skellefteå har inget barn tack och lov vräkts hitills i år. Så inte heller första halvåret 2010 och 2009, medan två barn vräktes 2008. Här har alltså kommunen lyckats bra.
Något har hänt i Sverige under det borgerliga styret. Regeringens nollvision är långt ifrån uppfylld. Att många drabbats ekonomiskt av utförsäkringar och arbetslöshet är väl känt. Uppenbarligen klarar inte alla kommuner att förebygga vräkningar av barnfamiljer. Nu ska Barnombudsmannen och Kronofogdemyndigheten föra samtal med tio kommuner, varav fem med bra och fem med dåliga resultat. Men det går inte bara att skylla på kommunerna. Regeringen är ytterst ansvarig för den ekonomiska politiken och att klyftorna ökar i landet.
Det som kan göras i det lilla är dock alltid bra, varje barn som får bo kvar i sitt hem är guld värt. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning i Stockholms stad, där jag sitter i stadsdelsnämnden, ingår i de fem kommuner som aktivt söker upp familjer med hyresskulder och som Barnombudsmannen och Kronofogden ska träffa. Bra för våra boende och grattis alla duktiga tjänstemän!
Trots att vår förvaltning är ett föredöme när det gäller uppsökande arbete finns mycket mer att göra. Det är inte bara barnfamiljer som hotas av vräkning utan även till exempel äldre. Från oppositionens sida har vi upprepade gånger tagit upp de långa väntetiderna till en budget- och skuldrådgivare, som borde kortas genom att inrätta fler anställningar. Det har Stockholms stad råd med!
Hörde också på radion i morse att Eva Skärvall, en av våra budget- och skuldrådgivare i Enskede-Årsta-Vantör talade sig varm för att kommunerna borde inrätta hyresrådgivare som är kunniga i hyreslagstiftningen och som det är enkelt att komma i kontakt med. Det låter som en utmärkt idé! Allt som kan göras för att förebygga att människor vräks från sina hem betalar sig såväl mänskligt som ekonomiskt
Jobba med oss! Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting söker en
pressekreterare/kommunikatör
-
Vill du bli en del av vårt arbetslag och arbeta för en valseger 2018? Till
Vänsterpartiets kansli i landstingshuset på Kungsholmen söker vi dig som
vill ha...
6 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar