skip to main |
skip to sidebar
Oppositionspolitiken i Enskede-Årsta-Vantör - i backspegeln
Nu är verksamhetsberättelsernas tid i föreningssverige. Jag har några att skriva. Ikväll har jag tänkt tillbaka på vad vänsterpartiet ofta tillsammans med socialdemokraterna uträttat i stadsdelsnämnden Enskede-Årsta-Vantör. Sammantaget har vi nog skrivit en roman mätt i reservationer, uttalanden och skrivelser. Den intresserade kan gå in och läsa hela härligheten på Insyn.
Som opposition är det lätt att misströsta. Skrivelser får aldrig bifall, men när vi läser borgarnas uppdrag i verksamhetsplanen kan vi se att vi påverkar politiken. Fler sommarjobb till unga krävde vi flera år innan majoriteten kom till skott. Och nu ska förvaltningen räkna unga vuxna utan gymnasiebetyg och föreslå hur de ska sökas upp. Det som vi gjorde i Vantör men borgarna la ner. Undrar när en plan mot hemlösheten tas fram, vi har ju flest i staden.
Mindre frågor som vi har fått upp på agendan och påverkat till det bättre är att även utomhusytan beskrivs när nya förskolor planeras, att nämnden får mer insyn i Lex Sarah-utredningar, att föräldrar får bättre information på öppethus i förskolorna och att äldre får bättre information om utförare av hemtjänst (tyvärr inte om kollektivavtal m.m.)
Tjänstemän, fackliga organisationer och medborgare läser våra uttalanden och förslag. Senast under Gemensam Jul fick jag hejarop från en dam som gillar det V och S skriver i stadsdelsnämnden. I tjänsteutlåtanden kan vi se att förvaltningen har tagit till sig förslag och synpunkter och vi får också höra att det är så emellanåt.
Om jag ska lista tre viktiga
frågor i stadsdelsnämnden är det vårt envetna budskap att behov och inte snäv budget ska styra biståndsbedömningen, att barn och unga ska ha jämlika uppväxtvillkor och att vi ska värna gröna söderort samtidigt som vi ska bygga klimatsmarta bostäder på hårdgjord mark.
Mina hjärtefrågor är att alla delar av staden ska vara attraktiva, att slå vakt om gröna kilar och att vi ska ha högklassig välfärd i kommunal och annan icke-vinstsyftande regi. Att anställda har kollektivavtal och meddelarfrihet. Positivt inför 2013 är att Enskede Nya Servicehus och Rågdalens parklek går tillbaka i kommunal drift, men det bör också gälla fritiden i Enskede och Årsta vars avtal löper ut.
Något som upprör mig mycket är att äldre i Hagsätra och Rågsved fortfarande inte kan få kommunal hemtjänst. Efter avknoppningen till underpris (justerades efter dom i Regeringsrätten) gäller inte likvärdighet i Enskede-Årsta-Vantör. Trots att kommunala hemtjänsten i Högdalen/Örby kan utvidgas till Rågsved och Hagsätra vägrar moderater och folkpartister ge uppdraget till förvaltningen.
Sist något mer om det positiva 2012: Fler ungdomar har fått sommarjobb. Fler brister i äldreomsorg och stöd och service till personer med funktionsnedsättningar har synliggjorts efter att förvaltningen vässat uppföljningen. Mervärden är inte uppfyllda trots att de kan ha avgjort vem som vann avtalen. Att bristerna lyfts fram gör att vi kan kräva handfasta förbättringar. Det kommer att visa sig att det krävs fler händer i vården och mer utbildning för anställda.
Oppositionen behövs i en demokrati. Vårt uppdrag från väljarna är att trycka på för en rättvisare politik. I det arbetet ingår att granska makten, att kritisera det vi tycker är fel, men också att säga när något är bra. Vi ser inte alltid våra segrar så tydligt. Men de finns.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar