lördag 1 december 2007

Lokal demokrati centraliseras

I torsdags då vi hade stadsdelsnämnd i Högdalen pratade flera arga pensionärer för sina medborgarförslag om att åtgärda bristen på samlingslokaler för pensionärer i Enskede när servicehusens restauranger läggs ner av borgarna.

Föräldrar från Sturebyskolan pratade för sitt medborgarförslag om ett idrottscampus och mot en planerad bostadsbebyggelse på skolans mark. Inte ens skolbarnen får komma till tals före beslutet - så illa följer man barnkonventionen!

Tänk om vi inte hade haft våra öppna möten - var skulle då folket vända sin ilska, komma med sina förslag och ställa de ansvariga till svars när besluten inte gillas?

Stadsdelsnämnden behövs om medborgarnas åsikter ska komma fram mellan valen. Dessutom behöver vi fler nämnder med minskade geografiska avstånd, så att folk har nära till sina lokala politiker.

Jag är mycket orolig för att rösterna ska tystna från folk i Rågsved, Östberga och Dalen som inte har råd med SL-kort och bil när borgarna centraliserar nämndens öppna möten till Globen efter sommaren.

Inga kommentarer: