lördag 8 mars 2008

Avslöjade!

P C Jersild är som vanligt glasklar i sina analyser av högersamhället, i dag smular han på vetenskaplig grund sönder Filippa Reinfeldts Vårdval Stockholm. Hans slutsatser kan inte beskrivas på ett tydligare sätt: "Bättre än att låta marknaden styra fritt vore att förutom ålder också ta hänsyn till klass, segregation och risken att efterfrågan tar över på vårdbehovens bekostnad."

Jag kan inte låta bli att tänka på hur högern i motsats till hur de lär alltid sätter systemet före individen och aldrig tar hänsyn till individens olika behov om de står i motsättning till systemet. När vänstern vill bygga ett solidariskt system bygger högern ett marknadssystem som drar alla individer över en kam och alltid gynnar de mest välbeställda. De kan köpa sig individuell vård - det kan aldrig de fattiga.

Och nu när högern snart har privatiserat allt som går passar det att säga att vi inte längre ska prata om driftsformer utan om kvalitet. Låt dem inte lyckas att sätta den dagordningen! Tror de att svenska folket är idioter, lider av minnessvaghet eller är det bara så att de slaviskt följer sina strategier som steg för steg ska omforma samhället fullt ut till det marknadsparadis som är deras utopi?

Inga kommentarer: