lördag 26 januari 2013

Kloka byggföretag bygger inte i Rågsveds friområde

Idag bloggar jag om vad det innebär för en byggnadsfirma att ta miljöansvar på riktigt. Det gäller BoKlok Housing AB, ägt av Skanska och IKEA som av exploateringskontoret föreslås få en markanvisning för att bygga cirka 85 lägenheter i radhus och kedjehus i Rågsveds friområde. Jag återkommer om Arkitektmagasinet Bygg AB, som föreslås få en markanvisning på cirka 12 radhus.

BoKlok berömmer sig av att bygga så att man sparar på miljön och minskar klimatpåverkan. Husen byggs i trä, vilket är mycket bra, och något som vänsterpartiet i stadsdelsnämnden brukar kräva i samband med att vi svarar på remisser om stadsbyggnadsärenden. Företaget pratar vackert om gröna värden men i företagets miljöpolicy når miljötänkandet inte ens ner till marken man bygger på eller omgivande miljöer, så viktiga ur social och naturmässig synvinkel för de boende i Rågsved med omgivningar.

BokKlok Housing AB måste tänka en vända till, ta till sig de tunga fakta som Kräpplagruppen och boende i Rågsved, Vantör och Huddinge med ideella krafter och resurser har tagit fram om marken där företaget vill bygga miljövänliga hus. Senast den inventering om nyckelbiotoper som Skogsstyrelsen gjort, där det framgår att 80 % av skogen är nyckelbiotoper (högsta naturklassning) mot 1,5 % i Sverige.

En miljöpolicy värd namnet för ett byggföretag, kan inte bara handla om husen man bygger, materialet man använder, transporterna, energiprestanda, den måste också omfatta marken som husen byggs på och omgivningarnas värden i sociala, ekologiska och biologiska perspektiv. Heder på NCC som dragit sig ur projektet, sponsrade som de är av Naturskyddsföreningen. Nu måste BoKlok AB vara lika kloka.

Mer om BoKlok Housing AB  nedan. Reagera mot deras byggplaner, som går emot andan i företagets miljöpolicy, om inte dess bokstav:

Facebooksidan: http://www.facebook.com/pages/BoKlok-Sverige/186038296018?fref=ts
Hemsidan: http://www.boklok.se
Blogg: http://blogg.boklok.se/

Inga kommentarer: