tisdag 6 januari 2015

Jämlikhet är svaret på otryggheten

Var är det farligast i Stockholm? Utom det egna hemmet vill säga, för det är den verkligt farliga platsen. Det som ska vara tryggast är ett helvete för de utsatta för våld i nära relationer. Den insikten gör att vår rödgrönrosa majoritet i Stockholm satsar mycket på jourer och stödverksamhet.

Att döma av mediebilden är förorterna otryggast.  Har du som jag sett utställningen Skuggsidan på stadsmuseet vet du att svaret är ett annat. Gatans brott begås i city, i de populäraste nöjeskvarteren. Ändå känner sig folk i många förorter otrygga enligt olika undersökningar. 

Det är skillnad på upplevd otrygghet och faktisk brottslighet. Men visst är det skrämmande med bilbränderna som vi upplevt i Rågsved och Östberga. Brott som sägs motiveras av hat mot polisen, men drabbar den som har sin bil på fel ställe. Att de unga hamnar så totalt fel är djupt sorgligt.

Men hoppingivande att idag på utställningen Skuggsidan ta del av unga som via Unga i Kris och vuxna som via Tjuvgods lämnat knark och brott bakom sig. Hela samhället måste se till att alla barn har bra uppväxtvillkor. Upprustad välfärd, bra skola som ger kunskap och jobb till de unga måste till.

Inga kommentarer: