söndag 29 december 2019

Kampen mot ombildningar går vidare i Rågsved!

Nyårsafton är den sista dagen för bostadsrättsföreningar att lämna in en komplett intresseanmälan för ombildning av allmännyttiga hyresrätter i elva stadsdelar, däribland Rågsved där vi bor.  Tyvärr har redan intresseanmälningar för 3 500 lägenheter i åtta stadsdelar kommit in till stadens bostadsbolag, varav många den sista månaden. Vill det sig illa kommer flera fastigheter att beröras, eftersom det rapporteras om febril och på sina håll påträngande aktivitet från ombildningskonsulter och bostadsrättsföreningar för att övertala folk att skriva på, så att man kommer upp i de minst 50 procent av hyresgästerna som krävs för att anmälan ska godkännas.

Vi i Rågsved organiserade oss tidigt mot ombildningarna, startade en Facebook-grupp, vi har delat ut saklig information om allmännyttan, hyresrätten och ombildning (också på olika språk) vid tunnelbanan och i samband med dörrknackning. Vi har demonstrerat, affischerat på anslagstavlorna, skrivit insändare, uttalat oss i lokalmedia, fixat gårdsfika mot ombildning och samlats i hyresgästlokaler och Musketörernas lokal för att utbyta erfarenheter och peppa varandra. Vi har också varit med på stormöte som Hyresgästföreningen ordnat i Snösätraskolan. Genom vårt gemensamma arbete mot ombildningar är vi många som har lärt känna varandra i Rågsved. Vi har gått samman, vi har sett kraften i det, vi har haft roligt tillsammans, allt det är gott och det tar vi med oss!

Länge såg det också ut som om vi skulle slippa ombildningar men tyvärr måste vi nu i slutet av året konstatera att det har kommit tre intresseanmälningar från Gillerbacken, en från Askersgatan och en från Rågsvedsvägen/Bjursätravägen, sammantaget 306 lägenheter. Här behöver alla hyresgäster som inte vill ombilda engagera sig, kräva information från bostadsrättsföreningen, granska ekonomiska planer och se till att köpstämman inte får ihop de 2/3 av hyresgästerna som krävs för en ombildning.

Fortfarande har ombildningsivrarna inte heller gett upp andra fastigheter i Rågsved och här på Stövargatan 1-29 vet vi inte vad som händer då ombildningskampanjen har varit tämligen anonym. Tre i bostadsrättsföreningens styrelse bor i samma lägenhet och den fjärde i stan, vilket vare sig är någon vidare bredd av hyresgäster eller inger förtroende. I november kom så brev från ombildningskonsulten Restate där fördelarna med ombildning radades upp medan nackdelarna förtegs. Efter vårt bemötande kom brev från ordföranden i bostadsrättsföreningen med fel, överdrifter och misstänkliggörande och där Familjebostäder och Hyresgästföreningen beskrevs i starkt förklenande ordalag. Ombildning målades däremot upp som vägen till lycka, "nästan att vinna på lotto", "ert livs största vinstaffär", "missa inte denna unika chans" etc. Efter ytterligare ett bemötande från oss kom brev i mitten av december från anonyma hyresgäster som tror sig ha minst hälften av hyresgästerna på sin sida. Ännu har dock ingen intresseanmälan kommit upp på Familjebostäders hemsida från Rågsved, men snart vet vi. Och vi vet också att 50 procent är långt ifrån de 2/3 som behövs på köpstämman för att få igenom en ombildning, så kampen går vidare i Rågsved!

Inga kommentarer: