tisdag 30 september 2008

Avslöjande siffror i Äldreguiden

Du som vill se hur äldreomsorgen i Enskede-Årsta-Vantör står sig kvalitetsmässigt kan gå in på "Äldreguiden" på nätet. Det är ganska dyster läsning. Personalen gör ett fantastiskt arbete, men är alldeles för få. Det har vi i oppositionen kritiserat upprepade gånger. På en skala mellan 1 och 5 ligger personaltätheten i vårt område på 1,5, jämfört med 1,7 i staden, 2,7 i länet och 3,0 i landet i stort!

Att personaltätheten var låg visste jag, men jag blir förvånad över att stödet till närstående bara fick värdet 1,0 jämfört med 2,5 i staden, 2,7 i länet och 3,0 i landet. Helt oacceptabelt! Det man har mätt är antal närstående som får avlösning i förhållande till antal äldre personer i kommunen och antal dygn som avlösning ges i förhållande till antal äldre personer i kommunen.

Är då inget bra i Enskede-Årsta-Vantörs äldreomsorg enligt Äldreguiden? Jo, maten får mycket bra omdöme, 4,7 jämfört med 4,6 i staden, 4,2 i länet och 3,4 i landet. Måltiderna är kanske de viktigaste stunderna på dagen för många äldre. Men det goda matbetyget uppväger inte bristerna, som i mångt och mycket handlar om pengar. Jag och många med mig betalar gärna mer skatt för att vi ska få en bra äldreomsorg. På köpet får fler jobb! Visst satsas det en del pengar, men långt ifrån tillräckligt.

Skattesänkning - nej tack! Återställ skatten till 2006 års nivå - ja tack!

Inga kommentarer: