söndag 23 november 2008

Knacka dörr på Ervallkroken

Idag har jag tillbringat att par eftermiddagstimmar i samspråk med trevligt folk i ett av höghusen på Ervallakroken i Rågsved. Tillsammans med en styrelsekompis i vänsterpartist Vantör knackade jag dörr för att lyssna på synpunkter från hyresgästerna. Otroligt nog ville nästan alla prata med oss, och förstås blev vi inbjudna på te till en turkisk kurd!

Nästan alla var nöjda med Stockholmshem - ta åt er av berömmet - förutom att det hyresgäststyrda underhållet var borta och alla renoveringar ger hyreshöjningar. Att inte alla håller ordning på soporna var ett bekymmer liksom störande musik och fulla människor från en närbelägen krog. Annars trivs folk rätt bra, vilket inte är förvånande för mig som bott i Rågsved över 25 år, men kanske för andra. Vi träffade flera som bott i huset sen 50-talet och som är hemma här. Det är värt att lyfta fram när media mest skriver ner förorterna!

En av de första vi pratade med jobbade på förskolan i området. Hon tog spontant upp att avståndet hade ökat från "golvet" till "de som bestämmer" när stadsdelsförvaltningarna slogs samman, vilket vi var helt emot. Nu kommer order, förut visste man vad som var på gång. Nu vet man inte vilka som jobbar på förvaltningshuset, till skillnad från när kontoret låg i Högdalen. Som avslutning fick vi veta att det verkligen var bra att vi knackade dörr - kul!

En fjärdedel av dörrarna hade "svenska namn" och några vi pratade med kunde inte svenska. Nästa gång får vi ha foldrar om vänsterpartiet på engelska var en lärdom. Otrygghet togs upp av både äldre och yngre, medan en riktigt gammal dam inte alls var rädd av sig. Hon tyckte allt var bra i huset och i Rågsved! Ingen av de ungdomar vi pratade med brukade vara på fritidsgården, de pluggade eller satt framför datorn.

En sak som var tydlig och som måste bli bättre är Rågsveds centrum. Många köper sin mat i Högdalen, Hagsätra eller på Lidl men inte i vårt faktiskt unika hästskoformade centrum. Det är ett sorgebarn, det känns otryggt på kvällen, det är dyra affärer, inget intressant. Någon tyckte att torghandel skulle liva upp, kanske behövs mer folk i rörelse, bygga bostadshus längs Hagsätravägen, mer belysning, andra visste inte vad som kunde göras, bara att det inte var bra.

Intressant för mig som ledamot av stadsdelsnämnden var damen som vi träffade då hon just kom från maken som bor på Högdalens äldreboende, vilket nyligen tagits över av Carema. Maten var kall den första tiden, förut togs maten från Rågsveds äldrecentrum, nu kommer den djupfryst från annan ort. Maten hade dock blivit lite varmare efter klagomål, men den var fortfarande smaklös.

Jag kunde tipsa den äldre damen om att hon kunde klaga hos förvaltningen och skicka klagomålen till lokala pensionärsrådet och PRO. Där har vänsterpartiet en aktiv ledamot, som damen också väl kände till. Helt klart är att anhöriga som ser brister är livsviktiga för att bevaka kvaliteten i äldreomsorgen när det blir allt mer privatiserad - alltmer skyddad från övriga delar av allmänhetens insyn.

Försämringar av maten och negativa miljöeffekter av långvariga transporter till följd av konkurrensutsättningen har inte blivit tillräckligt belyst tycker jag. Oppositionen i stadsdelsnämnden har försökt uppmärksamma det, men inte mött något intresse från styrande borgerliga partier. Det är helt enkelt så att från högersidan saknas intresse för samhällseffekterna av konkurrensutsättningen. Därför gör den sannerligen skäl för namnet dogmatisk!

Inga kommentarer: