torsdag 19 november 2009

Färre puzzelbitar i stadsdelbudget

Inte många ärenden att bråka om på kvällens stadsdelsnämnd! Ekonomin går ihop men till priset av förskola, fritid och kultur inte kan använda de resurser som kommunfullmäktige har tilldelat fullt ut, utan måste täcka underskott inom ekonomiskt bistånd, äldreomsorg och stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

Stadsdelsnämnderna ska kunna göra lokala prioriteringar, det tycker vi är bra, men med en snäv budget baserad på sänkt skatt i flera år finns inte mycket att ta av. Dessutom finns allt mindre "fria" pengar för att puzzla ihop ekonomin, när nästan alla verksamheter får sin budget via pengsystem kopplade till en ohejdad konkurrensutsättning.

Att äldreomsorgen går med underskott igen beror bland annat på att Enskededalens servicehus och Skogsgläntans gruppboende lagts på entreprenad. Många i personalen har valt att vara kvar som kommunalt anställda. Vi i oppositionen tycker att det enda rimliga är att ställa in alla privatiseringar enligt aktivitetsplanen, om inte annat för att få kontroll över ekonomin!

Inga kommentarer: