söndag 7 oktober 2012

Tänkvärt om utvecklingen i Vantör

Tänkvärt inlägg om vad som händer i Vantör. Om skateparken, friområdet, cyklopen och hur man kan se på utvecklingen, vilka krafter som står bakom, vilka intressen som främjas. Killdominansen och de välbärgades synlighet i skateparken, makthavarnas arrogans inför Rågsvedsbornas kamp för friområdet, att det byggs för att annat folk ska flytta in snarare än för oss som bor här.

"Bakom kodord som integration, levande förorter och stadsutveckling döljer sig enbart ett omättbart behov av exploatering och kontroll." - ett citat från inlägget på bloggen som man verkligen kan känna igen sig i. Integrationsargumentet har använts av moderaterna för att motivera exploateringen av Rågsveds friområde, trots att koloniområdena som man delvis fortfarande vill bygga bort och definitivt försämra närmiljön för är utmärkta arenor för integration. Vi alla som bor i Rågsved vet också att ett villaområde i friområdet kommer att bli en stängd enklav, att naturområden som varit till för alla plötsligt blir privata.

När det gäller Högdalens skatepark håller jag med om blogginlägget men hoppas verkligen att Vantörs barn och unga och dessutom många tjejer kommer att kunna hitta till skateparken, nu då det finns så nära där vi bor. Självfallet får parken inte bli reservat för välbärgades barn, som körs med bil till parken. På invigningen frågade jag vad Sthlm Sub Surfers gör för att tjejer ska skejta och fick höra att det var aktiviteter på gång. Nu är det upp till skolor och fritidsgårdar i Vantör att uppmuntra våra flickor och pojkar att använda parken.

Och visst behöver vi mer fokus på aktiviteter och mötesplatser för tjejer och kvinnor i Rågved! Det kom också fram när Vänsterpartiet Vantör bjöd på kvinnofika i Rågdalens parklek för ett par veckor sedan. Mammorna i Rågsved saknar en mötesplats för kvinnor, så det måste vi ta fasta på. Fortsättning följer!



Inga kommentarer: