söndag 17 februari 2013

Alliansens okänslighet för folkvilja och fakta

Vilken besvikelse att borgarna i exploateringsnämnden inte tog sitt förnuft till fånga och återremitterade markanvisningarna i Rågsveds friområde. Även om de inte velat lyssna på de tusentals människor som är mot exploatering hade de chansen att återremittera och hänvisa till nya fakta i Skogsstyrelsens inventering. Att så mycket som 80 % av marken är nyckelbiotoper borde stämma till eftertanke. Men så icke.

När Mittisöderort skriver om beslutet under rubriken Första steget mot radhus i friområdet lyckas de dessutom osynliggöra att hela oppositionen i exploateringsnämnden var eniga, om än med olika anförandetexter, om att avslå markanvisningarna. Joakim Larsson får i ensamt majestät uttala sig om att det måste byggas radhus för att folk ska kunna äga sitt boende utan att flytta från Rågsved. I själva verket finns bostadsrätter i Rågsved och ett helt villaområde på Huddingesidan precis vid gränsen till friområdet.

Nu går kampen vidare. Rågsvedsborna och många andra i Vantör och Huddinge stödjer arbetet för att göra friområdet till naturreservat. Vi har ett val att vinna innan spadarna kommer att sättas i jorden i friområdet. Dessutom kommer byggplanerna att överklagas så långt det bara går. Så segern blir vår!

-----

Här är förresten reservationen från Ann-Margarethe Livh (V) i Exploateringsnämnden:

" Reservation
 Att avslå förslaget  samt därutöver anföra

Det är angeläget att staden värnar om våra gröna kilar och inte gång efter annan naggar dessa i kanten. Vi är väl medvetna om behovet av bostäder i Stockholm men förordar i första hand att det byggs fler hyresrätter med rimliga hyror som vanligt folk har råd att bo i och då på så kallad ”hårdgjord mark”. Vi måste inte ta våra värdefullaste naturområden i anspråk.

Vi vill peka på att nya fakta om naturvärden har kommit fram i den inventering skogsstyrelsen nyligen gjort, vilket inte beaktats i exploateringskontorets tjänsteutlåtande. Inventeringen visar att 80 % av skogsmarken i Rågsveds friområde är nyckelbiotoper, vilket betyder högsta naturklassning, jämfört med 1,5 % av skogsmarken i hela landet. Ytterligare 10 % av marken har höga naturvärden enligt samma inventering.

Rågsveds friområde och Kynäsberget är ett värdefullt naturområde och Stockholms stad bör tillsammans med Huddinge kommun istället för att bygga radhus och kedjehus snarast utreda förutsättningarna för att inrätta ett gemensamt kommunöverskridande naturreservat.
Ett naturreservat skulle förutom att värna naturvärdena också sätta Rågsved på kartan på ett positivt sätt, och öka intresset för området från andra grupper i samhället.

De sociala värdena som friområdet står för är oerhört viktiga i Rågsved, som ska prioriteras enligt Söderortsvisionen. Friområdet är högt skattat av de boende och är en plats för rekreation och friluftsliv där människor möts på ett naturligt sätt. Forskning visar att attraktiva grön- och rekreationsområden är centralt för att främja det sociala kapitalet, stärker vi-känslan, förbättrar invånarnas hälsa och inte minst stoltheten över sitt område."

Inga kommentarer: