måndag 25 februari 2013

Staden måste granska scientologianknutna förskolor

Utmärkt att Expressen uppmärksammar att det på inget sätt är klarlagt att förskolor anknytna till scientologirörelsen i praktiken har lämnat applied scholastics-pedagogiken. Att föräldrar har hittat scientologimaterial på en av förskolorna efter att de säger att de bytt pedagogik är oroväckande.

Stockholm stad ska inte nöja sig med en skriftlig försäkran, utan inspektera de fem förskolorna, prata med föräldrarna och be ansvariga tala om på vilket sätt de har infört traditionell pedagogik, som de säger att de har. Har personalen till exempel fått fortbildning i det nya arbetssättet?

En annan fråga som jag tror är relevant för många föräldrar till barn på förskolorn är hur de ekonomiska banden ser ut mellan ägarna till förskolorna och scientologirörelsen. Vart går vinsterna?

I grunden borde inga förskolor ha band till konfessionella rörelser. Det ska inte behöva finnas minsta oro hos föräldrar för att deras barn påverkas eller att de bidrar ekonomiskt till rörelser de ogillar.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Visst är det bra att förskolor granskas.

Det framgår dock inte i artikeln (som är extremt vinklad) att skolorna faktiskt har granskats vid flera tillfällen. Det som framgår är att vissa personer inom organisationen är kopplade till scientologi. Precis som att några är kristna, några muslimer, och vissa ateister. Säkert finns det inom organisationen även feminister och sexister. Expressens anklaganden är grundlösa och meningslösa, och jag tycker det är läskigt att man skulle vilja undersöka och tvinga ägarna och personalen att flagga med sin religiösa tillhörighet.

Känns bekant, som en judestjärna på armen till exempel? Fruktansvärt ogenomtänkt!

Rosa sa...

De här förskolorna har inte öppet berättat om förskolepedagogikens koppling till scientologin för föräldrarna, till skillnad från andra förskolor med religiös inriktning. Det är detta som flera föräldrar som har kontaktat mig har reagerat på. Självfallet har alla rätt till sin tro.