söndag 14 april 2013

Studemaskolans bokföring fär inte synas av kommunen

Tänker att svaret på en skrivelse till utbildningsnämnden om skolpengen till Studemaskolan, som drivs av Föreningen Aktiva studier med koppling till scientologikyrkan (som de förnekar själva), kan vara intressant för alla som hört av sig till mig om förskolor nära förknippade med scientologerna. Och även intressant för oss som bor i Vantör, eftersom skolan ligger i Bandhagen.

Det är Inger Stark (V), Roger Mogert (S) och Per Olsson (MP) som genom skrivelsen frågar efter en redovisning av medel till Studemaskolan, hur pengarna används och om pengarna förs vidare till scientologikyrkan. Svaret är väntat. Det saknas lagreglering om hur skolpengen ska användas. Lagen reglerar bara vilken verksamhet och kvalitet som skolorna förväntas erbjuda.

Skollagen begränsar kommunens rätt till insyn i skolor som drivs privat. Det är Skolinspektionen som har tillsynen. Om skolan inte uppfyller kraven eller har en låg kvalitet kan man anmäla. Då gör Skolinspektionen en inspektion. Men det är kvalitetsbristen som motiverar tillsynen, inte om skolpengen går till annat än skola. Trots att föräldrar kan vilja veta om de finansierar en religiös rörelse vars tro de inte delar,

Kommunen får inte begära in skolornas bokföring. Däremot gör man regelbundet kreditprövningar på de privat drivna skolorna för att se om det finns ekonomiska bekymmer. Om en skola går i konkurs är det kommunen som ska se till att eleverna får en annan skola. Klart kommunen måste vara beredd. Ännu bättre vore om det beslutades om Öppna böcker, så att alla kan veta vad alla skollors pengar går till!

Inga kommentarer: