söndag 28 maj 2017

Kom tillbaka till kultur- och naturstadsdelen Rågsved!

Vad roligt att så många människor i olika åldrar har hittat till Rågsved under den här soliga helgen. Flertalet kanske för första gången, lockade av den fantastiska graffitin i Snösätra industriområde. Vilken fröjd för en inbiten Rågsvedsbo att se skarorna av människor fylla promenadvägarna från tunnelbanan ner mot Snösätra. Så underbart att i sin egen stadsdel och på promenadavstånd få uppleva en så härlig kulturfestival, som också lockar människor från andra delar av staden.

Hoppas att ni som aldrig har varit här förut också hann se något av de underbara omgivningarna i Rågsveds friområde, där industriområdet är beläget. Området är så unikt att staden i 2015 års budget beslutat att det ska bli naturreservat. I naturen vindlar en natur- och kulturstig, som gjorts i ordning av ideella krafter i Kräpplagruppen. Här finns finns också mer tillgängliga promenad- och cykelstråk, bland annat förbi beteshagarna och den populära ankdammen. Så kom tillbaka, om ni missade detta.

Kan också berätta att vi har en festplats på Perssons betong, på platån ovanför Snösätras södra kolonier och nedanför 744;ans hållplats på Bjursätragatan, med anor från punkepoken. Idag är det en social mötesplats med den årliga festen på Valborgsmässoafton. Här ordnas också andra fester, bland annat av Rågsveds samhällsförening  och Musketörerna  som firade sin femårsdag på Perssons. Här vill vi gärna också att Parkteatern kommer med föreställningar för både barn och vuxna.

En okänd oas är förresten hälsoträdgårdarna på terrasser i Rågsveds äldrecentrum. Lyckliga de äldre som får bo i närheten och kunna njuta av naturen så nära varje dag.

Vid tunnelbanan kanske några graffitibesökare fick en glimt av det hästskoformade centrumet, där bland annat Nya Rågsveds Folkets Hus finns med samlingslokaler för föreningslivet, lokaluthyrning för fester och konferenser, konsthall, scen, cafeteria och mycket mer. Folkets Hus som styrs av lokala föreningslivet är i mångt och mycket en motor i Vantör. Om du inte visste det, är till exempel secondhandbutiken Andra varvet i Högdalen ett socialt företag som startats av Folkets hus.

Vi som är aktiva i föreningslivet i Rågved jobbar för att vår stadsdel ska vara en lika bra stadsdel som andra stadsdelar att växa upp i, bo i, verka i, och åldras i. Vi i Vänsterpartiet Vantör har en vision om Rågsveds allé, som vi vill jobba för. Det handlar om att bygga hyresrätter med rimliga hyror och att ersätta hårda trafikmiljöer med stråk som inbjuder till promenader och cykling. Det ska hända spännande saker i vår stadsdel, vi ska exempelvis inte alltid behöva åka till innerstan för att skapa och uppleva kultur. Att staden nu sagt att det ska bli bibliotek i Rågsved är ett bra steg framåt. Hoppas att du som aldrig varit i Rågsved hittar tillbaka, och kanske till och med blir min granne en dag. Och håll ett öga på Nya Rågsveds Folkets Hus på Facebook, så missar du inte roligheter som kommer!
Inga kommentarer: