onsdag 13 september 2017

Repris från 2012. Om Högdalshallen.

Idag då vi fått det glädjande beskedet att Stockholms stad åter ska driva Högdalshallen från i sommar, så tänkte jag att det passar med repris på blogginlägg från 2012, då Actic tog över. 

2012 
Idag simmade jag i Högdalshallen första gången sedan Actic tog över driften. Det var ovanligt tomt i bassängen, jämfört med när jag simmade under våren. Om det var tillfälligt eller en trend vet jag inte. Eftersom jag har årskort inköpt på Högdalshallen till och med februari 2013 går jag nog och simmar fler gånger, trots att jag verkligen ogillar att simhallen inte längre drivs av kommunen. Men om det blir nytt kort för mig nästa år är högst osäkert.

Förutom det allmänt dåliga med att konkurrensutsätta simhallar var det extra dåligt att göra det i Högdalens Centrum, som behöver fler besökare, inte färre. De som köpt sitt simkort i någon av de simhallar som staden fortfarande driver har nu färre simhallar att besöka, då kortet inte längre gäller på Högdalshallen. För de lär inte betala extra för bad i Högdalen. Valfriheten har minskat. Och kanske besöken i centrum.

Och vi som bor i Vantör som köper årskort i Högdalshallen kommer att vara hänvisade till bara en simhall, då nya kort inte gäller i stadens övriga simhallar. Skulle vi jobba i en annan del av staden kan vi inte passa på att simma i anslutning till jobbet under vardagarna och välja Högdalshallen på helgerna. Eller någon annan variant. Valfriheten har minskat. Och kanske flera väljer bort Högdalshallen fast vi bor i Vantör.

Kontentan är att istället för valfrihet får vi instängdhet. Värst drabbar det oss som bor i Vantör. Vi ska hålla till godo med Högdalen och inte ränna runt och simma i andra simhallar. Även om det inte är många som gör så kan det betyda mycket för de personerna. Tankarna går osökt till borgarnas förslag om nystartszoner, som går ut på att arbetslösa ska jobba i samma område som de bor i. Instängdhet där också.

Efterskrift
Eftersom jag inte har velat gynna riskkapitalbolag slutade jag snart att simma i Högdalen, slutade simma helt i flera år. Men sedan något år har jag tagit upp motionssimmet igen, främst i Farstabadet och Erikdalsbadet. Båda bad som drivs av Stockholms stad och där det gemensamma simkortet gäller. Det är så bekvämt att kunna simma i olika hallar beroende på var det passar just den dagen. Men visst har det varit dumt att kortet i fem år inte gällt i min närmaste simhall. Glad åt att vår rödgrönrosa majoritet nu gör slut på de dumheterna!

Inga kommentarer: