torsdag 8 november 2018

Nej till ökad mångfald av boendeformer i Stureby

Idag stoppade Alliansen och Miljöpartiet Familjebostäders sedan länge planerade Stockholmshus längs Sågverksgatan i Stureby. Många bostadssökande som idag kanske bor otryggt i andra, tredje eller fjärde hand eller aldrig har kunnat flytta hemifrån går därmed miste om möjligheten att söka någon av de 80 billigare hyresrätterna bra belägna i ett villaområde nära kommunikationer.

Trots att de flesta remissinstanser ville ha Stockholmshusen ville den grönblåa majoriteten istället bygga radhus. Trots att stadsbyggnadskontoret gjort ändringar så att husen skulle passa väl in bland villorna tog man inte chansen att visa att man menade allvar med det fagra talet om blandade boendeformer. Nu cementeras i själva verket övervikten av bostäder anpassade för människor med högre inkomster, högre utbildning, högre förvärvsintensitet, lägre ohälsa etc.

Det är särskilt viktigt att bygga många flera allmännyttiga lägenheter i en stadsdel som Stureby, då inkomstkraven i allmännyttan är betydligt lägre än i privata hyresrätter. Bostadsstatistiken (2017) visar att tre fjärdedelar av bostäderna i Stureby är äganderätter, bostadsrätter och privata hyresrätter, det vill säga knappast möjliga boendeformer för låginkomsttagare. Siffror här för den intresserade.

Med aviserade möjligheter till ombildningar av allmännyttan till bostadsrätter i ytterstaden och idag stoppade byggen av billigare hyresrätter i ett välsituerat område talar Alliansen och Miljöpartiet tydligt med kluven tunga. Det nya styret har visserligen några år på sig att bevisa att de verkligen vill ha blandade boendeformer i alla delar av staden, men en sådan här start har kraftigt försämrat oddsen.


Inga kommentarer: