fredag 12 mars 2010

Svarat och klart

Häromdagen fick vi som sitter i stadsdelsnämnderna i Farsta, Enskede-Årsta-Vantör och Skarpnäck brev från det bostadspolitiska nätverket inom Hyresgästföreningen Sydost. Brevet talar uppskattande om dialogen mellan stadsdelsnämnderna och hyresgästföreningen och den oro som många känner för att att påverkansmöjligheterna ska försämras på grund av krafter som vill ta bort stadsdelsnämnderna.

Så här svarade jag på brevet!

Tack för brev med frågor. Jag uppskattar kontakterna med hyresgästföreningen och delar verkligen er oro över de krafter som vill ta bort stadsdelsnämnderna. Det vore ett hårt slag mot demokratin i Stockholm om ytterligare verksamheter ska toppstyras från stadshuset eller facknämnder som sammanträder bakom stängda dörrar.

Vänsterpartiet vill tvärtom stärka stadsdelsnämnderna och föra tillbaka ansvar för frågor som har tagits ifrån den lokala demokratin, framförallt grundskolan men också arbetsmarknads- och stadsmiljöfrågor. Med större mandat för stadsdelsnämnderna ökar också medborgarnas insyn, möjlighet till påverkan och möjlighet att ställa förtroendevalda politiker till svars i samband med öppna frågestunder.

Den stadsdelsnämnd som jag är ledamot av är alldeles för stor både geografiskt och invånarmässigt. Det har blivit längre avstånd för många stadsdelsinvånare att besöka förvaltningskontoret, som centraliserats till Slakthusområde från Högdalen respektive Årsta. Stadsdelsområdets storlek likt en större stad anonymiserar förvaltning och nämnd och försvårar kontakter med medborgare och föreningar, i synnerhet när man representerar ett parti med få ledamöter i nämnden.

Jag ser fram emot era utfrågningar av stadsdelsnämndernas ledamöter inför valrörelsen. Vi har många viktiga frågor framför oss där det är viktigt med engagerade medborgare, till exempel Söderortsvisionen som nämns i ert brev, planering av grönområden som är viktiga för söderortsborna och även arbetet för att få bättre tvärkommunikationer. Stadsdelsnämnden har ett demokratiskt mandat att trycka på för en bra stadsplanering och trafikpolitik, även om vi inte fattar beslut i många av dessa frågor.

Inga kommentarer: