lördag 5 februari 2011

Den underbara natten mellan 20:e och 21:a januari

Kampen för att demenssjuka ska ha tillsyn av personal hela natten på vård- och omsorgsboendet Mårtensgården har vunnits. En seger för en humanitär äldreomsorg och för att socialtjänstlagen ska gå före budgetöverskott och pengsystemets inbyggda absurditeter. Frågan har drivits av den rödgröna oppositionen ända sedan vi fick reda på det oacceptabla resultatet av Socialstyrelsens tillsyn.

Socialstyrelsen kritiserade nämligen efter sin nattliga tillsyn i hela landet både kommunalt drivna Mårtensgården och privat drivna Årstabergshemmet i Enskede-Årsta-Vantör för att man låst in demenssjuka nattetid utan kontinuerlig personaltillsyn.

Dagen efter stadsdelsnämndens sammanträde den 20 januari om budget och verksamhetsplan ökades nattbemanningen. Att så skulle ske yttrades inte ett ord om av den borgerliga majoriteten, trots att oppositionen hade ett tydligt förslag om att öka nattbemanningen.Vi till och med voterade och räknade röster. Alla borgerliga röstade nej. Alla rödgröna röstade ja.

Att nattbemanningen utökats fick jag själv veta av en slump för en vecka sedan, till min stora glädje. Men som ledamot och vice ordförande i nämnden fick jag vänta till igår för att få det bekräftat, genom det utsända ärendet "Tillsyn enligt socialtjänstlagen av Mårtensgårdens vård- och omsorgsboende". Där står svart på vitt "Personalbemanningen nattetid har utökats från och med den 21 januari 2011 och samtliga plan är bemannade nattetid." Några närmare detaljer om hur ges dock inte.

Återstår att se hur den borgerliga majoriteten kommer att förklara kursändringen. Hur plötsligt över en natt, mellan den 20:e och 21 januari, inställningen kunde gå från att det var totalt omöjligt att öka nattpersonalen (trots överskott på 40 mnkr!) till att faktiskt genomföra den personalutökning som Socialstyrelsens tillsyn visade var helt nödvändig och som oppositionen oupphörligen har krävt.

Inga kommentarer: