måndag 11 mars 2013

Minus 8 mnkr i sociala barnavården

Minus 8 mnkr för individ- och familjeomsorgen enligt månadsrapporten februari i Enskede-Åsta-Vantörs stadsdelsnämnd bådar inte gott inför resten av året. Redan är 95 % av vårdbudgeten för barn och unga intecknad. Underskottet beror mest på kostnader för externa placeringar på Hem för vård eller boende HVB, institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse SiS eller i externa familjehem.

Vi vet sedan förra årets turbulens att barn- och ungdomsverksamheten haft det mycket tufft och fått stark kritik av socialtjänstinspektörerna. Nu pågår en nystart som vi alla hoppas mycket på, med ny ledning och starkt fokus på barn- och ungdomsarbetet. Samtidigt är det tydligt att de påslag i budgeten som majoriteten gjorde från stadshusets sida inte verkar räcka till, när verksamheten gått med underskott så länge.

När nämnden beslutade om verksamhetsplanen i december hävdade vänsterpartiet och socialdemokraterna att det saknades resurser för att leva upp till socialtjänstlagen. Det skulle krävas 6 mnkr i nedskärningar 2013  för att klara budgeten. Budgetpåslaget täcker knappt befolkningsökningen. Även om socialsekreterarna är mycket kompetenta kan de inte förväntas trolla med knäna. Att vända en negativ trend på ett långsiktigt hållbart sätt tar tid. Socialtjänsten måste få den tiden utan att pressas av budgetbesparingar.

Inga kommentarer: