söndag 24 mars 2013

Skräpigt värre i Enskede-Årsta-Vantör


Trots alliansens slagord om  en snygg och städad stad vill det sig inte för den moderatstyrda politiken. För när medborgarna i Enskede-Årsta-Vantör får svara i medborgarundersökningen 2012 var det bara 14 % som tyckte att staden ger  tydlig information om hur ofta och hur snabbt gator och parker städas, papperskorgar tömmas, snön röjas och klottret saneras. Bara 28 % visste var de ska  anmäla klotter/skadegörelse, nedskräpning, fel på belysningen etc. 

Vänsterpartiet och socialdemokraterna vill att stadsdelsnämnden ska göra mer än idag. Vi la därför en skrivelse Håll Enskede-Årsta-Vantör rent, med förslag om att höja ambitionsnivån. Vi vill att förvaltningen ska få med det lokala näringslivet i arbetet för att minska nedskräpningen, att vi ska få flera papperskorgar i stadsdelsområdet och att ungdomar ska kunna feriearbeta tillsammans med lokalt näringsliv och medborgare för att minska nedskräpningen

Det räcker inte att bara plocka upp skräpet, då kommer ständigt nytt. Det måste till attitydförändringar hos unga och vuxna som gör att mindre skräp slängs på gator och torg, både av oss som bor i området och handlare i våra centrum. Inte minst kom det fram på områdesmötet i Johanneshov hur skräpigt det var på Gullmarsplan. Det ska vara lika enkelt att slänga skräp på rätt ställe som att slänga på fel ställe. Då behövs det många stora kärl där skräp kan lämnas i alla våra områden. Då behövs bra lättsam information som når ut.

Tyvärr röstades våra förslag ner. Vi tycker det är skräp, men ger oss inte. Det behövs verkligen en långsiktig kampanj som alla vet om, där alla vet vad som görs, vad man själv kan bidra med, vad andra gör, vart man vänder sig med frågor och hur det går. Sociala medier skulle vara utmärkta att använda som informations- och kommunikationskanal. Ett sätt att fortsätta opinionsbildningen för min del är att idag blogga om frågan! 

Inga kommentarer: