söndag 5 oktober 2008

Klokt om integration

Oj vilka fynd jag gjort under dagens pappersrensning. I SKTF-tidningen nr 14/2008 läser jag om Jolin Boldt som skrivit "Från Svarthålsbyn till Möllevången - kommunerna och integrationen". Jolin säger att "Om du bor på en ort där det bara finns en bankomat och ett Willys och du måste åka någon annanstans för att gå på bio eller teater, är det svårt att känns sig hemma."

Precis så tänker jag om Rågsved där jag bor sedan ett 25-tal år. Kultur är viktigt för hemkänslan. Jag känner mig hemma eftersom barnen växt upp här. Jag har lärt känna många Rågvedsbor i föreningslivet, som möts i Rågsveds Folkets Hus och i Rågsveds Samhällsförening. Rågsvedsdagen en lördag i maj månad är ett uttryck för föreningarnas viktiga arbete med att skapa hemkänsla. Jag glömmer aldrig glädjen härute när vårt förra rödgröna styre ordnade kulturfestival på Älvsjöbadet. Förväntan i luften på buss 143, när folk åkte till festplatsen. När det ordnas något roligt i området skapas stolthet och en känsla av tillhörighet.

De som styr nu tyckte det vara fel att vi satsade pengar på en kulturfestival. De drog in anslaget till Ung utan Pung så fort de kom till makten. Kulturskolan höjde avgifterna så att ännu färre barn här ute har råd att vara med. Men nu ska de satsa på Rågsved i likhet med Järvalyftet, som Järvaborna protesterade emot så framgångsrikt så att man fick stopp på husrivningar och lyxrenovering.

Här finns härlig natur runt knuten. Men det räcker inte. Området har låg status och många flyttar så fort de kan. Genom åren har apoteket lagt ner, Konsum lagt ner, fotoaffären lagt ner, medborgarkontoret lagt ner, barnavårdscentralen flyttat. Länge var vi utan bankomat, sedan en rånare kört sönder den som fanns.

Jolin skriver att det viktigaste för att lyckas med integration är en permanent verksamhet som drivs långsiktigt. Hon skriver att kultur är viktigt och hyllar Botkyrka som satsat på kulturen. Hon skriver om politisk medvetenhet och prioriteringar på ledningsnivå och framhåller Södertälje.

Det är väl att hoppas för mycket att borgarna läser Jolins bok. Hon har helt rätt, vad som krävs är en större kommunal ordinarie budget, vilket inte är möjligt med en borgerlig skattesänkarpolitik. Som rymmer investeringar i den bandyhall som Rågsvedsborna länge arbetade för under Ytterstadssatsningen. Som rymmer ett bibliotek, kanske med internationell profil. Som rymmer ekonomiskt stöd för att visa kvalitetsfilmer på Rågsveds Folkets Hus. Som skapar demokratiska strukturer som inbjuder till delaktighet och inflytande.

Kort sagt behöver vi en annan politik om integrationen ska lyckas - både ett byte från höger till vänster och ett byte från projektänkande till långsiktighet.

Inga kommentarer: