söndag 5 oktober 2008

Utlys rådslag i vänsterpartiet

I dessa dagar finns mycket att blogga om: Varje dag nya försämringar av välfärden. Varje dag nya rapporter om hur den borgerliga politiken slår mot de svagaste i samhället.

Det jag vill läsa står däremot inte i tidningarna: Varje dag nya framsteg i samarbetet på nationell nivå mellan s v och mp. Varje dag nya rapporter om hur ett rödgrönt regeringsalternativ växer fram inför nästa val. Så att människor kan få hopp om förändring.

Den som tror att det kan bli ett hållbart regeringsalternativ med bara två av tre oppositionspartier tar fel. Det är inte heller radikalt att säga att om s och mp inte vill ha oss kan vi stå utanför. Då sviker vi många väljare som vill att vi ska vara med och ge politiken en vänsterprofil.

Självklart måste vi arbeta för en plats i en ny regering, om vi ska påverka politiken i praktiken. Vi får givetvis förhandla utifrån vår styrkeposition efter valet, och det bådar tyvärr inte gott om vi ser till dagens situation. Det enda hoppet som jag har är att vi har ett mycket bra kommunalpolitiskt arbete.

Jag vill absolut inte att vänsterpartister ska bli socialdemokrater, om nu någon tror det. Däremot vill jag att vi ska arbeta seriöst för att hitta vägar till ett progressivt program för en solidarisk regeringspolitik. Många socialdemokrater på gräsrotsnivå vill också se en mer vänsterinriktad politik.

Vänsterpartiet märks inte i den nationella debatten. Tyvärr är vi ett parti med allt lägre självförtroende. Vi har en svag ledning som alltid verkar hamna på efterkälken. Vi förmår inte sätta dagordningen i oppositionspolitiken, trots det stora missnöjet med högerpolitiken.

Nu krävs att partiets ledning tar kraftag - rådslag ute i våra föreningar krävs.

1 kommentar:

Emma sa...

Kikade in här och vill lämna lite fotspår efter mig :)