onsdag 17 februari 2010

Gökdalsdammen på tapeten

Dan Andersson bloggar engagerat om naturvärden som riskerar att bli illa åtgångna i Gökdalsdammen i Vantör. Det planeras nämligen en biogasanläggning i Högdalens industriområde.

När V, S och MP yttrade sig i stadsdelsnämnden betonade vi att biogasanläggningar behövs ur klimatsynpunkt och att det är bra att läget har ändrats till norr om Kvicksundsvägen. Däremot sa vi att ekologiska åtgärder måste kompensera intrånget i naturmarken, till exempel genom att förbättra och tillgängliggöra våtmarken med sin sumpskog och sina rödlistade arter. Biologiska spridningsvägar måste behållas så långt möjligt och grövre ädellövträd i möjligaste mån skyddas och sparas.

I skrivande stund vet jag inte om och isåfall hur vår och andras reservationer har påverkat slutförslaget. Om man struntat i våra synpunkter visar det att miljötänkandet i alliansen bara är fernissa. Jag delar helt Dans uppfattning att naturvärden i söderort exploateras mer än i norrort. Att staden har tillåtit ett miljöförstörande arbetsområde mitt i Rågsveds friområde är ett exempel.

Jag tror som Dan att det är strukturella orsaker bakom skillnaderna men vi har också skillnader inom Vantör. I Rågsved är många av egen erfarenhet medvetna om behovet av bostäder och sätter det målet högt. Jag har förstått att en hel del Rågsvedsbor inte känner till frimområdet fast det ligger bak knuten. Det kan vara förklaringar till att protester här mot ingrepp i naturen inte är lika kraftiga som till exempel när det gäller Örbystråket.

Politiker kan varken nöja sig med att bygga bara där folk inte protesterar eller avstå från att bygga bara för att folk protesterar. Det måste finnas en helhetssyn så att alla delar av staden blir bra områden att bo i, att strukturell diskriminering inte ska förekomma, att vi får fler hyresrätter i områden där ägarboende dominerar och tvärtom och att våra värdefulla naturområden görs om till naturreservat, precis som vi rödgröna har lovat inför valet 2010.

Inga kommentarer: