torsdag 15 september 2011

Östberga- och Årstabor tar ton!

Igår hade vi områdesmöte för Östberga och Årsta i Årstaskolans matsal. Nämndpolitiker från båda blocken var på plats och mötet var hyfsat välbesökt. Först fick vi information om förvaltningens olika verksamheter i området och sedan kom polisen, fältassistenterna och den privat drivna fritidsgården med sin information. Stadsbyggnadskontoret avslutade med aktuella byggplaner och sedan var det dags för frågestund.

En hel del Östbergabor var med på mötet och framförde sin starka och berättigade kritik mot skötseln av Östberga centrum, bristen på fungerande belysning, bristen på bänkar och vanvårdade blomrabatter. Ett annat stort problem i Östberga är att bilisterna konsekvent överskrider 30-kilometersgränsen.

Trafikkontoret var inte med, vilket var synd eftersom de är ansvariga gator och torg och även för bristen på belysning på Årstafältet som också kritiserades. En boende ville veta när de nya husen på fältet skulle stå klara, för då skulle hon flytta. Det var nämligen det politiskt samstämmiga beslutet att förverkliga landskapsparken, som de borgerliga politikerna nu backat ifrån, som lockade henne att flytta till Östberga!

Årstaborna var inte heller talträngda. De hade mycket att säga om bollplanernas betydelse för spontanidrotten. Även om en del planer inte används så mycket, är ett generationsskifte på gång och snart finns nya barnkullar som vill sparka boll. Förvaltningen informerade om att bollplanen på Bränningevägen ska ersättas med en multifunktionsplan i Storsjöparken. För övrigt fick vi veta av en Årstamamma i publiken att alla föräldrar hade önskat sig en förskola där nu ska byggas nya bostadshus.

Problemet med nödiga barn som besöker plaskdammarna togs upp av samma mamma, som för övrigt stortrivdes i Årsta, och förvaltningen kunde göra henne nöjd på denna punkt genom att berätta att toaletter är inplanerade i nya pumphuset i Vättersparken. Hon ville också ha en strand i Årstaviken, liknande den vid Tanto, men vattenkvaliteten är inte tillräckligt bra på Årstasidan för att detta ska vara möjligt.

Stark kritik framfördes på mötet mot det planerade huset på Skagersvägern, som inte harmonierar med Årstas övriga bebyggelse, vilket jag håller med om. Kanske inte sista ordet är sagt, många sakägare kommer säkert att överklaga. Att vi ska bygga lägenheter på den platsen är jag positiv till, vi har ett stort behov av bostäder och Årsta är attraktivt, men huset måste självklart passa in i omgivningen. Vi ska inte bygga till varje pris, utan vi ska bygga vackra hus med rimliga hyror som ger ett mervärde i våra fina förorter.

På väg hem från mötet fick jag vet från några av Östbergaborna som kom från mötet att de verkligen saknade de tidigare mötena i Östberga, som nämnden hade innan vi fick stornämnden Enskede-Årsta-Vantör. Det tar jag med mig till stadsdelsnämnden så att vi lägger nästa möte som rör Östberga och Årsta i Östberga. Och helst också ha fler möten per år. Behovet är uppenbarligen stort!



Inga kommentarer: