lördag 14 december 2013

Hellre kultursekreterare än tomtebloss

Bra skrivet i SvD Kultur idag av Ylva Lagercrantz Spindler om barnkulturen, som inte behöver "mer plockgodis" ....apropå det barnkulturår för 20 mnkr som Stockholms stad ska satsa på 2014. Inga fler "fuskbyggen" a la Barnkulturpalatset hoppas skribenten på. Det är bara att instämma. 

Hellre en solid kulturpolitisk grund, så att barnkulturen får bra förutsättningar att nå varje unge i våra förorter. Barnteatrar som Picknickteatern i Högdalen kämpar sedan många år hårt för sin överlevnad. Även Fria teatern som drabbats av kulturnämndens nedskärningar gör barn- och ungdomsteater.

En konkret förbättring vore att återinföra kultursekreterare som alliansen tog bort i sin iver att skära i "administrationen". Istället ska pressade lärare och förskolepersonal själva fixa teaterbesök och andra skapande kulturaktiviteter. Konsekvenserna är "en konstant nedgång av föreställningar till skolorna".

I torsdags när vi beslutade om verksamhetsplan och budget 2014 i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd lade vänsterpartiet och socialdemokraterna förslag om att inrätta en anställning som kultur- och föreningssekreterare. Ett första långsiktigt beslut för att stärka barns rätt att ta del av kultur.

Inga kommentarer: