torsdag 14 augusti 2014

Kulturskolan och El Sistema kan barn inte få för mycket av!Kulturskolan är fantastisk. Det fick vi bekräftelse på ikväll när kulturskolans chef besökte öppna stadsdelsnämndsmötet i Enskede-Årsta-Vantör. 16 000 elevplatser unga 6-22 år och mer än 70 kulturella ämnen att välja på är inte fy skam. Samtidigt vet vi att elevplatserna i Kulturskolan är väldigt ojämnt fördelade bland Stockholms barn och unga. Lägst deltagande är det på Järvafältet. Den uppsökande provapåverksamhet som fanns då rödgröna styrde 2003-2006 togs bort.

Vilket deltagande vi har i Enskede-Årsta-Vantörs olika stadsdelar är okänt i idagslöget, fick jag som svar på min fråga. Däremot kan det nya e-tjänstsystemet ge svar om ett år. När mina barn var i kulturskoleåldern var Rågsved en vit fläck på kulturskolekartan. Tack och lov fanns Rågsvedsskolan musikaler och Snösätraskolans orkester som var kostnadsfri för barnen. Orkestern förgyller fortfarande bland annat Rågsvedsdagen med musikaliska framträdanden inför stolta föräldrar.

En ljusglimt idag för att öka jämlikheten i barns kulturskapande är El Sistema. Det är ett treårigt försök, dock inte i Enskede-Årsta-Vantör. Kostnadsfritt för barnen, som får öva sång och musik flera gånger i veckan. Föräldrarna har en aktiv roll. Barnen får också uppträda tillsammans med en symfoniorkester. Till hösten blir det 1000 elever som deltar. Jag hoppas verkligenvi kan få El Sistema till vår stadsdel. Jag tror att bland annat Rågsved fortfarande har mycket få elever i Kulturskolan. 

Jag kommer att jobba hårt för att vi vinner valet, så att avgifterna till Kulturskolan kan sänkas rejält och att utbudet kan breddas exempelvis med graffiti som alliansen tog bort. Alla barn ska ha råd att gå i Kulturskolan. Dessutom behövs fler elevplatser inom konst och media som nu bara får fyra procent av budget. Kulturskolan behöver ha lokaler på skolor där deltagandet är lågt, eftersom trösklarna behöver sänkas även geografiskt. Den glädje som Kulturskolan och El Sistema ger bör fler barn få uppleva!


Inga kommentarer: