lördag 2 januari 2010

12-stegsprogram mot ideologisk berusning?

"Ansvariga politiker kan aldrig avsäga sig ansvaret för uttaxerade skattepengar och deras användning" skriver Mats Hasselgren (FP) idag på DN Debatt i ett massivt angrepp på Täbymoderaterna, som bortser från att det var lagstridigt att avknoppa Täby gymnasium och vägrar medverka till att rätta sig efter Kammarrättens upphävande av beslutet.

Hasselgren konstaterar att avknoppningar i Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Täby kommun är anmälda till EU-kommissionen för otillåtet statsstöd, men glömmer bort att berätta för DN:s läsare att hans partikamrater i FP och allianskollegor i KD och C är precis lika ansvariga för den "ideologiska berusningen" som M i Stockholms stad och i landstinget.

Ett bärande argument i debattartikeln är att det moderata fotfolket inte lyssnar på Reinfeldts nya insikt om att fixeringen vid friskolor var ett tankefel. Eller var det kanske bara ett taktiskt spel funderar Hasselgren. Om han lyfter blicken över kommungränsen kan han fundera vidare.

I Enskede-Årsta-Vantör i Stockholms stad har nämligen ett stort förskoleområde i Årsta - numera Kulturkrabaten AB - och två hemtjänstenheter i Rågsved och Hagsätra - numera Vantörs hemtjänst - avknoppat i full politisk enighet mellan M, FP och KD i stadsdelsnämnden. Oeniga var endast V, S och MP.

Flera argument som Hasselgren använder för att kritisera M använde vi oppositionella i stadsdelsnämnden utan att få FP:s öra. Så inte heller när miljonvinsterna för Kulturkrabaten och Vantörs hemtjänst debatterades.

När vi pekade på vilken nytta pengarna kunde göra kvar i kommunen, hördes inget tal om politiskt ansvar för uttaxerade skattepengar eller att något i den förda politiken gått fel. Istället fick vi höra att våra lokala avknoppningar inte behövde vara representativa, att vinst inte var något fult och att avknoppningar minsann gynnar kvinnligt företagande!

Visst anar man att FP i Stockholms stadshus är mer kritiska än M. Inom skolans område som FP styr i staden har avknoppning stoppats och det råder ett tillfälligt stopp för avknoppning av förskolor. Insikten om faran med den ideologiska berusningen verkar dock inte ha spridit sig till det folkpartistiska fotfolket. Kanske behövs ett 12-stegsprogram ...

Inga kommentarer: